Dostupni linkovi

Ni lekara ni sestara zbog odlazaka


Po nekim procenama 2.000 zdravstvenih radnika godišnje napusti Srbiju
Po nekim procenama 2.000 zdravstvenih radnika godišnje napusti Srbiju

Država radi sve kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika i smanjila njihov odlazak u inostranstvo, tvrdi premijerka Srbije Ana Brnabić. Istovremeno, sindikati i strukovna udruženja upozoravaju da u Srbiji uskoro neće biti dovoljno ni lekara ni medicinskih sestara.

"Pokušavamo da pospešimo njihovo obrazovanje, odobravanje specijalizacija, da zaposlimo nove ljude, da im povećamo plate i omogućimo bolje uslove rada", izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Takođe je rekla da se radi na poboljšanju zdravstvene infrastrukture kako bi uslovi u kojima rade lekari i medicinsko osoblje bili što bolji. Dodala je da lekari i medicinski radnici ne bi ostali u Srbiji ni za platu od 2.000 evra, ako moraju da rade u bolnicama koje izgledaju kao poljske bolnice.

Ministarstvo zdravlja preduzima mere, dat je određen broj specijalizacija i primljeno je 2.500 zdravstvenih radnika u ovoj godini, kaže za Radio Slobodna Evropa Zoran Savić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Ali on napominje da je to nedovoljno u odnosu na broj onih koji prekinu radni odnos zbog odlaska u penziju ili odlaska u inostranstvo.

„Neke su procene da 2.000 zdravstvenih radnika godišnje napusti Srbiju, a mi nemamo dovoljno kadra koji će obavljati te poslove ukoliko se taj trend nastavi. Posebno zbog toga što je većina specijalista u Srbiji starije od 55 godina, u nekim službama koje su deficitarne kao što je pedijatrija recimo, specijalisti su stariji od 55 godina“, rekao je Savić upozoravajući da uskoro u Srbiji neće biti dovoljno ni lekara ni medicinskih sestara.

Razlozi za odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije kreću se od malih plata, preko nemogućnosti za usavršavanje do nedovoljnog investiranja u sektor zdravstva što se odražava na uslove u kojima lekari rade.

Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije kaže za RSE da mora da se pronađe način da se mladi lekari što pre uključe u zdravstveni sistem, odnosno da ne čekaju predugo na posao i profesionalno usavršavanje.

„Mi smo imali osam godina zamrznute specijalizacije, za tih osam godina se uvećao broj lekara opšte medicine a nisu počeli da specijaliziraju. Ovo što Ministarstvo zdravlja radi poslednje dve godine je izuzetno zato što je jako puno specijalizacija odobreno, ali je jako teško popuniti tu rupu od osam godina. I mi sada imamo na primer 9.000 lekara opšte medicine i imamo nezaposlene lekare opšte medicine, a nemamo nijednog nezaposlenog specijalistu u Srbiji“, rekao nam je Dinić.

Tribina "Posledice migracija zdravstvenih radnika po zdravstveni sistem Srbije"
Tribina "Posledice migracija zdravstvenih radnika po zdravstveni sistem Srbije"

Među preporukama koje Evropska federacija sindikata javnih službi (EPSU) nudi je da se podstiču vlade zemalja iz kojih odlaze zdravstveni radnici da više ulažu u zdravstveni sektor. Matijas Mauher iz EPSU je na tribini "Posledice migracija zdravstvenih radnika po zdravstveni sistem Srbije", koju su organizovali granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" i Fondacija "Fridrih Ebert", rekao da su i pojedine zemlje Evropske unije, poput Portugala, Španije i Grčke suočene sa odlaskom zdravstvenih radnika.

„U Švedskoj radi skoro 40 posto lekara koji dolaze iz strane zemlje. U Ujedinjenom Kraljevstvu ih je 37 posto. U Irskoj – 26 posto, u Švajcarskoj više od 20. Isto važi i za medicinske sestre. Luksemburg, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju 16 posto medicinskih sestara iz inostranstva. U Austriji je 13, u Švedskoj 12 posto. U mojoj domovini (Nemačkoj) je mnogo manje, svega jedan posto, ali zato što ima mnogo više medicinskih sestara“, rekao je Mauher.

Pouzdanih podataka o broju lekara i medicinskog osoblja koji napuštaju Srbiju nema. Indirektni pokazatelj predstavljaju sertifikati dobre prakse koje izdaje Lekarska komora Srbije, kaže Milan Dinić.

„To su potvrde da niste osuđivani pred sudovima časti Lekarske komore Srbije koje su u nekim zemljama potrebne zbog zapošljavanja. Nažalost, podatak nije pouzdan zato što sve zemlje ni ne traže taj sertifikat, a istovremeno taj sertifikat uzima i dosta naših kolega koji privremeno odlaze na rad u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, što mi kažemo preko vikenda. Tih sertifikata izdamo oko 800 godišnje, ali taj broj sigurno nije pokazatelj broja ljudi koji su napustili zemlju“, objašnjava Dinić.

Do kraja godine, kako je navela premijerka Ana Brnabić, odobreno je zapošljavanje 4.000 medicinskih radnika u zdravstvu Srbije. Podsetila je i da je odlučeno da se plata poveća za deset odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG