Dostupni linkovi

Tužilaštvo ispituje raspolaganje imovinom SPC u Crnoj Gori


Manastir Ostrog kod Nikšića, Crna Gora

Crnogorsko Državno tužilaštvo je počelo ispitivanje raspolaganja imovinom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, objavio je u četvrtak, 9. juna, podgorički dnevnik Pobjeda.

Tužilaštvo je postupak pokrenulo, kako se navodi, na osnovu krivične prijave potpredsjednika Mitropolijskog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Steva Vučinića.

Vučinić je za Pobjedu potvrdio informaciju i naveo da je tužiteljki dostavio sve „papire“ koje ima i na osnovu kojih je Specijalnom tužilaštvu procesurao krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zaposlenih u Upravi za nekretnine koje tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Vučinić, prema navodima, osporava zakonitost upisa nepokretnosti u vlasništvo SPC u Crnoj Gori.

Ta crkva je kao svoju imovinu upisala sve crkvene objekte u Crnoj Gori, čak i seoska groblja i crkve koje su gradili sami mještani.

Zbog toga, CPC već niz godina ne može da obavlja službu u crkvama koje pripadaju crnogorskom narodu.

Vučinić je ranije više puta iznosio podatke o velikim zaradama SPC u manastiru Ostog, jedno od najposjećenihjih vjerskih svetilišta u Crnoj Gori, pominjući godišnji iznos i do 50 miliona eura koji se ostvaruje prodajom crkvenih predmeta, a na koji se državi ne plaća porez.

Prema navodima u ovoj je istrazi pod lupom i manastir Ostrog.

XS
SM
MD
LG