Dostupni linkovi

Optužnica protiv premijera Federacije BiH i ostalih u predmetu 'Respiratori'


Optuženi Novalić, Solak i Hodžić tokom saslušanja na Sudu BiH, 30. maj 2020.
Optuženi Novalić, Solak i Hodžić tokom saslušanja na Sudu BiH, 30. maj 2020.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podignulo je optužnicu u predmetu "Respiratori", i to protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika i direktora kompanije "F.H. Srebrena malina", kompanije „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10.530.000,00 KM (5,38 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi "F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela: udruživanje radi činjena kaznenih djela.

Krivično djelo za koje su optuženi dovodi se u vezu s kaznenim djelima: zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević stavlja se na teret da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Kadrija Kolić, advokat suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudina Solaka, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako se radi o iznuđenoj optužnici.

"Tužilaštvo je od početka pripremalo javno mnijenje da se tu treba podići optužnica i to je neviđen primjer kršenja ovlaštenja od strane postupajućih tužitelja", kaže Kolić.

Napominje kako su iz Tužiteljstva BiH ranije najavili kako se optužnica priprema, te da je ona, napisana i prije saslušanja optuženih.

"Imamo objektivne dokaze da su jedan broj dokaza koji su oslobađajući sakrili, do kojih su došli u istrazi, da su nezakonite dokaze koje su pribavili u istrazi sklonili, i da neće biti u prilogu optužnice. Postavlja se pitanje, ako tako mogu premijeru Federacije iskonstruirati takvu optužnicu šta građani mogu očekivati?", navodi Kolić.

S obzirom na to da se u optužnici navodi kako su Novalić, Solak, Hodžić i drugi djelovali kao udružena skupina, na pitanje RSE, znači li to da je u pitanju organizirani kriminal, Kolić kaže da to ne može asocirati na kriminalnu grupu, već na "neznanje i zloupotrebe postupajućih tužilaca".

"Kakva kriminalna grupa ako je čist obligacioni odnos, ako su pare otišle dobavljaču, ako je to bila tržišna cijena? U ovom slučaju to ne postoji", smatra Kolić.

Optuženom Fadilu Novaliću stavlja se na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica.

Ova udružena skupina optužena je da je nabavila stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, uslijed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljenja između pripadnika udružene skupine, navode iz Tužiteljstva BiH.

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandra Zolaka, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužiteljstvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Šta je prethodilo optužnici?

Tužiteljstvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“. Sud BIH je ukinuo mjere 5. augusta.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Tužiteljstvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima te da je istraga bila ometana na više načina.

XS
SM
MD
LG