Dostupni linkovi

Vlada: Srpski izbori neprihvatljivi


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Vlada Kosova reagovala je u utorak na raspisivanje srpskih lokalnih izbora i na teritoriji Kosova i saopštivši da je stav zvaničnog Beograda neprihvatljiv.

"Vlada Republike Kosovo i ovom prilikom podseća zvanični Beograd da je Kosovo nezavisna i suverena država i da Srbija nema nikakvu jurisdikciju ili pravo nad Republikom Kosovo", navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se ističe da je odluka Beograda o raspisivanju izbora i na Kosovu demaskirala antievropski pristup Srbije prema Kosovu i pokazala da Srbija nastavlja da vodi politiku iz prošlog veka.

"Vlada Kosova je već kontaktirala relevantne međunarodne faktore, stavljajući im do znanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo. EU treba jasno da stavi do znanja Srbiji da je održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu u punoj suprotnosti ne samo sa Ustavom Kosova, već i sa evropskim principima i vrednostima", ocenila je Vlada.

Sa druge strane, UNMIK je saopštio da Srbija nije prethodno stupila u kontakt sa ovom misijom u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu.

Portparol Oliver Salgado u izjavi za RSE ističe da ne želi da komentariše izveštaje u medijima, kao i da će se uzdržati od komentara sve dok ne dođe do konsultacija sa Srbijom i ostalim akterima.

“Nismo kontaktirani od strane Srbije... Još uvek je rano da komentarišemo. To će se desiti u odgovarajućem trenutku”, kazao je on.

Izbori bi mogli da podele kosovske Srbe

Srbi južno i severno od Ibra različito gledaju na raspisivanje srbijanskih lokalnih izbora na teritoriji Kosova. Dok jedni ističu da je odluka o delimičnom raspisivanju očekivana i ispravna, drugi pak kažu da ovakva odluka može dovesti do podele Srba na prostoru Kosova.

Milan Ivanović, jedan od lidera Srba na severu Kosova u izjavi za RSE kaže da je odluka koju je donela Skupštine Srbije očekivana.
Ilustracija
Ilustracija

“Ovakva odluka je očekivana, jer je ona urađena u skladu sa našim ustavom po kome je Kosovo neotudjivi deo države Srbije. Neraspisivanje izbora na Kosovu od strane presednice Skupstine bilo bi direktno kršenje Ustava i izbornog zakona. Znači, odluka je potpuno očekivana. Videćemo u nastavku svega ovoga šta će biti. Što se tiče opstina na Kosovu ja očekujem da će izbori biti i održani u sredinama u kojima su Srbi većina. U srpskim opštinama postoje svi uslovi za održavanje izbora,“ kaže Ivanović.

Srbija je raspisala izbore i na Kosovu, u opštinama gde je istekao mandat lokalnoj samoupravi, a za izbore nema potrebe u Prištini, Mitrovici, Leposaviću, Peći, i Novom Brdu.

Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović, izjavila da će Vlada Srbije u saradnji sa UNMIK-om poduzeti sve neophodne radnje u vezi izbora na teritoriji Kosova.

Ranđel Nojkić, jedan od lidera Srba iz Gračanice, centralno Kosovo, kaže da odluka Beograda nije ispravna i da njeno sprovođenje može pokazati da Beograd ne gleda jednako na sve Srbe na Kosovu.

“Mislim da će ova odluka da podeli Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Ukoliko se raspisani izbori budu i sproveli na ovom prostoru, doći će do podele tako što će verovatno vlasti u Prištini zabraniti da se oni sprovedu u centralnom delu. Možda će se nekim čudnim putanjama omogućiti da se na severu održe izbori i to će napokon pokazati da Beograd ne gleda jednako na sve Srbe i da rešenje Srba na Kosovu i Metohiji gleda preko rešavanja sudbine Srba na severu”, kaže Nojkić.

Kosovski analitičar Azem Vllasi smatra da je održavanje srbijanskih izbora u nekim kosovskim opštinama pre svega u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN-a na koju se, po njegovim rečima, Srbija poziva kad joj je to potrebno, a krši je kad joj je ona nepotrebna.

„Ta rezolucija ne predviđa nikakav vid efektivne, lokalne niti bilo kakve druge vlasti na teritoriji Kosova organizovane od strane Srbije. Namera Srbije da te izbore opet organizuje znači da ne poštuje nikakve stavove međunarodnih faktora i jedino se pokazala kooperativnom u pojedinim stvarima koje se tiču Kosova, dok nije dobila status kandidata za članstvo u EU. Što znači da se i u ovom slučaju pokazuje da Srbija ne menja svoju politiku u odnosu na Kosovo. Ona i dalje ugrožava mir i stabilnost i nastavlja da bude nekooperativna po pitanju Kosova, a zbog toga mogu nastati novi problemi bezbednosnog karaktera. Naravno da te izbore niti podržava, niti odobrava iko normalan u međunarodnoj zajednici. Kosovo to svkako ne prihvata i ne podržava. Pitanje je samo šta se može poduzeti da se to spreči. To se treba sprečiti, ali pre svega treba ići političkom kamapnjom objašnjavanja građanima, Srbima na severu, da im takvi izbori uopšte ne trebaju, jer samo ih drže u zabludama i u procepu između institucionalnog sistema Kosova i Srbije što za njih nikako ne može biti od koristi“, navodi Vllasi.
XS
SM
MD
LG