Dostupni linkovi

Thaci: Odluka o akciji bila ispravna


Hashim Thaci
Hashim Thaci
SAD žale zbog toga što operacija Vlade Kosova o preuzimanju kontrole graničnih prelaza na severu zemlje nije koordinisana sa međunarodnom zajednicom, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

SAD su pozvale Vlade Kosova i Srbije da hitno rade na smirivanju trenutne situacije, navodi se u saopštenju zamenice portparola Stejt departmenta, Heide Bronke Fulton.

U međuvremenu, premijer Kosova Hashim Thaci je na konferenciji za štampu naglasio da operacija policije na severu zemlje kako bi se ponovo uspostavila kontrola granica ni na koji način ne treba da se shvati kao provokacija.

Jedini cilj je bio usposavljanje reda i zakona na celoj teritoriji Kosova, kazao je Thaci.

Kao premijer zemlje on je javno izrazio divljenje policiji Kosova.

„Jučerašnja (ponedeljak) odluka nije bila laka, već ispravna i neophodna, a na kraju krajeva kao premijer imam moralnu i zakonsku odgovornost da donosim teške odluke, ali važno je da su one ispravne“, kazao je Thaci.

Poziv na mir i razumevanje

„Ne možemo biti ravnodušni i da doživotno tolerišemo to što se naš suverenitet ugrožava, što se jedan deo naše zemlje koristi za krijumčarenje“, kazao je on.
Kosovska policija blizu blokada koje su postavili Srbi na putu Leposavić - Mitrovica, 26. jul 2011.

Thaci je pozvao građane kosova za razumevanje i mir, dok je Beograd pozvao da se ponaša evropski i kada je u pitanju odnos sa Kosovom, dodajući da je saradnja u interesu obe države.

Thaci je poručio da neće pristajati na kompromise ni sa kim kada je u pitanju bezbednost i teritorijalna celovitost Kosova, te da je odluka u skladu sa međunarodnim standardima.

„Partnerstvo sa našim međunarodim prijateljima treba da čuvamo kao oči u glavi“, kazao je Thaci, izražavajući odlučnost za poštovanje ustava i čuvanje suvereniteta zemlje.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je putem saopštenja za medije operaciju Policije Kosova u severnom delu ocenila kao ispravan postupak koji podržava narod Kosova i svi politički subjekti.

“Suvereno i legitimno pravo države je da kontroliše celu teritoriju svoje zemlje”, kazala je ona, dodajući da su kosovske institucije odlučne da sprovedu red i zakon na Kosovu.
XS
SM
MD
LG