Dostupni linkovi

Tači Makronu: Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom


Francuski i predsednik Kosova, Emanuel Makron i Hašim Tači
Francuski i predsednik Kosova, Emanuel Makron i Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se večeras sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Tači je poručio francuskom predsedniku Makronu da je Kosovo voljno i spremno za mirovni sporazum sa Srbijom. Oni su se sastali u ponedeljak uveče u Parizu.

“Spremni smo da nastavimo dijalog sa Srbijom i da postignemo konačni, mirovni sporazum koji će doproneti međusobnom priznanju i omogućiti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama”, izjavio je Tači na sastanku sa Makronom, prenose iz kosovskog predsedništva.

“To bi značilo zaokruživanje međunarodnog subjektiviteta Kosova”, kazao je Tači, dodajući da će to takođe otvoriti i put stranim investicijama, razvoju Kosova i većim mogućnostima za jedan bolji život.

Tači je ponovio da je cilj Kosova članstvo u NATO i EU.

U saopštenju se dodaje i da je Makron “izrazio podršku održivom miru i razvoju Kosova, kao i celog regiona”.

Tači je takođe prisustvovao večeri u organizaciji francuskog predsednika a povodom početka Mirovnog foruma u Parizu.

Ranije danas je iz Predsedništva Kosova bilo najavljeno da će Tači sa Makronom razgovarati i o što hitnijoj liberalizaciji viza za građane Kosova.

Vučić sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je večeras na svom tviter nalogu fotografiju sa francuskim predsednikom uz poruku “Hvala na srdačnoj dobrodošlici”.

0Prethodno je iz njegovog kabineta najavljeno da će od danas, 11. pa do srede, 13. novembra boraviti u radnoj poseti Parizu.

“Tokom prvog dana posete, predsednik Vučić prisustvovaće večeri koju predsednik Francuske Republike Emanuel Makron priređuje za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija”, stoji u najavi iz Vučićevog kabineta.

XS
SM
MD
LG