Dostupni linkovi

Srbija raspisala izbore i na Kosovu


Ilustracija
Ilustracija
U Srbiji su i zvanično za 6. maj raspisani parlamentarni, lokalni i izbori za vojvođansku Skupštinu. Predsednica Skupštine Srbije najavila je i održavanje izbora na Kosovu, napominjući da će njihovo sprovođenje dogovarati sa UNMIK-om. Podsećamo, međunarodna zajednica protivi se održavanju srpskih izbora na Kosovu i to navodi kao jedan od ključnih uslova za dobijanje datuma početka pregovora sa EU.

Dok je predizborna kampanja uveliko u toku, predsednik Srbije Boris Tadić za 6. maj zakazao je parlamentarne izbore.

Iako se u javnosti spominjalo da bi istovremeno mogao rapisati i izbore za predsednika, to se nije dogodilo, mada Tadić, prema Zakonu o izboru predsednika, do 7. aprila ima vremena da eventualno promeni odluku.
Boris Tadić raspisao izbore za 6. maj, Beograd, 13. mart 2012.
Boris Tadić raspisao izbore za 6. maj, Beograd, 13. mart 2012.

„Pozivam građane da izađu na parlamentarne izbore. Oni su prilika da učvrstimo institucije, da se odmah nakon izbora formira vlada, koja će se uhvatiti u koštac sa teškom situacijom. Buduća vlada moraće da donosi teške i kompleksne odluke kako bi obezbedila bolju budućnost za građane", poručio je Tadić.

Posle Tadića, pokrajinske i lokalne izbore raspisali su predsednici Skupština Vojvodine i Srbije Šandor Egereši i Slavica Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović najavila je glasanje i na Kosovu, osim u Prištini, Peći, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu gde, kako je navela, odbornicima nije istekao mandat.

„U skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, Vlada Republike Srbije će, u saradnji sa UNMIK-om, preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa izborima na teritoriji Kosova", izavila je Đukić Dejanović.

Iako raspisivanje izbora na Kosovu nalaže Ustav Srbije, ono nije u skladu sa Rezolucijom 12 44, koja predviđa da tamo izbore organizuje UNMIK. Zato smo predsednicu Skupštine pitali da li će, uprkos tome, izbori biti održani, kako na jugu, tako i na severu Kosova u Zubinom Potoku i Zvečanu, gde je odbornicima istekao mandat.

„Onako kako sam napisala. Mi smo u obavezi da poštujemo Rezoluciju 1244, i očekujem da će Vlada opredeliti državno telo koje će, u saradnji sa UNMIK-om, razmatrati sve aktivnosti vezane za pitanje izbora na Kosovu. Dakle, mi imamo obavezu da poštujemo i naš Ustav i Rezoluciju 1244“, odgovara predsednica parlamenta.

Kacin: Ne želimo se mešati u odluku

S obzirom na to da se Ustav Srbije i Rezolucija 1244 po pitanju izbora na Kosovu međusobno isključuju, za pojašnjenje odluke zamolili smo državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo Olivera Ivanovića.
Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

„Razgovaraće se sa UNMIK-om, od kojeg se u svakom slučaju očekuje podrška i pomoć u tehničkom smislu kako bi se ti izbori održali. Ako UNMIK uskrati tu pomoć, biće gotovo neizvodljivo održavanje izbora, pogotovo južno od Ibra gde nam je sva moguća pomoć potrebna“, rekao je Ivanović.

Podsećamo da su UNMIK, ali i cela međunarodna zajednica još ranije saopštili da se protive održavanju srpskih izbora na Kosovu. Pojedini evropski zvaničnici upozoravali su da će ovo pitanje biti jedno od ključnih uslova u odluci o davanju datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Upravo zbog toga, vlasti u Beogradu do sada nisu izlazile sa jasnim stavom hoće li izbore i raspisivati. Ipak i posle potvrde, a sudeći po njihovim izjavama, ostaje otvoreno da li će oni i biti održani. Upravo to je ono što, prema rečima izaslanika Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina zanima Brisel.

„Mi se u odluku o raspisivanju svakako ne želimo mešati. Sve dok se ti izbori ne budu i održavali, neće biti razloga da sumnjamo u posvećenost Srbije svom evropskom putu“, kaže Kacin za RSE.

Beogradska se vlast u jeku kampanje našla u nezavidnom položaju jer odlukom o održavanju izbora na Kosovu mora da odgovori sopstvenim biračima koje već godinama ubeđuje da je Kosovo sastavni deo Srbije, a sa druge strane da obezbedi datum početka pregovora za članstvo u EU.

Ipak, sve su karte još uvek na stolu i čini se da će, baš kao i uvek, do poslednjeg trenutka vagati šta im je činiti.
XS
SM
MD
LG