Dostupni linkovi

Zbog sukoba crkava, kralj Nikola bez parastosa


Sukob SPC i CPC traje duže od dvije decenije
Sukob SPC i CPC traje duže od dvije decenije

Iako sukob dvije pravoslave crkve u Crnoj Gori, Srpske pravoslavne (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), oko brojnih pitanja traje duže od dvije decenije, čini se da je spor oko imovine i gazdovanja vjerskim objektima ključna tačka sporenja i poseban problem. Njegovo hitno rješavanje, poslije dešavanja 1. oktobra na Cetinju, od državnih organa zahtjeva CPC.

Sukob SPC i CPC traje duže od dvije decenije a problem vlasništva nad pojedinim vjerskim objektima, i služenje vjerskih obreda u njima, najčešće se rješavaju uz asistenciju policije.

Tako je bilo i u nedjelju 1. oktobra u crnogorskoj Prijestonici kada je policija, iz bezbjednosnih razloga, spriječila mitropolita CPC Mihaila i svještenstvo da uđu u crkvu na Ćipuru i služe uredno najavljen parastos kralju Nikoli, kraljici Mileni i princezama Kseniji i Vjeri.

Imovinski problemi odnosno, koja od dvije crkve ima pravo gazdovanja nad nekim vjerskim objektom, je pitanje koje se ponovo aktualizovalo nakon posljednjeg dešavanja ispred crkve na Ćipuru na Cetinju.

Komentarišući incident, kada je iz bezbjednosnih razloga zabranjena liturgija CPC u crkvi na Ćipuru, mitropolit SPC Amfilohije je ocijenio da je policija ispravno postupila.

„Nemaju pravo da vrše nasilje i sa tog razloga je potpuno u pravu bila cetinjska policija. U crkvi na Ćipuru bukvalno mi svakodnevno služimo. Pogotovo, svake subote se vrši zaupokojena liturgija. E sad ova grupa, ta nevladina organizacija koja sebe naziva crkvom, ona, pošto je uzela sebi naziv Crnogorska pravoslavna crkva, ide još dublje i smatra da sve crkve i imovina pripadaju njoj. Samo zato što se nazvala crnogorskom crkvom. E pa onda, kako da kažem, to je malo mnogo. Prema tome potpuno je u pravu bila policija. Ona štiti zakone“, kazao je Amfilohije.

Policija ispravno postupila: mitropolit SPC Amfilohije
Policija ispravno postupila: mitropolit SPC Amfilohije

Inače, ključevi crkve na Ćipuru, koju iz CPC nazivaju muzolejom Petrovića, a u kojoj su sahranjeni kralj Nikola i Ivan Crnojević, su u posjedu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Ispred CPC Zlatko Bulić je kazao da zbog „odluke crnogorske policijske“ mitropolit CPC Mihailo nije u crkvi služio najavljeni parastos već ispred Biljarde.

„U crkvi koja je vlasništvo Prijestonice Cetinje srpska crkva kao strana crkva u Crnoj Gori, koja sebe lažno prestavlja kao crnogorsko-primorsku mitropoliju, a u suštini je samo sluganska ekspozitura Beogradske patrijaršije bez ikakve najave i problema služi. A nama Crnogorcima kordon policije zabranjuje uredno prijavljen skup, pa smo parastos morali da služimo na livadi“, kazao je Bulić.

Parastos smo morali da služimo na livadi: mitropolit CPC Mihailo
Parastos smo morali da služimo na livadi: mitropolit CPC Mihailo

CPC godinama od državnih organa traži hitno rješavanje imovine i brojnih drugih pitanja, a poslednja dešavanja na Cetinju natjerala su CPC da od nadležnih organa ponovo zatraže hitno rješavanje četiri zahtjeva, i to:

„Prvo, da nam se omogući da služimo u našim crkvama i manastirima, koje su gradili naši preci. Drugo, zahtijevimo da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o vjerskim zajednicama i vjerskim slobodama i riješi crkveno pitanje u Crnoj Gori po Ustavu Crne Gore i međunarodnim standardnima", poručio je đakon podgorički CPC Lav Lajović.

Ne postoje precizni podaci o broju pravoslavnih vjerskih objekata na teritoriji Crne Gore ali su okvirne brojke: 61 manastir i oko 600 drugih vjerskih objekata, uključujući i grobljanske crkve. Od tog broja SPC odnosno, Mitropolija crnogorsko-primorska, je kao vlasnik upisana no oko 80 odsto objekata.

Iz Savjeta CPC tvrde da su ti objekti bespravno prepisani sa državne imovine na SPC sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, pa od nadležnih državnih organa traže da se oni vrate u posjed državi Crnoj Gori, kazao je đakon CPC Lav Lajović.

"Tražimo da se po službenoj dužnosti izvrši revizija, odnosno obnova katastra po članu 71 Zakona o državnom premjeru i katastru, nezakonitog upisa nepostojećeg pravnog subjekta takozvane Mitropolije crnogorske primorske Srpske pravoslavne crkve (MCP SPC), koja nije registrovana pred državnim organima Crne Gore“, naveo je Lajović.

CPC kao „registrovana vjerska zajednica ima pravo da stiče imovinu i gradi svoje hramove“, kazao je Mitropolit SPC Amfilohije i objasnio na šta to CPC, po njegovom mišljenju, nema pravo:

„Ona ima pravo da gradi svoje hramove, da bogosluži ali nigdje u svijetu sem bojim se malo kod nas ovdje u Crnoj Gori nema pravo da ugrožava i ime, i zvanje, i imovinu, i hramove, da upada i svojata“, kazao je Amfilohije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG