Dostupni linkovi

Čišćenje bijelih nišana žrtava genocida u Srebrenici


Volonteri čiste nadgrobne spomenike u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, 18. juna 2022.
Volonteri čiste nadgrobne spomenike u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, 18. juna 2022.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Medžlis islamske zajednice Srebrenica organizovali su u subotu, 18. juna akciju čišćenja nišana - nadgrobnih spomenika ukopanih žrtava genocida.

U akciji je učestvovalo nekoliko stotina mladih i starijih koje žive u Srebrenici te njihovih prijatelja iz drugih mjesta Bosne i Hercegovine.

Dževad Halilović predsjednik udruženja, kazao je da je stigla i grupa od 25 mladih osoba iz Živinica, grada kod Tuzle na sjeveroistoku BiH, i da će raditi cijeli dan kako bi oprali što više spomenika.

Među učesnicima najviše je učenika Srednjoškolskog centra Srebrenica, koji u ovom memorijalu imaju ukopane članove porodice.

Ova akcija izvedena je u okviru priprema za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Za dženazu i ukop do sada je spremno 46 identifikovanih žrtava.

Taj broj nije konačan jer postoji mogućnost da još neka od porodica do 1. jula da saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svog člana porodice.

Zločin u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu označio je 2007. godine kao genocid.

Tokom jula 1995. godine je oko 8.000 većinom bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno u Srebrenici i okolnim selima.

Protjerano je više od 40.000 ljudi, a mnogi se nikada nisu vratili u ovo mjesto, smješteno uz granicu BiH i Srbije.

Do sada je u centru ukopano više od 6.650 žrtava, više od 230 ukopano je na drugim lokacijama, dok se još traga za oko 1.200 žrtava.

Za zločine počinjene u Srebrenici je, prema podacima Memorijalnog centra, više od pedeset osoba osuđeno na više od 700 godina zatvora.

Azirovih 18 godina samoće u selu kod Srebrenice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
XS
SM
MD
LG