Dostupni linkovi

Makedonija očekuje podršku od Ban Ki Muna


Ilustracija
Ilustracija
Aleksandar Pešev

Nezahvalno je unapred predvideti kakve će biti poruke tokom posete generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali naš pristup će svakako biti pozitivan, saopštile su makedonske vlasti neposredno pre dolaska generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u Skoplje.

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da će generalni sekretar UN ponovo biti obavešten o makedonskom konstruktivnom pristupu i o spremnosti da se što pre pronađe prihvatljivo rešenje za spor sa Grčkom oko imena.

Opozicione partije smatraju da ne postoji garancija da bi poseta Ban mogla da bude korisna za zemlju.

Oni očekuju da će ovaj put makedonskim vlastima biti poslata poruka ohrabrenja i podrške.

"Problem je u tome što neko ili vlada ne želi da shvati te poruke", rekao je Zijadin Sela iz Demokratske partije Albanaca.

"Praktično očekujemo ohrabrenje da mi u Makedoniji možemo da se nosimo sa problemima. Međutim od nas zavisi kako ćemo da primimo te poruke i koliko ćemo imati sluha za ono što nam je rečeno", smatra Sonja Markovska iz Nove socijal-demokratske partije.

U svom saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova najavljuje da će Ban biti informisan i o dostignućima u Republici Makedoniji od nezavisnosti do danas, o izgradnji multietničkog društva i doprinosu regionalnom razvoju i dobrosusedskim odnosima.

Domaćin generalnog sekretara UN će biti predsednik Đorđe Ivanov , a u Skoplju će se sastati i sa premijerom Nikolom Gruevskim i predsednikom parlamenta Trajkom Veljanoskim.
XS
SM
MD
LG