Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u predmetu Bobar banka


Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu u predmetu Bobar banka.

Optužnica se odnosi na kaznena djela i finansijske zloupotrebe koje prelaze iznos od 100 miliona maraka.

Optužnica obuhvata 16 osoba.

Optuženi se terete da su, kao skupina povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke a.d. Bijeljina, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez odgovarajućih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća, niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Na taj način su doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, tijela uprave, kao i građani, koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

S obzirom da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno su oštećeni mnogi građani u oba bh entiteta, kao i u Brčko distriktu BiH.

Istraga i optužnica u predmetu Bobar banka je jedna od najkompleksnijih istraga finansijskog kriminala koje su rađene u Bosni i Hercegovini i prvi predmet u kojem visina štete prelazi 100 miliona KM.

Za osobama koje su obuhvaćene istragom, a nisu dostupne i nalaze se van BiH, biće zatraženo raspisivanje međunarodnih potjernica.

XS
SM
MD
LG