Dostupni linkovi

Sud BiH odlučuje o zabrani rada premijeru i ministrici financija u Vladi FBiH


Premijer FBiH Fadil Novlić s braniteljicama pred Sudom BiH
Premijer FBiH Fadil Novlić s braniteljicama pred Sudom BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je na ročištu u srijedu, 10. marta, od Suda BiH da usvoji prijedlog mjera zabrane o privremenom udaljavanju s funkcija premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministrice financija i dopremijerke Jelke Miličević, do prvostepene presude u predmetu Novalić i drugi.

Riječ je o krivičnom postupku pred Sudom BiH u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u FBiH.

Premijer FBiH Novalić je prvooptuženi u predmetu i tereti se zloupotrebu položaja i udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

Jelka Miličević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Ministrica financija Vlade BiH Jelka Miličević s braniteljem dolazi na Sud BiH, januar 2021.
Ministrica financija Vlade BiH Jelka Miličević s braniteljem dolazi na Sud BiH, januar 2021.

I optuženima Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi "F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela: udruživanje radi činjena kaznenih djela te zloupotrebu položaja.

Koje su mjere zabrane zatražene?

Tužiteljstvo je mjere zabrane zatražilo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te s ciljem da krivični postupak bude lišen pritisaka javnosti zbog pozicija na kojima su funkcioneri koji su dio optužnice, kao i zbog mogućnosti istupa u javnosti optuženih zahvaljujući funkcijama koje obavljaju.

Prijedlogom Tužiteljstva Fadilu Novaliću osim zabrane obavljanja funkcije premijera FBiH, traži se i zabrana posjećivanja prostorija Vlade FBiH, zabrana sastajanja s određenim osobama, svjedocima sve do saslušanja ovih osoba na pretresu.

Iste mjere zabrane zatražene su i za ministricu Miličević.

Tužiteljstvo traži i da se bivšem direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku zabrani posjećivanje prostorija FUCZ-a i sastajanje sa svjedocima.

Za Hodžića se zatražilo da mu se zabrane aktivnosti odgovornog lica kompanije Srebrena malina, kao i posjećivanje određenih mjesta, poslovnih prostorija, kao i zabranu sastajanja.

Tužiteljstvo smatra da bi donošenjem mjera zabrane bilo moguće izvođenje dokaza neometano i u skladu sa zakonom.

"Ovo će Sud uraditi na način da će mjerama zabrane i zabranom obavljanja funkcija biti stvorena atmosfera i distinkcija između funkcije i krivičnog djela za koja su optuženi", naveo je tužitelj Mirza Hukeljić.

Tužiteljstvo ovo argumentira riječima – da se optuženima treba suditi kao optuženima, a ne kao funkcionerima.

Optužbe da je riječ o politički motiviranom procesu s ciljem rušenja Vlade FBiH

"Demokratski standard u zemljama Zapadne Europe jeste da se funkcioneri privremeno udaljuju za vrijeme istrage ili trajanja sudskog postupka", kazao je tužitelj.

Tužiteljstvo relevantnim pri određivanju mjera zabrane smatra i percepciju javnosti i tvrdnje odbrane da je riječ o politički motiviranom procesu.

Također, Tužiteljstvo je mjere zabrane tražilo i zbog svjedoka koji će biti izvedeni na glavni pretres u toku krivičnog postupka, a koji su zaposlenici u institucijama u kojima su optuženi funkcioneri, čime bi, tvrdi Tužiteljstvo, bila umanjena šansa da svjedoci o saznanjima govore slobodno, zbog mogućih posljedica.

Sudsko vijeće ovaj argument smatralo je pretpostavkom, tražeći konkretne primjere takvog mogućeg utjecaja na podređene službenike.

Tužitelj je razlog branio objasnivši da je Tužiteljstvo iskaze svjedoka uzimalo na otežan način, da se svjedoci nisu javljali, da su govorili s nelagodom i sl.

"Ako Sud ne bi donio odluku o mjerama zabrane, onda bi optuženi dolazili ovdje na suđenja zajedno sa svjedocima koji su im i dalje podređeni", kazao je tužitelj.

"Takvi svjedoci neće moći svjedočiti lišeni straha ili utjecaja da će nakon svjedočenja moći obavljati svoje poslove na isti način."

Sud je na izlaganje Tužiteljstva kazao da je "sudsko vijeće u stanju da razdvoji dvije stvari", misleći na razloge Tužiteljstva za mjerama zabrane koje podrazumijevaju da bi i za odlučivanje Suda bilo dobro da se optuženi odvoje od funkcija koje obavljaju.

"Sud ne može biti kontaminiran ni na koji način", kazala je Džemila Begović, sutkinja.

Donošenjem mjera ugroženi građani FBiH?

Odbrana sve četvero optuženih tvrdila je da su razlozi Tužiteljstva neutemeljeni.

Braniteljica Fadila Novalića Nina Karačić kazala je da je neopravdana tvrdnja da optuženi koriste svoj položaj za medijske istupe, kazavši da je upravo protiv optuženih mjesecima vođena „medijska haranga“.

"Verifikacijom i početkom upotrebe respiratora medijska haranga pokazala se netačnom. Respiratori se koriste širom BiH u liječenju COVID-bolesnika“, kazala je Haračić.

Ona smatra da su morale nastupiti nove okolnosti koje ukazuju na opasnost ometanja krivičnog postupka, što, smatra Odbrana, nije slučaj.

Braniteljica Karačić kazala je i da mora navesti da bi donošenjem mjera zabrane obavljanja premijerske funkcije njenom branjeniku Novaliću u FBiH nastupile nesagledive posljedice po građane Federacije BiH.

"Nastupili bi teški poremećaji u Federaciji, jer moj branjenik je član Fiskalnog vijeća i obavlja niz drugih važnih poslova i funkcija od koji zavisi funkcionisanje FBiH", kazala je Karačić.

I odbrane Solaka i Hodžića navele su da su razlozi Tužiteljstva neutemeljeni. Svoja izlaganja braniteljice su bazirale na presumpciji nevinosti.

Navodile su i da je nejasno zašto je Tužiteljstvo sad odlučilo tražiti stroge mjere zabrane te da su slične razloge navodili i kad je zatražen pritvor prošle godine, što Sud BiH nije prihvatio.

Braniteljica ministrice Miličević Senka Nožica kazala je da je jako neobično da se za krivično djelo nesavjestan rad u službi tražila mjera zabrane obavljanja dužnosti.

Nožica navodi da Tužiteljstvo u razlozima očito ima političke konotacije.

Ovo objašnjava činjenicom da nijedan svjedok nije saslušan nakon što je Miličević uključena u optužnicu u novembru 2020. godine.

"Niti je mogla utjecati, niti o tome može postoje neki dokaz. Nije bila u poziciji da tada utječe ili da u budućnosti utječe", kazala je Nožica.

"Nema utjecaja na svjedoke, nema ometanja postupka. Staviti mojoj branjenici da je iskoristila medije da kaže da je nevina jednako je kao da nekom ko plače zabranite da plače", kazala je Nožica.

"Neko ko je nevin, tako i treba da postupi", naglasila je Nožica.

Na potezu Sud

Nakon riječi Odbrane, Tužiteljstvo je kazalo da ostaje pri predloženim mjerama zabrane.

"Nakon potvrđene optužnice očekuje se da se takva osoba udalji s javne funkcije ili da to učine sudski organi. Upravo je drugooptuženi Solak nakon otvaranja istrage sam tražio da bude suspendiran s pozicije direktora FUCZ-a", kazao je Hukeljić.

Sudsko vijeće donijet će pismenu odluku o prijedlogu Tužiteljstva u zakonskom roku, kazala je sutkinja Begović.

Za idući pretres Tužiteljstvo je predložilo jednog svjedoka i najavilo da će koristiti pet materijalnih dokaza.

Šta je dosad poznato?

Na prvom glavnom pretresu, održanom 24. februara, Tužiteljstvo BiH iznijelo je da su "radnje koje su prethodile nabavci respiratora iz Kine bile su prethodno osmišljene i dogovorene sa ciljem protivpravne koristi".

Između ostalog navedeno je i da je odabir ponuđača obavljen preko jedne SMS poruke.

Odbrana optuženih je, pak, iznijela kako dokazi Tužiteljstva ne utvrđuju krivnju optuženih.

Optužnica je podignuta 18. januara, a Tužiteljstvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“. Sud BIH je ukinuo mjere 5. augusta.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Tužiteljstvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima te da je istraga bila ometana na više načina.

XS
SM
MD
LG