Dostupni linkovi

Suđenje Novaliću i drugima u aferi ‘Respiratori’ uživo preko Youtubea


Prazna sudnica u Sarajevu, arhivska fotografija

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) počinje sa prenosom suđenja u krivičnim postupcima preko Youtube platforme, a prvi prenos biće realizovan u srijedu, 24. februara, sa suđenja u predmetu "Novalić i drugi", saopšteno je u petak, 19.februara iz te pravosudne institucije.

U saopštenju se naglašava da će suđenja biti prenošena preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga, te da će taj servis uskoro biti dostupan na službenoj web stranici Suda BiH.

Sud BiH, kako se navodi, koristiće vlastiti nalog na internet mreži pod nazivom "Sud Bosne i Hercegovine", a pristup će se ostvarivati putem e-maila korisnika sa domenom gmail.

“Korisnici naloga Suda biće novinari kojima se odobri prijava za upotrebu, službena lica u institucijama i organizacijama sa kojima Sud ima sporazum o saradnji, službena lica u institucijama i organizacijama koja vrše monitoring suđenja, te druga lica, uz obrazložen zahtjev, pri čemu će novinari koji prate suđenja pred Sudom imati prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda”, stoji u saopštenju Suda BiH.

Dodaje se i da će prijava novinara za praćenje suđenja biti trajna i važiće do opoziva podnosioca ili dok je Sud ne ukine. Sa druge strane, prijava službenih lica će važiti za određeno ročište ili krivični predmet, dok će zahtjev drugih lica, kako se navodi, važiti isključivo za određeno ročište.

Iz Suda BiH pozivaju sve zainteresovane da se prijave za akreditovanje za prvi ovakav prenos suđenja, koji će biti realizovan 24. februara u predmetu "Novalić Fadil i drugi" od 10 i 30 do 12 časova iz sudnice šest.

"Naglašavamo da će se prenos suđenja u početnoj fazi vršiti samo iz jedne sudnice, a u dogledno vrijeme sistem će se razviti i u ostalim sudnicama za druge krivične predmete sa povećanim interesovanjem javnosti", navedeno je u saopštenju.


Sud BiH je 18. januara potvrdio optužnicu u predmetu "Novalić i drugi", protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije "Srebrena malina" pravnog lica "F.H. Srebrena malina" i Jelke Milićević, ministrice finansija FBiH.

Riječ je o respiratorima koje je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). U BiH su iz Kine stigli 25. aprila i koštali su Federaciju BiH 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Tužilaštvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima te da je istraga bila ometana na više načina.

Četvero optuženih u predmetu "Respiratori" izjasnili su se da nisu krivi na prvom ročištu koje je održano 29. januara u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG