Dostupni linkovi

Festival ojkača odgođen za listopad


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zbog otkazivanja većine najavljenih grupa, Festival ojkača u Petrinji koji se trebao održati u subotu odgođen je do sredine listopada. Sudionici su otkazali dolazak zbog pritisaka veteranskih udruga u Petrinji da se festival otkaže ili premjesti u neko od sela sa srpskom većinom u petrinjskom kraju.

U klimi stvorenoj nakon javnog traženja veteranskih udruga u Petrinji da se treći po redu Festival ojkača najavljen za subotu 25. kolovoza otkaže ili premjesti u neko od sela sa srpskom većinom u petrinjskom kraju, prvo su dvije grupe iz Srbije, a za njima još deset grupa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske otkazale dolazak.

Zbog toga je organizatorica festivala, predsjednica Pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Petrinji Mara Vilus odlučila otkazati subotnji događaj i odgoditi ga za 20. listopada.

Iako su i najave prva dva festivala 2015. i 2016. podjednako negativno bile dočekane među hrvatskim veteranima, a na festivalima je bilo provokacija, fizičkih napada i kamenovanja vozila sudioniku iz Bosne i Hercegovine, ona nije odustajala.

Međutim, međutim pritisci i prijetnje pred ovogodišnji festival došli su do prijavljenih izvođača i 12 od 13 prijavljenih grupa se uplašilo i otkazalo, kaže Vilus.

"Ti su izvođači u većini bili prisutni na prva dva festivala i – iako su se prijavili – očito su razmišljali i u zadnji tren mi javili da se ne ljutim, a li da ipak i oni odgađaju učestvovanje na festivalu da ne bi doživljavali provokacije, probleme i da imaju miran život. Evo, to je glavni razlog", ističe Mara Vilus za Radio Slobodna Europa (RSE).

Mara Vilus kaže kako su grupe koje su otkazale sudjelovanje imale informaciju da je Festival ojkače zabranjen i to od strane veteranskih udruga i izvanparlamentarne Hrvatske stranke prava iz Petrinje, da ih je ona nastojala razuvjeriti, ali da su strah i nesigurnost kod njih ostali i dalje.

Festival ojkača je jednodnevna manifestacija kojoj je pokrovitelj grad Petrinja, i koja se financira sredstvima iz hrvatskog državnog proračuna po projektu kojeg je prihvatio Savjet za nacionalne manjine.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer kaže za RSE da ima puno razumijevanje za frustracije ratnih stradalnika, ali da mu je žao zbog odgode Festivala ojkača i da je veteransko traženje da se festival premjesti, otkaže ili zabrani - bespotrebno politiziranje.

"Zabrane ne vode ničemu. Mi imamo razumijevanja za mnoge stvari, ali mislim da je to opterećeno politiziranjem. Jer, ako vam netko iz tih udruga kaže da to 'organiziraju oni koji su pucali po nama', i ako mi dvadeset i nešto godina poslije rata živimo u toj retorici i ne gledamo naprijed, mislim da onda sve skupa nema smisla", ocjenjuje Tolnauer.

I ovaj je festival žrtva sveprisutne politizacije sa prozirnim namjerama, kaže Tolnauer.

"Gdje se god okrenete, sve se politizira, jer se tu love pozicije za neke sasvim druge ambicije i želje, najvjerojatnije - političke", dodaje Aleksandar Tolnauer.

Tolnauer: Zabrane ne vode ničemu
Tolnauer: Zabrane ne vode ničemu

Mara Vilus vjeruje da će festival u novom terminu 20. listopada proći u najboljem redu, a da ju je policija u Petrinji – za razliku od prva dva festivala – ugodno iznenadila.

"Zajedno sa državnim organima ćemo poduzeti da se obezbijedi slobodno kretanje i slobodni nastupi naših ljudi. To su mi obećali u policiji", riječi su Mare Vilus.

Ojkanje na Kordunu ili ganga i rera u Dalmatinskoj zagori i u Hercegovini tradicionalni je oblik narodnog pjevanja, preuzet od ilirskih prastanovnika ovog dijela Europe.

Veteranske udruge u Petrinji koje vode lokalni čelnici izvanparlamentarne Hrvatske stranke prava ustali su protiv održavanja Festivala ojkača u Petrinji, ali lokalne vlasti nisu popustile pritiscima i nisu odustale od festivala.

Zbog pritisaka na festival i njegove organizatore Srpsko narodno vijeće i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" požalili su se UNESCU, jer je takav način pjevanja na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine.

Veteranske udruge uspjele su svojim pritiskom na gradske vlasti otkazati gostovanje Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu početkom kolovoza, ali im to nije uspjelo u Varaždinu, gdje su također pokušali. Bajaga nastavlja svoju ljetnu turneju po Hrvatskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG