Dostupni linkovi

Pristalice SPC ponovo pokušale linč mitroplita CPC Mihaila


Grupa od oko 100 građana, pristalica Srpske pravoslavne crkve spriječila je danas mitropolita Mihaila i ostale predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da uđu u palatu Bizanti u Kotoru i učestvuju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o slobodi vjerovijesti.

Predstavnik CPC Stevo Vučinić rekao je da je grupa od oko 100 ekstremista predvođena sveštenikom Srpske pravoslavne crkve vrijeđala predstavnike CPC i nije im dozvolila da uđu u palatu.

"Pokušali su da izazovu ekces sa teškim fizičkim posljedicama i odlučili smo da se povučemo da se ekces ne bi pretvorio u konflikt između našeg obezbjeđenja i tih ljudi koji su htjeli da se razračunaju sa mitropolitom Mihailom, što je moglo da ima teške posljedice i završi se na način neprimjeren civilizovanom svijetu u 21. vijeku", rekao je Vučinić.

On je kazao da je na mjestu incidenta bilo između deset i 15 policajaca.

Okupljeni građani vrijeđali su predstavnike CPC na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, uzvikujući "sotono" i "ustašo".

Javna rasprava o Nacrtu zakona nakon toga nije održana ni danas.Nakon sat vremena "natezanja" sa prisutnim građanima i pet pokušaja ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića da formalno otvori raspravu. On je konstatovao da nema uslova da se javna rasprava održi.

U ponedjeljak u Bijelom Polju nije održana zakazana javna rasprava o Nacrtu zakona, jer su okupljeni građani, pristilice SPC fizički pokušali da nasrnu na mitropolita Mihaila i predstavnike CPC.

Inače, Srpska pravoslavna crkva se protivi odredbama Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, najviše zbog toga što će njime sve vjerske zajednice biti izjednačene po statusu i u odnosu na državu.

Nacrt zakona predviđa da svi crkveni objekti koji su do 1918. godine podignuti narodnim novcem postanu državna svojima.

XS
SM
MD
LG