Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beogradske lekcije kosovskim Srbima


Predstavnici Srpske liste u Beogradu, arhiv

Odluka Srpske liste da zamrzne odnose sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem je apsurdna, destruktivna i naređena iz Beograda, ocenjuju iz Tačijevog kabineta.

Srpska lista je odlučila da zamrzne svaku komunikaciju sa predsednikom Kosova, zato što je utvrdila da je njegova politika, što se tiče položaja Srba na Kosovu, "antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda".

Putem otvorenog pisma upućenom predsedniku, ova lista protestuje i smatra Tačija odgovornim zbog, kako se navodi, lošeg položaja Srba, zato što nije ništa uradio po pitanju formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Lista optužuje kosovskog predsednika i da se meša u političke poslove Srba na Kosovu, te da vrši pritisak na izborni proces u opštini Parteš i drugo.

Centralna izborna komisija poništila je rezultate prvog kruga izbora u toj opštini sa srpskim većinskim stanovništvom, zbog dokazane manipulacije i kupovine glasova kandidata Srpske liste.

Poslanik Srpske liste Igor Simić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da će Srpska lista biti odgovoran partner u radu svih institucija, ali da je primarni interes bolji život Srba.

"Ovo pismo ima za cilj da osvesti one koje misle da ćemo olako prelaziti preko postupaka kojima se pokazuje nepoštovanje srpskih predstavnika u institucijama, ali i srpskog naroda uopšte", kaže Simić.

Šef kabineta predsednika Tačija, Bekim Čolaku, u izjavi za RSE navodi da je ovo pismo iznenađujuće i neočekivano jer mu nije prethodio nikakav sastanak, te da razlozi za zamrzavanje komunikacije nemaju težinu.

Čolaku ističe da je ono iznenađujuće i za mnoge članove predsedništva Srpske liste jer ne smatra da je o tome vođena ikakva rasprava.

Bekim Čolaku je u ime predsednika izrazio žaljenje zbog takvog delovanja i "neozbiljnog pristupa Srpske liste".

"Smatram da takva odluka i pismo ne dokazuju da iza toga stoji Srpska lista, već verujem da je jedini autor pisma Vlada Srbije, koja je inicirala i imponovala takvu odluku iz političkih, taktičkih i strateških razloga. Ovo nije prvi put da se predstavnici kosovskih Srba manipulišu za potrebe Srbije", ističe Čolaku.

Međutim, Igor Simić navodi da je odluka o zamrzavanju komunikacije stav celokupne Srpske liste.

"Ono što je najznačajnije jeste da je i zvanični Beograd apsolutno nezadovoljan ponašanjem predstavnika Prištine kada je ispunjenje Briselskog sporazuma u pitanju. Prvi sporazum o normalizaciji odnosa je potpisan u aprilu 2013. i njime je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština. Potpisnik je bio Hašim Tači lično, ali do danas ni jedan korak nije učinjen kako bi se Zajednica srpskih opština formirala", reči su Simića.

Transformacija u Oružane snage je kočnica

S druge strane, Čolaku navodi da Kosovo bolje od bilo koje druge zemlje na svetu garantuje jednaka prava za sve zajednice.

Što se Zajednice srpskih opština tiče, zabrinutost Srpske liste po tom pitanju stoji. Ali, ipak, dodaje Čolaku, u pitanju je proces koji ne može da se reši brzo.

"Iako je prošlo mnogo vremena od Briselskog sporazuma iz 2013, znamo da obe strane u dijalogu i dalje moraju da rade na tehničkim pitanjima koja još nisu sprovedena. Kosovo će ostati pri obavezama i u optimalnom roku će sprovesti i sporazum o Zajednici, u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ali, to kašnjenje i odugovlačenje u implementaciji ne može da služi ni jednoj partiji, u ovom slučaju Srpskoj listi, da donosi apsurdne odluke, kao što je zamrzavanje komunikacije sa najvažnijom institucijom u Republici Kosova", naveo je Čolaku.

Čolaku: Odugovlačenje ne služi nikome
Čolaku: Odugovlačenje ne služi nikome

Bekim Čolaku dodaje da je jedan od razloga ovakvog delovanja Beograda i Srpske liste upravo taj što je predsednik Kosova uključen u intezivnu kampanju promocije transformacije Bezbednosnih snaga u Oružane snage.

"Sigurno je da Beograd nije srećan što će Kosovo uskoro imati vojsku i prema tome koristi najvažniju kartu, srpsku zajednicu, kao taoca tog procesa. Pored toga, brzo ulazimo u konačnu fazu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koja neće biti laka, ali koja će imati siguran završetak – potpuna normalizacija odnosa, što je jedini ključ za evropsku perspektivu dve zemlje, a u našem slučaju to podrazumeva okončanje vekovnog konflikta, novu perspektivu mira i saradnje, ali i recipročno priznanje", ističe on.

Čolaku ipak ističe da predsednik Kosova održava komunikaciju i saradnju sa svim predstavnicima Srba a koji se "ne podvrgavaju diktatu Srbije".

Poznavoc političkih prilika Petar Miletić kaže da najbolje ne razume odluku Srpske liste da se zamrzne komunikacija sa predsednikom, koji i pored važne funkcije, nije izvor moći, kao što je Vlada Kosova.

"Protestvovati zašto što još nije formirana Zajednica, tako što ćete prekinuti komunikacija sa predsednikom, nije suvislo i mislim da se iza toga krije neki drugi razloga", zaključuje Miletić.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG