Dostupni linkovi

Hrvatski vetarani opet prosvjeduju zbog pjevača iz Srbije


Foto: hrvatski veterani, ilustracija
Foto: hrvatski veterani, ilustracija

U Zagrebu se sljedeća dva vikenda održava festival na otvorenom "Rujanfest" na kojem će nastupiti i dosta izvođača iz Srbije. Ratni vojni invalidi Zagreba traže da se bojkotira i zabrani nastup onima koji su, kako tvrde, podržavali srpsku agresiju na Hrvatsku.

Oni su najavili bojkot ovogodišnjeg opet-air festivala "Rujanfest"i traže da nadležne institucije "zabrane nastup pjevačima koji su za vrijeme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku".

Izvođači iz Srbije čiji se nastup najavljuje su: Seka Aleksić, Dejan Matić, Miroslav Ilić, Željko Joksimović, Bajaga i instruktori, Ministarke, Željko Samardžić i drugi.

Oni posebno apostrofiraju Miroslava Ilića. Ilić je, kažu, pjevao o četnicima i sijao mržnju i može svirati u Hrvatskoj, dok Marko Perković Thompson u nekim dijelovima Hrvatske već 20 godina ne može svirati, žale se ratni vojni invalidi okupljeni u nevladinoj udruzi HVIDR-a (Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata) u priopćenju što su ga objavili hrvatski mediji.

Todorović: Nove ideje umesto Thompsona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Podsjetimo, Thompson je poznat i po veličanju ustaškog pozdrava tokom svojih nastupa, dok se u slučaju Ilića pozivaju na snimak iz 2011. godine "Kupusijade" u Mrčajevcima kod Čačka gdje pjeva pjesmu četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću.

"Zovemo one koje publika traži i nismo nigdje vidjeli da je nekome zabranjen nastup u Hrvatskoj", kaže direktor festivala Darko Tuček za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Mi smo izvođače birali prema preferencijama hrvatske publike. Birali smo ih među onima koji su na dan kada smo sa njima sklapali ugovore imali pravo nastupati u Hrvatskoj i nisu bili zabranjeni. Tako da za sada mi nemamo nikakvu informaciju da je nekome od izvođača koje smo izabrali zabranjen nastup ili ulazak u Hrvatsku kao nepoželjnoj osobi", objašnjava Tuček.

'Branili smo i demokraciju'

A sve ostalo pitanje je glazbenog ukusa, odlučan je Tuček.

"A mi stvarno nastojimo raditi festival za sve generacije i sve glazbene ukuse, tako da svatko može izabrati. Nekoga veseli više, nekoga manje, nekoga i ljuti. Ja i to razumijem, ali jednostavno to je ta širina demokracije. Tisuću devetsto devedeset i prve nismo se borili samo za slobodu, nego i za demokraciju i pravo na odlučivanje u vlastitoj zemlji po nekim pravilima kojih se svi i danas nastojimo pridržavati", kaže direktor "Rujanfesta" Tušek.

Pjevači iz Srbije već godinama nastupaju u Hrvatskoj, unatoč prosvjedima veteranskih udruga. Koncerti su većinom rasprodani, a vetarni su uspjeli jedino na prošlogodišnjim "Danima piva" u Karlovcu kada je nekadašnja jugoslavenska muzička zvijezda Bajaga otkazao dogovoreni koncert.

Veterani su tada vršili pritisak na lokalne HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) vlasti, jer je ta manifestacija financirana javnim novcem.

Do zaključenja ovog priloga predsjednik ratnih vojnih invalida zagreba Ante Tandara nije nam se odazvao na molbu da dodatno elaborira stavove koje je HVIDR-a iznijela u svom pismu.

"Rujanfest" (rujan, deveti mjesec, septembar) je manifestacija napravljena da na prvu asocira na minhenski "Oktoberfest." Ove je godine program napravljen pod sloganom "Pomakni svoje granice zabave" sa mnogo izvođača iz susjednih zemalja – Bosne i Hercegovine i Srbije. "Etnička čistoća" očuvana je samo u Gastro showu, gdje se u 7 dana "Rujanfesta" svojim specijalitetima predstavljaju hrvatske regije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG