Dostupni linkovi

Subotić 'posvađao' crnogorske medije


Ilustrativna fotografija Foto:Savo Prelević
Ilustrativna fotografija Foto:Savo Prelević
Dio medija istupio je iz Novinarskog samoregulatornog tijela, novinarske organizacije koja je okupljala najveći broj crnogorskih medija, a neposredan povod je neslaganje u odnosu na pitanje da li je u intervjuu sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom prekršen novinarski kodeks u dijelu kritičnog pozicioniranja novinara u odnosu na sagovornika.

Predsjednik tijela Mirsad Rastoder je nakon sjednice saopštio da je veoma zabrinut zbog rasplamsavanja obračuna na medijskoj sceni kojima se podstiče atmosfera linča i konstatuje da su mediji postali poprište prizemne borbe sa teškom kvalifikacijama, prijetnjama i uvredama. O epilogu i posljedicama istupanja dijela predstavnika medija Rastoder nije želio da govori za naš radio, a potpredsjednica samoregulatornog tijela Vesna Pejović je kratko ocijenila da Novinarsko samoregulatorno tijelo nije doraslo aktuelnoj situaciji i nastalom medijskom ambijentu.
Vesna Pejović Foto: Savo Prelević


Predstavnici medija u ovom tijelu uglavnom potvrđuju da je sukob u novinarskoj organizaciji oko sadržine intervjua sa Stankom Subotićem Canetom potvrdio postojanje dubokog rascjepa i konflikta na crnogorskoj medijskoj sceni, a što je rezultiralo u ovom slučaju izlaskom iz Savjeta, predstavnika "Vijesti" i nedjeljnika "Monitor".

Stav redakcije "Vijesti" je da nakon posljednje sjednice da ne daje legitimitet Novinarskom samoregulatornom tijelu,
Bila je neobranjiva teza da nije novinarski kodeks prekršen stavom 2 koji kaže da novinar mora da ima kritičku distancu prema onima koji su moćni u društvu.
kaže Neđeljko Rudović, koji smatra da je tim intervjuom porekršen kodeks o kritičkoj distanci novinara, te da je to trebalo da bude konstatovano na sjednici:

"Na kraju je došlo do toga da je gospodin Subotić ispričao samo onu priču koja je njemu odgovarala. Gosodin Subotić nije bio suočen sa pitanjima koja bi mogla po njega biti neprijatna i iz kojih bi se moglo vidjeti ili naslutiti da nije baš tako kako je on htio da prenese crnogorskoj javnosti. Na žalost, kolega koji je radio taj intervju takođe je član NST-a i po meni nije ispunio svoj zadatak. I prosto bila je neobranjiva teza da nije novinarski kodeks prekršen stavom 2 koji kaže da novinar mora da ima kritičku distancu prema onima koji su moćni u društvu."

Neđeljko Rudović i Mirsad Rastoder Foto: Savo Prelević

Podjela po političkoj liniji


Član tijela Rajko Šebek, koji je i autor intervjua sa Subotićem, kaže da je sjednica savjeta pokazala da podjela među medijima postoji prema političkoj, a ne stručnoj liniji. Prema riječima Šebeka, Savjet nije mogao da raspravlja o sadržini intervjua sa Subotićem:

"Najava izlaska iz savjeta "Vijesti" i "Monitora" govori da ukoliko ne dođe do konsenzusa, tj. ne prihvati se njihovo mišljenje onda to nije u skladu sa kodeksom. Podsjećem vas, a to možete i provjeriti, da je optužba Pokreta za promjene bila da li u skladu sa kodeksom emitovanje, a ne sadržine intervjua sa Stankom Subotićem i naravno i pritužba IN-a da je ovo pritisak. To je princip po kojem je do sada funkcionisao NST. Nije bilo sporno da se raspravlja o intervjuu i njegovoj sadržini, ali su te kolege smatrale da je kodeks prekrš
Pitanje koje je očigledno bilo preveliko za savjet je kakav je tretman u tom razgovoru imao intervjuisani, što je izuzetno kompleksno pitanje jer na neki način ulazi u uređivačku politiku kuće.
en jer sam postavio malo pitanja i da pitanja nijesu bila dobra. Smatram da to ni po jednom članu kodeksa nije definisano, jer bi u toj situaciji mogli da analiziramo svaki intervju u Crnoj Gori i svijetu i onda bi rekli da je kodeks prekršen jer nije postavljeno to i to pitanje."


I član tijela Vuk Perović kaže da je pitanje o tretmanu Stanka Subotića Caneta o intervjuu bilo preveliko za Savjet samoregulatornog tijela:

"Pitanje koje je očigledno bilo preveliko za savjet je kakav je tretman u tom razgovoru imao intervjuisani, što je izuzetno kompleksno pitanje jer na neki način ulazi u uređivačku politiku kuće. Takve odluke je izuzetno teško donositi, pogotovo preglasavanjem što je i bilo jedna od ideja tokom sjednice. Moj stav je bio da je način na koji je urađen intervju prekršen kodeks, ali da je reakcija Pokreta za promjene izuzetno neprimjerena i da to jeste svojevrstan pritisak na medije."


Jovan Plamenac, koji je od početka član tijela, kaže da je fijasko jučerašnje debate posljedica i ranijih propusta tog tijela:
Foto: Savo Prelević


"Stiglo nas je ono što smo propuštali u četiri godine našeg postojanja jer ja sam četiri godine koliko postoji Novinarsko samoregulatorno tijelo govorio da nama i našem radu pored nas prolaze vozovi, a mi se bavimo nekom sitnicama, nekim trunjem. Sada nas je to stiglo i sada se vidjelo da u Crnoj Gori postoje veoma krupni problemi."


I Perović ocjenjuje da je poslije zadnje sjednice otvoreno pitanje legitimiteta Novinarskog samoregulatornog tijela, te da su na samoj sjednici kulminirali raniji problemi i odnosi između medija:

"Na žalost, mislim da to više nama veze sa samim pogledom na profesiju što nimalo nije dobro i izgleda da ne postoji volja ni na jednoj strani da se problem uopšte prevaziđe. Takođe, uopšte nijesam siguran da nije problem u koncepcijskom pogledu na novinarstvo kao profesiju, već mislim da je vjerovatno riječ o nečemu sasvim drugom."


Intervju sa Stankom Subotićem koji je izazvao polemike možete pogledati OVDJE

Preporučujemo pročitajte i ovo:
Urednici "Vijesti" i "Dana" odbacuju optužbe
Veljanovski: Mediji moraju sačuvati javnost od manipulacija
Subotić ponovio optužbe na račun Miškovića i Beka
Optužbe protiv Medojevića medijska namještaljka?
Subotić otvorio novo poglavlje u ratu tajkuna

XS
SM
MD
LG