Dostupni linkovi

Ćerka bez konkursa


Institucije koje se bore protiv nepotizma i sukoba interesa, uz sve dokaze, nikada i nigdje ih ne vide: Banja Luka

Nepotizam i sukob interesa legalizovani su mimo svih pravnih i moralnih normi u slučaju zapošljavanja kćerke ministra poljoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića, ocjenjuju u nevladinim organizacijama koje se bave borbom protiv korupcije.

Zrinka Ivanković, ćerka ministra poljoprivrede Steve Mirjanića, zaposlena je prije šest mjeseci u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske, bez konkursa.

U to vrijeme ministar Mirjanić bio je član upravnog odbora Fonda za zaštitu životne sredine.

Adam Šukalo, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je tada inicijativu da se ispita sukob interesa Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa.

Nakon pet mjeseci rada, Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa Republike Srpske je utvrdila da sukoba interesa nije bilo, uz obrazloženje da "ćerka i ministar više ne žive zajedno", te da je ministar, dan prije nego što je njegova ćerka počela da radi u Fondu, podnio ostavku na mjesto člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu životne sredine.

Inicijativa poslanika Narodne skupštine RS (na fotografiji) o sukobu interesa završena je negativnim odgovorom Komisije
Inicijativa poslanika Narodne skupštine RS (na fotografiji) o sukobu interesa završena je negativnim odgovorom Komisije

Za poslanika Adama Šukala, ovo je ruganje zakonima i kompletnoj javnosti Republike Srpske.

"Obrazloženje koje je navela komisija ne odgovara ni činjeničnom stanju a ni zdravom razumu. Sama procedura zapošljavanja ćerke ministra je bila završena u momentu dok je ministar još uvijek bio član Upravnog odbora u Fondu za zaštitu životne sredine, a posebno iritira što je Komisija u obrazloženju javno pohvalila ministra Mirjanića zbog visoko moralnog čina, jer je podnio ostavku dan prije ćerkinog stupanja u radni odnos", kaže Šukalo.

Na pitanje novinara o odluci Republičke komisije zbog zapošljavanja njegove ćerke, ministar Mirjanić je rekao "da ga ćerka nije pitala ništa kada se zapošljavala, a da jeste ne bi joj dao", uz opasku da je to njen izbor.

Ivana Korajlić iz Transparency International BiH kaže da su ovom odlukom nepotizam i sukob interesa legalizovani mimo svih pravnih i moralnih normi.

"Praktično, ta priča o nepotizmu koja je prisutna već godinama i koja je ne samo legalizovana kroz druge zakone i procedure zapošljavanja, sad ovakvom odlukom ispada da je legalna i po Zakonu o sukobu interesa, iako on jasno naglašava na koga se odnosi primjenjuje i u kojim situacijama, a u ovoj situaciji je postojala direktna mogućnost za uticaj", kaže Korajlić.

Dženana Alađuz iz agencije Infohouse, koja je osnivač Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT), kaže da je nepotizam odavno postao pravilo ponašanja kod izabranih predstavnika vlasti i nosilaca visokih funkcija u javnom sektoru.

"Kod nas je potpuno normalno da se zapošljavaju ljudi na iznimno važne ili manje važne pozicije bez ikakvog smisla i onda kada se neko čudi što nam je loše mogao bi samo da pogleda ko gdje radi i sve će mu biti jasno", kaže Alađuz.

Slučaj Mirjanić nije izolovan kada su u pitanju visoki funkcioneri Republike Srpske.

Tako je svojevremeno Filip Cvijanović, sin predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, zaposlen u Elektroprenosu BiH, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata, ali je najviše bodova dobio za intervju.

U čemu je problem: Željka Cvijanović
U čemu je problem: Željka Cvijanović

Ona je tada izjavila: "Ne znam zašto bi bio problem da se dijete bilo kog pojedinca prijavi na konkurs i bude tamo izabran, a da pritom rukovodstvo te kompanije uopšte ne zna čija su to djeca.”

Entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija takođe je zaposlio svoju ćerku u Elektroprenosu.

Poslanica u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, poznata po uzimanju poslaničke otpremnine zbog odlaska u penziju i vraćanja na isti posao po ugovoru o djelu, zaposlila je svoje sinove u Poresku upravu Republike Srpske.

Bivša direktorica Investiciono-razvojne banke BiH Snježana Vujić, koja je ostala upamćena po aferi Bobar banke, zbog koje je sa još nekoliko lica uhapšena pod sumnjom da je oštetila bankarski sektor BiH za 123 miliona maraka, zaposlila je sina Marka upravo u Investiciono-razvojnoj banci.

I ovako bi se moglo nabrajati u nedogled, ali uprkos tome institucije koje se bore protiv ovih anomalija uz sve dokaze nikada i nigdje ne vide nepotizam i sukob interesa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG