Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH provjerava parlamentarce povodom otpremnina


Tužilaštvo BiH provjerava ko se i na koji način od državnih parlamentaraca domogao otpremnina i penzija, a nakon toga vratio u klupe Parlamentarne skupštine BiH.

Državni tužilac Goran Salihović zainteresovao se za slučaj Dušanke Majkić koja se vratila u stalni radni odnos nakon penzionisanja i uzimanja otpremnine od 28.000 KM.

Kako navodi Klix.ba jedni od njih tvrde kako su ovakve aktivnosti Tužilaštva BiH skandalozne, dok drugi ne vide ništa sporno u njima.

Tužilaštvo se zainteresovalo za otpremine parlamentaraca nakon što su bh. mediji objavili da je zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić odlučila krajem maja otići u penziju i to na samo dva dana, nakon čega je ponovo zasnovala radni odnos.

Majkić koja je dobila 28 hiljada KM otpremnine kazala je da nije ni na koji način pokrenula ili tražila da ode u penziju i da joj bude isplaćena otpremnina, te da je sve urađeno po sili zakona.

Ona je nedavno saopštila kako nije vratila otpremninu jer to nije učinio nijedan parlamentarac prije nje.

"Tužiteljstvo BiH ne provodi nikakvu istragu u Parlamentu, nego se vrše određene provjere po krivičnoj prijavi. Provjere se vrše u vezi sa zakonitosti otpremnina i odlazaka u penziju, kao i zasnivanja radnih odnosa. Provjerava se da li je navedeni proces bio u skladu sa zakonom", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG