Dostupni linkovi

Hrvatski veterani protiv ojkača


Neka organizatori premjeste festival u nedaleko većinski srpsko selo Jabukovac, poručuju veterani (Foto: hrvatski veterani, ilustracija)
Neka organizatori premjeste festival u nedaleko većinski srpsko selo Jabukovac, poručuju veterani (Foto: hrvatski veterani, ilustracija)

Koordinacija veteranskih udruga u Petrinji usprotivila se održavanju Festivala ojkače, manifestacije koja njeguje način pjevanja Srba na Baniji. Gradske vlasti kažu da je festival odobren od Ministarstva kulture, i da odluka nije na njima. Organizatori kažu da se radi o sustavnom djelovanju 10-15 pojedinaca koji već godinama tako pokušavaju dobiti političke bodove.

Ako gradske vlasti ne odustanu od održavanja Festivala ojkače u Hrvatskom domu u Petrinji, iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti da se tome usprotivimo, najavili su iz nekoliko veteranskih i stradalničkih udruga iz Petrinje..

"Nama dolazi Miroslav Ilić u Svetu Klaru, Bajaga dolazi u Pulu… Tko je više ovdje lud? Ovdje nam ojkaju oni koji su pucali po nama!", rekao je jedan od veterana Ivo Vranić na konferenciji za novinare.

Njihov je argument i da Petrinja kao grad nema tradiciju ojkanja kao seoskog načina pjevanja, pa neka organizatori premjeste festival u nedaleko većinski srpsko selo Jabukovac.

Organizatorica Festivala, predsjednica petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Mara Vilus kaže za Radio Slobodna Europa kako ovo nije prvi puta da je izložena pritiscima.

"Ovo je već treći puta što se tiče festivala, a ne znam po koji puta što se tiče pritisaka na predstavnike srpske zajednice ovdje na petrinjskom području. Mi smo provocirani i napadani, i kada su duhovne manifestacije i kada su svjetovne, i u drugim mjestima – našim seoskim sredinama…"

Tko to radi? Gospođa Vilus bila je vrlo precizna.

"Njih ima desetak, najviše 17, koji stalno ruju, kopaju i provociraju. Zašto? Zbog političkih poena određenih ljudi, ništa drugo. Znači, hoće se ljudi politički dokazivati, dobivati poene i za predstojeće i ne znam ni ja koje izbore, i to se uvijek nama događa. Sada su navalili na Festival ojkače."

Nedavno su branitelji uspjeli da spriječe i nastup Bajage u Karlovcu
Nedavno su branitelji uspjeli da spriječe i nastup Bajage u Karlovcu

I doista, imena najistaknutijih u ovoj harangi identična su imenima lidera nekih desnih izvanparlamentarnih opcija u Petrinji, gradiću 50 kilometara jugoistočno od Zagreba. Gradske vlasti kažu da je festival odobren od Ministarstva kulture, i da odluka nije na njima. Dakle, oni ne planiraju "šaptom pasti" poput onih u Karlovcu u slučaju otkazivanja Bajaginog koncerta, i Festival Ojkače održat će se 25. kolovoza.

Oglasili su se i iz centrale Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba. "Kao centralna kulturna institucija srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, 'Prosvjeta' smatra potpuno neprimjerenim bilo kakav vid pritisaka koji su usmjereni na zabrane bilo kojeg vida stvaralaštva koji je u okvirima društveni-civilizacijskih normi svijeta u kojem živimo," stoji u njihovom priopćenju. Također, oni pozivaju sve građane Petrinje na smirivanje tenzija i tolerantnost prema programima kojima je za cilj jedino promoviranje i zaštita kulturnog nasljeđa, a državne institucije na osiguravanje uvjeta za nesmetani rad i provođenje programa 'Prosvjetinog' pododbora u Petrinji.

Jedan od argumenata veterana protiv ovog festivala bio je i da Srbi, eto, opet otuđuju dio hrvatske tradicijske baštine, jer je ojkača u stvari ojkanje, ganga ili rera, tradicijsko pjevanje koje su Slaveni preuzeli od starosjedilaca po svom dolasku na područje antičke Dalmacije – južne dijelove Hrvatske, BiH i Crne Gore, a koje su Hrvati sačuvali. A radi se o nečemu što se u ovim krajevima pjevalo još prije 2.000 godina, dok su pradjedovi i današnjih Srba i današnjih Hrvata bili - daleko iza Karpata.

Međutim, kako pritisci veterana nisu prestali, a neki sudionici festivala su zbog prijetnji otkazali svoje sudjelovanje, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće uputili su 22. kolovoza pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a. Naime, taj je način pjevanja (ojkača, ganga, rera) na zahtjev Republike Hrvatske uvršten na UNESCO-vu listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Oni u pismu upozoravaju na pritiske i otkazivanja sudionika, ali kažu i da ga šalju „i zbog toga što nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača unatoč našem javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG