Dostupni linkovi

Optužbe protiv Medojevića medijska namještaljka?



(Iz emisije "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" na TV B92, 15.marta 2010.)

Dimitrije Jovićević

Kakvi su politički komentari na sinoćnje optužbe lica sa crvene interpolove potjernice, Stanka Subotića Caneta, koji je lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića optužio da je na platnom spisku srbijanskih tajkuna Miroslava Miškovića i Milana Beka. Odgovor smo potražili od predstavnika političkih partija u Crnoj Gori.

To dizanje medijske hajke je vrlo simptomatično, a što je najgore što se takvom prevejanom kriminalcu a priori vjeruje, a da se niko ne zapita otkud njemu 50 miliona za pozajmicu.
Branka Bošnjak
iz Pokreta za promjene, sumirajući utiske poslije sinoćnje emisije Beogradske televizije B92 u kojoj je kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane optužio lidera njene partije Nebojšu Medojevića da radi po nalogu medijskih tajkuna iz Srbije Miroslava Miškovića i Milana Beka, ocjenjuje kako je sve ličilo na medijsku namještaljku i najavljuje Medojevićevu tužbu protiv Subotića.

"To dizanje medijske hajke je vrlo simptomatično, a što je najgore što se takvom prevejanom kriminalcu a priori vjeruje, a da se niko ne zapita otkud njemu 50 miliona za pozajmicu. Moram da naglasim da je bilo, bar meni, isuviše sličnosti u verbalnom nastupu premijera Đukanovića na premijerskom satu i njegovog druga Subotića u sinoćnjoj emisiji. Nebojša će sigurno podnijeti tužbu i tražiti satisfakciju na sudu, ali ova medijska haranga je vrlo, vrlo namjerno osmišljena i pitanje za čije interese."

Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Slično mišljenje čuli smo i od Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije, koji jedino zamjera Nebojši Medojeviću što je do kraja ostao u intervjuu beogradske televizije B92 u koji je direktno uključeno lice sa crvene interpolove potjernice:

"Mislim da je sramotno da jedan medij takvog pedigrea radi tako prljavi posao. Zastrašujuća je stvar da se Stanko Subotić zvani Cane uključi u televizijsku emisiju, direktno u program B92 i polemiše sa jednim od lidera opozicije u Crnoj Gori. Ja sam imao osjećaj koji nikako ne mogu da odagnam. Možda ja zaista gospodin Subotić i bio negdje u vazdušnom prostoru iznad Švajcarske ili u svakom slučaju iznad Evrope, ali sam imao i neki osjećaj da je u društvu gospodina Mila Đukanovića i da zajedno posmatraju kako će reagovati cijela javnost."

SNP bez komentara

Očekivano, potpuno suprotni stavovi u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista. Portparol Rajko Kovačević ocjenjuje da je nakon sinoćnje emisije na B92, kako kaže, svima jasno koji su motivi političkih nastupa predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića:

"Osnovni motiv za djelovanje gospodina Medojevića nije ni borba za demokratizaciju društva, nijesu ni pristupanje Evropskoj uniji ni borba protiv kriminala. Njegov, kao i motiv njegovih pajtaša tipa Ratka Kneževića je novac i uvijek je bio novac. To je, iako smo i mi tvrdili isto i ranije, nakon sinoćnjeg intervjua na Televiziji B92, postalo potpuno i izoštreno jasno. Medojević, Knežević i slični su radnici agencije za naručeno blaćenje ljudi koju naručioci usluga odrede da bi ostvarili neke svoje interese i za to naravno debelo platili."

Rajko Kovacević, Foto: Savo Prelević
U manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, nemaju poseban utisak o emisiji u kojoj je Stanko Subotić Cane iznio teške optužbe na račun Nebojše Medojevića.

"Ne bih komentarisao odnos, relaciju, telefonski razgovor koji su imali gospodin Medojević i Cane Subotić. Ostaje među njima da u komunikaciji na neki drugi način riješe ono što su bile međusobne optužbe", kaže poslanik SDP Raško Konjević.

Na kraju, kakav je stav u najjačoj opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji? Šef medijskog centra SNPS Dragan Koprivica uz napomenu da iznosi stav partije, a ne svoj lični, sinoćnju emisiju kratko je prokomentarisao:

"Kada je riječ o ovom intervjuu nesumnjivo je da je on imao specifično obilježje zbog učešća lica koja su pod određenim vidom istrage međunarodnih organa. Dok ne čujemo konkretnu i završnu riječ sudskih i pravosudnih organa po tom pitanju, SNP se konkretno neće izjašnjavati o čitavom ovom intervjuu."

Pročitajte i ovo:
Subotić otvorio novo poglavlje u ratu tajkuna
XS
SM
MD
LG