Dostupni linkovi

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve otjeran iz Kotora


Pristalice Srpske pravoslavne crkve su, nakon sličnog incidenta u Bijelom Polju prije tri dana, i u četvrtak u Kotoru nasrnule na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila koga su salvom uvredljivih povika spriječili da učestvuje u javnoj raspravi o nacrtu zakona o vjerskim slobodama.

Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu, po već viđenom bjelopoljskom scenariju od prije tri dana, ni danas nije omogućeno da učestvuje u javnoj raspravi jer ga je spriječio veliki broj okupljenih pristalica Srpske pravoslavne crkve koji su ga vrijeđali uz pjevanje srpskih i kosovskih pjesama.

Kako je cio događaj izgledao na licu mjesta, za naš program govori predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve, Stevo Vučinić.

„Mi smo došli do Kotora i kada smo tamo pokušali da uđemo, u jednom stiješnjenom prostoru širokom oko dva metra sačekala nas je grupa od stotinjak ekstremista koji su nas uzvikujući vrijeđali na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kao Crnogorce i kao pravoslavce, pripadnike Crnogorske crkve. U obezbjeđenju je bilo sedam, osam, najviše desetak policajaca i tu više nije bilo moguće izdržati. Oni su u jednom trenutku pokušali da se fizički obračunaju sa nama i onda su kamenjem, pljuvanjem, užasnim uzvicima stvorili atmosferu linča. Da ne bi došlo do teškog ekscesa, odlučili smo da se povučemo.“

Vučinić kaže da će dostaviti inicijativu VDT-u da pokrene postupak zbog „raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje“. U međuvremenu je objavljen kratak video klip na kom se vidi da je, dok je napuštao mjesto ispunjeno pristalicama Srpske pravoslavne crkve koji su negodovali, vladika Mihailo ispruženih ruku odgurnuo jednu ženu.

„U Kotoru je bila grupa fanatičnih pristalica SPC koji su uradili sve da naprave nered. Ja se stvarno ne sjećam da li sam zakačio nekoga u toj gomili koja me je jurila. Meni je iskreno žao ako sam udario staricu ili bilo kog drugoga jer, jednostavno, smo se probijali kroz rulju i spasavali živu glavu. Stvarno mi je žao ali nijesam ni zašta kriv“, rekao je Mihailo.

Ipak, Stevo Vučinić kaže da ni vladika Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo niti bilo ko iz njegove pratnje nije poovrijeđen, ali da je moglo biti i drugačije.

„U jednom trenutku je prijetilo da će se sve završiti teškim nasiljem, a onda se postavlja pitanje posljedica. Mi kao hrišćani nijesmo mogli da dozvolimo da budemo uzročnici prolivanja krvi ili bilo kakvog užasa koji je mogao da se desi danas.“

Podsjetimo. Ni javna rasprava u Bijelom Polju prije tri dana nije održana zbog pristalica Srpske pravoslavne crkve koji su i tada vrijeđali mitropolita Crnogorske pravoslavne crke Mihaila, a nije isključeno i da je postojala opasnost da bude i fizički napadnut, ali je sve prekinula policija.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je nakon toga rekao da se i ovog puta srpski klerikalizam pokazao u svom pravom izrazu, ali da ga to ipak neće pokolebati da učestvuje na javnim raspravama u Kotoru i Podgorici.

„Crnogorska pravoslavna crkva će snagom argumenata dati doprinos da vjerske organizacije imaju ravnopravan i pravedan položaj u Crnoj Gori.“

Suad Numanović
Suad Numanović

Skup koji je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, uprkos nasilnom sprječavanju mitropolita CPC Mihaila da učestvuje, više puta pokušavao da ipak formalno otvori nije održan ali ne zbog incidenta nego zato što su predstavnici Srpske pravoslavne crkve od ministra zahtijevali da se obezbijedi prisustvo svim zainteresovanim građanima kojih je bilo nekoliko stotina što u predviđenoj sali nije bilo moguće.

„Scenario iz Bijelog Polja se ponovio i u Kotoru. Javna rasprava se ne želi voditi pod izgovorom da je nekome onemogućeno. Mi smo, koliko je to kapacitet sale dozvoljavao, omogućili svim zainteresovanim da učestvuju, a ako je njihovo opredjeljenje da se ne vodi javna rasprava, mi na to ne možemo uticati“, zaključio je ministar Suad Numanović.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG