Dostupni linkovi

SZO smatra da kineska strategija nultog COVID-a nije održiva


Pripreme za dezinfekciju jednog dela Šangaja, 20. april 2022.
Pripreme za dezinfekciju jednog dela Šangaja, 20. april 2022.

Kineska strategija nultog COVID-a u borbi protiv korona virusa je neodrživa, saopštila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija, dodajući da je o tome obavestila Peking i pozvala na promenu politike.

Kina je uvela drakonske mere, zatvarajući većinu od 25 miliona stanovnika Šangaja kod kuće nedeljama dok zemlja pokušava da suzbije najveće širenje zaraze od početka pandemije.

Zatvaranje u Šangaju izazvalo je gnev i retke proteste u poslednjoj velikoj ekonomiji koja je još uvek prikovana za politiku nultog COVID-a, dok je kretanje u glavnom gradu Pekingu delimično ograničeno, piše agencija Rojters.

„Kada govorimo o strategiji nultog COVID-a, ne mislimo da je održiva, s obzirom na ponašanje virusa sada i ono što očekujemo u budućnosti“, rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare 10. maja.

„Razgovarali smo o ovom pitanju sa kineskim stručnjacima i nagovestili smo da pristup neće biti održiv", rekao je Gebrejesus.

Direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan je naglasio da sve mere za borbu protiv pandemije Covid-19 treba da pokažu „dužno poštovanje individualnih i ljudskih prava“.

„Moramo da uskladimo mere kontrole sa uticajem koji imaju na društvo, uticajem koji imaju na ekonomiju, a to nije uvek laka kalibracija“, rekao je Rajan.

Pozivajući na "dinamičnu, prilagodljivu i agilnu politiku", Rajan je rekao da su rani odgovori na krizu u mnogim zemljama pokazali da je nedostatak prilagodljivosti "rezultirao sa mnogo štete".

Kina je od početka pandemije zvanično registrovala više od dva miliona slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 14.538 osoba, podaci su univerziteta Johns Hopkins.

Vakcinisano je više od 88 odsto stanovništva.

XS
SM
MD
LG