Dostupni linkovi

Sava Janjić: Poslanici Srpske liste bacili kamen na vladiku Teodosija


Aleksandar Vučić sa vladikom Teodosijem u Banjskoj, januar 2018.
Aleksandar Vučić sa vladikom Teodosijem u Banjskoj, januar 2018.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić naveo je na svom Facebook profilu da su predstavnici “Srpske liste vrlo hitro potrčali da bace kamen na Vladiku Teodosija koji nosi krst sa svojim narodom”, a da niko od njih, kako navodi, nije prstom maknuo da pomogne Dečanima oko problema sa putem, ili pozvao da se interesuje.

“Više se međunarodni predstavnici brinu o problemima sa kojima se suočavamo nego oni. Koga oni zapravo predstavljaju?", upitao je otac Sava putem Facebooka.

Na to je saopštenjem reagovala Srpska lista navodeći da se nisu predstavnici Srpske liste bacili kamenom na vladiku Teodosija, nego se on bacio kamenom na Aleksandra Vučića “koji je i kao predsednik vlade, i kao predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju Raško-prizrensku nego bilo koji političar ili predstavnik Srba”, navode.

“Niti je vladika jednom pre nego što se bacio kamenom na Vučića, svojim nevešto prikrivenim napadima protiv politike sopstvene države, makar pokušao da sa nama o ovim pitanjima i iskušenjima za ceo narod razgovara. Nama je sada potpuno jasno i sa kime, na žalost, jeste. Kao što nam je sada potpuno jasno i zašto ste prećutali šta smo sve, boreći se da zaustavimo izgradnju puta pored manastira Dečani, uradili”, kaže se u saopštenju Srpske liste.

U jednom od komentara na objavu Save Janjića, poslanik Srpske liste Igor Simić je napisao da je ta lista kod međunarodne zajednice insistirala da se zaustavi gradnja puta koji prolazi kroz zaštićenu zonu.

Predstavnici međunarodne zajednice, među kojima i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova razgovarali su pre dva dana u Dečanima sa Savom Janjićem o njegovoj zabrinutosti povodom izgradnje ovog puta.

Sava Janjić je, kako se navodi, od njih tražio da intervenišu na zaustavljanju radova na putu Dečani - Plav, koji ugrožava specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani.

XS
SM
MD
LG