Dostupni linkovi

Srpske liste predstavile svoje ciljeve


Bilbord Samostalne liberalne stranke, Priština, 8. decembra 2010.
Bilbord Samostalne liberalne stranke, Priština, 8. decembra 2010.
Srpski politički subjekti koji učestvuju na kosovskim izborima 12. decembra predstavili su ciljeve koje žele da postignu izlaskom na izbore, tokom debate u Medija Centru u Čaglavici.

Većina predstavnika je naglasila da Kosovo vide kao deo Srbije, pod administracijom Ujedinjenih nacija na osnovu rezolucije 1244 i ubeđeni su da je učešće na izborima u interesu Srba na Kosovu.

Nebojša Lekić iz Srpske kosovsko-metohijske stranke kazao je da želi društvo u kome će svi biti pravilno i jednako zastupljeni, te da politika ove stranke nije zasnovana na dnevno-političkim interesima, već na vrednostima koje okupljuju Srbe, a koje podrazumevaju socijaldemokratske ideje i principe.

“Razumevši poziciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji izlazimo na izbore 12. decembra, jer je to jedini put da se naš glas čuje na centralnom, a ne samo lokalnom nivou. Ciljevi naše kampanje su mir, bezbednost, sloboda kretanja i sve druge ljudske slobode na KiM. Posao, redovna primanja, pomoć za socijalne slučajeve, zdravstvena zaštita i obrazovani sistem dostojan čoveka 21. veka”, kazao je Lekić.

Mihajlo Šćepanović: Želimo da budemo sastavni deo ovog društva, a ne destruktivni element.

Iz Srpske narodne stranke, koja bila deo kosovske vlasti, kažu da žele život kakav je nekada bio, da svi imaju svoje domove, da se ljudima vrati ono što im je oduzeto i da se oni tretiraju ravnopravno, kazao je Mihajlo Šćepanović, predsednik Srpske narodne stranke.

“Želimo da budemo ravnopravan narod na Kosovu, to nam na kraju krajeva i Ustav Kosova dozvoljava. Želimo da budemo sastavni deo ovog društva, a ne destruktivni element kao što nas neki smatraju. Imamo svoje političke ciljeve za koje se zalažemo i koji su demokratski, i želimo jednu lepu budućnost i da budemo deo sveta”,
rekao je Šćepanović.

Kritikovana Srpska liberalna stranka


Cilj Srpske socijal-demokratske stranke je da se objasni ljudima na terenu šta se tačno dešava sa njima i kakve se promene mogu očekivati posle izbora.

Predstavnik ove stranke, Slaviša Petković, Srpsku liberalnu stranku, koja je inače bila u koaliciji sa Demokratskom partijom Kosova Hashima Thacija, kritikuje za dosadašnji rad i, kako je on rekao, za “privatizaciju opština” na Kosovu.

“Već 11 godina nemamo ravnomernu podelu sredstava i investicija što se srpske zajednice tiče. Dovoljno je da uđete u srpsko selo i biće vam sve jasno. Moraćemo da vratimo srpsko pitanje u parlament, onako kako to zaslužuje i da počnemo da rešavamo ključne probleme”, kazao je Petković.

Tokom debate većina predstavnika ovih subjekata u nekoliko navrata su kritikovali Srpsku liberalnu stranku za dosadašnji rad, te da je utrošila fondove za povratak, ali bez vidnih rezultata.

Biračko mesto u Gračanici, novembar 2009.
Međutim, Dalibor Jevtić, šef izborne kampanje SLS-a kazao je da je kampanja SLS-a zanosvana na principima pozitivnih primera rada ove stranke.

U prošlom periodu ova stranka je vodila dva ministarstva, a trenutno vodi tri lokalne samouprave.

“Mi se isključivo bavimo i gledamo svoje dvorište. Za razliku od drugih mi imamo argumente i činjenice i to je ono na šta mi zasnivamo kampanju. Ono što mi želimo je da nastavimo sa radom. Sam odziv građana na svim skupovima govori da imamo tu podršku i da SLS odnosi veliku pobedu 12. decembra”,
navodi Jevtić.

Borba za multietničke vrednosti

Radomir Dimić, predstavnik građanske inicijative “Krilo Naroda”, koja na svojoj listi pored Srba ima i pripadnike ostalih zajednica, kazao je da je osnovni segment programa ove inicijative pre svega povratak i ostanak Srba na Kosovu i svih oni koji su raseljeni, te pomirenje svih građana Kosova. On je poručio da su za ovu inicijativu svi jednaki.

“Borimo se za nove multietničke evropske vrednosti, ali i za dostojanstvo srpske zajednice na Kosovu. Govorimo o multietničkim principima, o Ahtisarijevom planu, da li se on implementira u dovoljnoj meri?”, rekao je Dimić.

Saša Đokić iz Srpske demokratske Stranke Kosova i Metohije kazao je da će se ova stranka zalagati da spreči korupciju, mito i samovlašće.

“Naš slogan je vreme za promene, a zna se ko se menja, onaj ko ima apsolutnu vlast. Što se tiče Albanaca, SDS će se zalagati za mir i pomirenje. Mi nudimo ruku pomirenja”, rekao je Đokić.

Na kosovskim parlamentarnim izborima učestvuje osam srpskih političkih subjekata od ukupno 29, koliko ih ima na Kosovu.
XS
SM
MD
LG