Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice u predmetu 'Respiratori'


Sporni respiratori na Aerodromu Sarajevo
Sporni respiratori na Aerodromu Sarajevo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je 8. decembra kako je dostavljanjem medijima nepotvrđene optužnice u slučaju premijera Federacije BiH Fadila Novalića i drugih počinjen niz nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka.

Optužnica u predmetu "Respiratori" podignuta je 4. decembra i to protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika i direktora kompanije "F.H. Srebrena malina", kompanije „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Tužilaštvo BiH u saopštenju navodi kako je nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu koje je trajalo od 30. novembra do 2. decembra 2020. godine, osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče.

„U medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao 'nacrt optužnice,“ navodi Tužilaštvo i dodaje kako je „navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka

„Ustupanje dokumenta i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, i koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim će “biti predmetom žurne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo - Povreda tajnosti postupka," navode iz Tužilaštva BiH.

Osumjičenima se stavlja na teret počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10.530.000,00 KM (5,38 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Nakon što je Tužiteljstvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu 4. decembra godine protiv osumnjičenih, „optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični/osobni podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka“.

Tužilaštvo navodi da osim što je navedenim „nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti“ u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka.

„Navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka,“ navodi se iz Tužiteljstva i dodaje kako neovlašteno objavljivanje dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa „shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu“.

Iz Tužilaštva navode kako će o svemu upoznati Agenciju za zaštitu ličnih podataka od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

Također će o ovome žurno obavijestiti i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visoke razine, te tražiti njihovo uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zlouporabe u postupku, navodi se iz Tužilaštva BiH.

U objavljenoj optužnici se navodi kako se grupa dovodi se u vezu s kaznenim djelima: zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević stavlja se na teret da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Tužiteljstvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Novalić, Solak i Hodžić.

XS
SM
MD
LG