Dostupni linkovi

Tužilac tvrdi da je ponuđač u slučaju 'Respiratori' biran SMS porukom


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Fadil Novalić, dolazi u Sud BiH na suđenje zbog afere Respiratori, 24.februar, Sarajevo
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Fadil Novalić, dolazi u Sud BiH na suđenje zbog afere Respiratori, 24.februar, Sarajevo

Radnje koje su prethodile nabavci respiratora iz Kine bile su prethodno osmišljene i dogovorene sa ciljem protivpravne koristi, proizlazi iz onoga što je iznijelo Tužilaštvo prvog dana suđenja za slučaj "Respiratori", održanog u srijedu, 24. februara u Sudu BiH.

Između ostalog navedno je i da je odabir ponuđača obavljen preko jedne SMS poruke.

Odbrana optuženih je, pak, iznjela kako dokazi Tužilaštva ne utvrđuju krivnju optuženih.

Pred Sudom BiH su se pojavili prvooptuženi, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević. Optužnica protiv njih je podignuta 18. januara

Na početku glavnog pretresa, pročitana je optužnica kojom se ova udružena skupina tereti da je nabavila stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, navodi se u optužnici.

Zbog toga je, tvrdi se, oštećen budžet i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika ove skupine.

U Tužilaštvu kažu kako većinom raspolažu materijalnim dokazima.

Sudsko vijeće u ovom slučaju čine sudije Braco Stupar, Branko Perić i predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović. Tužilac u postupku je Mirza Hukeljić.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 5. mart.

Šta sve stoji u optužnici?

Optuženima se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Tužilac Mirza Hukeljić je kazao tokom uvodne riječi da će Tužilaštvo dokazati, kako je posao javnih nabavki zloupotrebljen prilikom nabavke respiratora i medicinske opreme.

Naveo je kako će dokazati saslušanjem svjedoka da plan nije bio samo da se sredstva nezakonito isplate Federalnoj upravi civilne zaštite, već je podrazumijevao unaprijed odabir pravnog lica koje će nabaviti respiratore.

“Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je postupak odabira ponuđača tekao na način da u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđana je bazirana na osnovu jedne SMS poruke”, rekao je tužilac.

Dodao je i kako je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić imao kontrolu nad nabavkom respiratora, koji su obuhvaćeni optužnicom, a vještaci su bili saglasni da oni nisu bili namjenjeni intezivnoj njezi na kojoj se liječe oboljeli od COVID-19.

Tužilac je dodao da su respiratore vještačila dva vještaka, koji su dali isto mišljenje, jedan domaći, a jedan međunarodni.

Tužilaštvo, kakposreduo je naveo tužilac, posjeduje materijalne dokaze, koje će izvesti pred ovim sudom, da su znali da se radi o potpuno drugoj vrsti respiratora, koji nemaju potrebnu namjenu.

“Sve radnje koje su činile u prvih sedam, osam dana su bile prethodno pripremljene, kako bi se pripremilo zaključenje ugovora sa odabranim ponuđačem”, naveo je tužilac u uvodnoj riječi.

Odgovor odbrane

Vasvija Vidović, advokatica prvooptuženog Fadila Novalića, kazala je kako Tužilaštvo ima namjeru voditi istragu u glavnom pretresu i kazala kako se nada da Sudsko vijeće neće to dozvoliti.

“Tužilaštvo nam tvrdi, da je premijer Novalić zloupotrijebio okolnosti proglašenja pandemije, osmislio i proveo kriminalni plan sa ciljem protivpravne imovinske koristi. Mi tvrdimo da niti jedan jedini dokaz na koji se pozivaju ne potvrđuje njihovu tezu o kriminalnim aktivnostima premijera”, navela je Vidović.

Suprotno tvrdnjama Tužilaštva, kazala je ona, odbrana premijera Novalića će dokazati da je svaka radnja premijera bila zakonita i usmjerena ka rješavanju posljedica izazvanih pandmijom korona virusa.

Tim navodima se pridružila i Marsela Bajramović, advokatica bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

“U optužnici se navodi da je riječ o navodnom udruženju, radi činjenja krivičnih dijela, pribavljanja imovinske koristi, koja je usput rečeno u potpunosti neutvrđena”, kazala je Bajramović.

Uvodna riječ odbrane ministrice finansija Federacije BiH Jelke Milićević, odgođena je za naredno ročište.

Ko je uvezao respiratore?

Respiratore je iz Kine u aprilu 2020. godine, uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Respiratori su u Bosnu i Hercegovinu stigli krajem aprila i koštali su Federaciju BiH 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela. Tada su svi pušteni da se brane sa slobode, uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“. Sud BiH je ukinuo mjere 5. augusta.

Tužilaštvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima, te da je istraga bila ometana na više načina.

Četvoro optuženih u predmetu "Respiratori" izjasnili su se da nisu krivi na prvom ročištu koje je održano 29. januara u Sudu BiH u Sarajevu.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

(Ne)ispravni respiratori

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je u Sarajevo 24. aprila. Vještačenjem je Tužilaštvo BiH utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tri dana kasnije.

Iz Federalne uprave civilne zaštite, 23. februara je potvrđeno da je većina dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

„Izvršena je verifikacija većine uređaja i oni su sad na raspolaganju. Ostalo je još pet koji trebaju biti servisirani i raspoređeni,“ potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Majda Kovač, portparol Uprave.

Respiratori su ranije podijeljeni zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, ali se nisu smjeli upotrebljavati prije no što budu verifikovani.

Suđenje premijeru Federacije BiH i ostalima za aferu ‘Respiratori’, prvi put se moglo pratiti preko preko Youtube platforme, čime Sud Bosne i Hercegovine (BiH) počinje sa prenosom suđenja u krivičnim postupcima preko ove platforme. Ovo, kao i druga suđenja će biti prenošena preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG