Dostupni linkovi

Zatezanje užeta u odnosima Prištine i EULEX-a


Pripadnici francuskog KFOR-a sklanjaju barikade na putu kod Zubinog Potoka, 26. jul 2011.
Pripadnici francuskog KFOR-a sklanjaju barikade na putu kod Zubinog Potoka, 26. jul 2011.
Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je u sredu da neće biti povratka na prethodno stanje, kao i da će kosovske institucije biti na čelu ustavnih i zakonskih odgovornosti na prelazima 1 i 31, na kojima će biti multietnička policija, kosovska carina i gde će se poštovati odluke kosovskih institucija.

Na zasedanju vlade Thaçi je kazao da je misija Evropske unije na Kosovu (EULEX) bila obaveštena o akciji Vlade Kosova, ali da je oklevala i odbila da podrži odluku kosovskih institucija o uspostavljanju reda i zakona.

„Ukoliko EULEX misli da je normalno da se dozvole ilegalna trgovina, organizovani kriminal i ugrožavanje suvereniteta nezavisnog Kosova i da treba da se toleriše, onda neka nam da konkretan primer u kojoj se državi EU tolerišu kriminal, korupcija i ilegalne naoružane stukture“, kazao je Thaçi.

On je dodao da će kosovske institucije ostati odlučne i da neće tolerisati i biti ravnodušne, niti dozvoliti da jedan deo teritorije Republike Kosova bude crna rupa ne samo na Kosovu i u regionu, već u celoj Evropi.
Hashim Thaci

„Međunarodna zajednica 12 godina nije uspela da preduzme bilo kakvu akciju u uspostavljanju reda i zakona u tom delu Kosova... U ovom trenutku, nama nisu pomogli da uspostavimo red i zakon u tom delu teritorije Republike Kosovo. Naš suverenitet je bio ugrožen, to ne možemo tolerisati i to se treba otvoreno reći. O ugrožavanju suvereniteta bio su informisani i Washington, i Brisel i NATO. Sada je počelo uspostavljanje reda i zakona“, kazao je on.

U međuvremenu, Srbi na severu Kosova proglasili su vanredno stanje i najavili da će nastaviti sa blokadom puta ukoliko se kosovci carinici i granična policija ne povuku sa prelaza 1 i 31, potvrdio je jedan od lidera Srba Krstimir Pantić.

„Odluka o uvođenju vanrednog stanja doneta je zbog činjenice da je ugrožena bezbednost naših građana“, kazao je Pantić.

Istovremeno, Policija Kosova je otvorila istragu o ubistvu pripadnika policije Envera Zymberija, koji je u utorak uveče podlegao povredama nakon ranjavanja tokom akcije na severu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je ubjenog Zymberija proglasila Herojem Kosova, koji je pokazao junaštvo i posvećenost žrtvujući svoj život za uspostavljanje vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova.

Specijalci se povukli nakon uspostavljanja kontrole

Specijalne jedinice Policije Kosova, ROSU sad su se već u potpunosti povukle sa severa zemlje, pošto su obavile svoju dužnost, saopštili su zvaničnici kosovske policije.

Portparol Brahim Sadriu izjavio je za RSE da su jedinice ROSU uspostavile kontrolu na graničnim prelazima 1 i 31, dok se tamo sada nalaze granične policijske jedinice i carinici.

„Specijalne jedinice su obavile svoj posao. One su bile na graničnim prelazima, stavili situaciju pod kontrolom i omogućili graničnim jedinicama i carinicima da obavljaju svoj posao, čiji je mandat da sprovedu procedure graničnog prelaza i kretanje robe. Pošto je ocenjeno da redovna policija i carina mogu da obavljaju svoj posao, specijalne jedinice su se povukle iz tog dela“, kazao je on.

Portparol policije je naglasio da se na graničnim prelazima nalaze i snage Kfora, koji po njemu, podržavaju Policiju Kosova u svakodnevnom radu.

Sadriu je takođe dodao da je noć prošla bez incidenata, dok su neki delovi puta još uvek barakadirani od strane lokalnih Srba.

„Na osnovu informacije sa terena, situacija u tom delu se normalizuje i trenutno je mirno“, kazao je on.



(KOSOVO - Operacija policije na severu zemlje)

Sa druge strane, lokalni Srbi koji su noć proveli pored barikada koje su postavljene na putu, protive se policiji koja se nalazi na graničnim prelazima na severu, potvrdio je Krstimir Pantić jedan od lidera Srba na severu Kosova.

„Građani su još okupljeni na barikadama. Međutim, to nije potpuna blokada puteva. Saobraćaj je dozvoljen u svim pravcima, ali su barikade i dalje prisutne i građani su na tim barikadama“, kazao je on.

Pantić je naglasio da će zatražiti od Kfora da preuzme mere kako bi odstranio graničnu policiju i kosovske carinike sa graničnih prelaza na severu, kako se situacija ne bi dalje eskalirala.

„Mi očekujemo da komadant Kfora dođe u Zvečan. Od njega ćemo zahtevati da se svi pripadnici pogranične policije koji se nalaze u bazi Notting Hill u blizini Leposavića, i carinici povuku iz tih baza, u protivnom nećemo ukloniti barikade i ponovo ćemo blokirati puteve“, kazao je Pantić.

Situacija na severu Kosova je napeta od kada su kosovske vlasti u ponedeljak uveče uspostavile kontrolu na graničnim prelazima u tom delu zemlje, a kako bi se sprovela odluka Vlade Kosova o primenjivanju recipročnih mera sa Srbijom, kojom je zabranjen ulaz robe iz Srbije na Kosovu.

U severnom delu Mitrovice uvedeno vanredno stanje

U severnom delu Mitrovice uvedeno vanredno stanje

Jasmina Šćekić

U severnom delu Mitrovice srpske lokalne vlasti donele su odluku o uvođenju vanrednog stanja.

Noć u Mitrovici je protekla mirno i nije zabeležen nijedan incident. Glavni gradski most, otvoren je za saobraćaj i situacija u gradu je uobičajena.

Lideri Srba iz Mitrovice doneli su odluku da se zbog vanrednih okolnosti i pogoršane bezbednosne situacije ograniči radno vreme, samostalnih zanatlijskih radnji i ugostiteljskih objekata na period od 07-15 časova.

U slučaju da se odluka u pogledu ograničavanja radnog vremena ne sprovede, prema prekršiocima biće preduzete zakonske mere.

Srbi sa severa Kosova proveli su i drugu noć na barikadama koje su postavljene u utorak uveče nakon što su specijalne jedinice kosovske policije pokušale da preuzmu kontrolu nad dva prelaza na severu Kosova- Jarinje i Brnjak.

Druga noć na barikadama protekla je znatno mirnije u odnosu na prethodnu i nije zabeležen nijedan incident. Prepreke su postavljene u mestu Rudare opština Zvečan, neposredno ispred Jarinja na putu prema Raški, i na nekoliko lokacija u opštini Zubin Potok, na krajnjem severu Kosova. Prepreke koje su postavili Srbi nisu ometale saobraćaj, s obzirom da je jedna traka puta slobodna.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je u četvrtak da nije poštovan dogovor o sastavu ljudstva na prelazima na severu Kosova koji je u utorak postignut sa predstavnicima Kfora.

Stefanović se u Zvečanu sastao sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, a u pauzi razgovora obratio se okupljenim Srbima koji dežuraju kod Rudara. Beogradski zvaničnik je kazao da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci carinici i predstavnici pogranične policije.

Beograd i kosovski Srbi traže da se na prelaze vrate carinici Euleksa i pripadnici Policije Kosova srpske nacionalnosti koji su tu bili pre pokušaja kosovskih specijalaca da preuzmu prelaze ka Srbiji na kojima se nije poštovala odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Stefanović je pozvao okupljene građane da daju šansu pregovaračima da reše situaciju, odnosno da daju novu šansu Bileru.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Srba sa severa Kosova i episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije.
XS
SM
MD
LG