Dostupni linkovi

Sve deblji novčanici političara: Za nerad i plata i penzija


Ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu
Ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu

Istraživanja govore da političari u Bosni i Hercegovini imaju recimo četiri puta veću platu od ljekara specijaliste. Njihov rad, ako je suditi po platama, više je cijenjen od onoga što rade profesor ili pilot u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Najplaćeniji u BiH su članovi Predsjedništva BiH, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri i zastupnici u državnom Parlamentu. Njihove mjesečne plate u prosjeku se kreću oko 3.000 eura. I to nije sve - mnogi od njih uživaju i u drugim privilegijama, pa tako pored zastupničke plate primaju i penziju.

Dušanka Majkić
Dušanka Majkić

Ukoliko se nešto ne promijeni, Dušanka Majkić, zastupnica u državnom parlamentu BiH mogla bi biti najbogatija penzionerka u regiji.

Ona će, naime, ovog mjeseca osim poslaničke plate koja je oko 3,500 eura, primiti i penziju. Njoj je, po zakonu o platama, već isplaćena otpremnina od oko 14.000 eura.

Ovo nije jedini slučaj da zastupnici u BiH koji su prema svim istraživanjima najplaćeniji u regiji uzimaju dodatne privilegije, podsjeća novinar Almir Terzć koji je godinama pratio rad državnog parlamenta.

"Ne treba samo govoriti o jednom primjeru gospođe Dušanke Majkić kao poslanika koji je otišao u penziju pa ponovo aktivirao svoj radni odnos. Takvu smo situaciju imali i kada je u pitanju gospodin Selim Bešlagić. Najnoviji primjer možda još eklatantniji i da tako kažem bezobrazniji, je primjer bivšeg poslanika Nike Lozančića, koji je gotovo nakon dvije godine odlaska iz poslaničkih klupa dobio naknadu za odlazak u mirovinu", kaže Terzić.

Zasjedanje jednog od domova Parlamentarne skupštine BiH
Zasjedanje jednog od domova Parlamentarne skupštine BiH

Bosna i Hercegovina najsiromašnija je zemlja u regiji. Nezaposleno je više od pola miliona građana, a veliki broj njih živi na ivici siromaštva. Prosječna plata je oko 400 eura, a najnižu penziju od 115 eura prima 200.000 ljudi.

U isto vrijeme dok su plate parlamentaraca u zemljama EU dva ili najviše tri prosječna lična dohotka, taj omjer u BiH ponekad iznosi čak i osam prosječnih plata. Ovaj podatak političare Bosne i Hercegovine stavlja u rang najplaćenijih u Evropi.

Predsjednik Fondacije CPI Zoran Ivančić kaže da su plate funkcionera BiH zabrinjavajuće visoke.

"Obzirom da imamo pet nivoa vlasti, to ne bi ni Švicarska izdržala sa svim svojim zalihama zlata, a kamoli mi. I onda još znamo da vuku po više osnova u isto vrijeme i plaće i penzije. Pa onda je bio onaj slučaj Niko Lozančić koji je u isto vrijeme iz dvije države vukao i naknade i plate i penzije. To je nezajažljiva grupa ljudi", dodaje Ivančić.

Političa analitičarka Ivana Marić smatra da političari sami nikada neće promijeniti privilegije koje su sebi obezbijedili.

Sa jednog od radničkih protesta u Sarajevu, ilustrativna fotografija
Sa jednog od radničkih protesta u Sarajevu, ilustrativna fotografija

"To je do građana Bosne i Hercegovine, mi treba da tražimo i idemo sa jasnim zahtjevom prema njima da njihove plate ne smiju prelaziti bar dvije ili maksimalno tri prosječne plate u državi. Međutim, mi to ne tražimo. Ne samo da ne tražimo, nego ih nagradimo na narednim izborima i ponovo ih izaberemo", kaže Marić.

Troškovi administracije u BiH se dodatno umnožavaju, podsjeća Tijana Cvjetičanin iz organizacije "Zašto Ne" i objašnajva:

"Recimo kada uzmete samo vrh države, imate tročlano Predsjedništvo kod koga po ovim koeficijentima dođete do računice da jedan član Predsjedništva ima platu oko tri i po hiljade eura. U slučaju da je predsjedavajući njegova plata je oko pet hiljada eura. Ako, pak, uzmete platu predsjednika Crne Gore ona je manja od tri hiljade eura, a jedna osoba je ta koja prima tu platu. Znači, ti troškovi se umnožavaju kroz administrativne podjele u BiH", navodi Cvjetičanin.

Javna tajna u BiH je da jedan poslanički mandat u BiH vrijedi oko 250.000 eura. Stoga ne čudi da je biti političar najprimamljiviji posao u BIH.

"To govori i koliko sami poslanici žele da se domognu do te pozicije kao sigurne odskočne daske da će nakon isteka mandata, pa makar on bio jedan, ubuduće uživati u tim nekim privilegijama koje su stekli za vrijeme trajanja mandata", dodaje Terzić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG