Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kraj prepucavanja Beograda i Podgorice u slučaju "Šarić"?


Ministri Snežana Malović i Miraš Radović u Beogradu, 25. februara 2010.
Danas su se u Beogradu sastali ministri pravde Srbije i Crne Gore kako bi raspravili sporna pitanja između dve države o toku pokušaja hapšenja Darka Šarića koga srpska policija juri pod optužbom za šverc kokaina iz Kolumbije. Postavlja se pitanje hoće li ovaj susret označiti kraj međusobnih optužbi visokih zvaničnika dve države i uspostavljanje normalne saradnje kakva se očekuje u suzbijanju organizovanog kriminala.

Srbija i Crna Gora su se prepucavale oko toga čiji je Šarić državljanin, pa onda gde boravi, pa onda ko ga štiti, pa gde je najviše uložio prljavi novac, pa su se prepucavali zašto Srbija ne dostavlja Crnoj Gori sve potrebne podatke, pa oko ekstradicije, pa da li postoji politička volja da se oni uhapse ili ne postoji zbog raznih isprepletenih interesa...

I sve je to trajalo nedeljama da bi najzad dva nadležna ministra sela o svemu da razgovaraju. Upućeni ne sumnjaju da je ovaj sastanak ubrzao neki poziv iz Brisela, jer je borba protiv organizovanog kriminala visoko na lestvici prioriteta EU. To potvrđuje i Jeljko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju:

Jelko Kacin
„Organizovani kriminal je veliki izazov za sve zemlje Zapadnog Balkana. Za one koje jesu kandidati, koji završavaju pregovore, za one koje čekaju datum, a kamoli za one koje su tek predali aplikaciju. Zato mislim da je saradnja na polju borbe protiv organiziranog kriminala, protiv korupcije, tema na kojoj svi koji u njoj sudeluju svakako dobijaju pozitivne poene i ugled u EU. Toga su svesni i u Podgorici i u Beogradu.“

Tumačeći odredbe međunarodnog prava, Simeon Pobulić, zamenik predsednika Foruma za međunarodne odnose, skreće pažnju na nešto što, kaže, je pomenuto u ovdašnjim medijima:

„Da su sve države obavezne, po međunarodnom pravu, da gone kriminal. Tu nije važno da li taj kriminal ima predznak međunaordni ili ne."


Dakle, ako su to polazišta dve države: međunarodno pravo i evropski prioriteti - onda je za očekivati da će i dve države preko svojih ministara napraviti dogovor da se slučaj Šarić, odnosno slučaj svetskog narko dilera, skine sa prvih stranica štampe kao crnogorsko-srpski politički spor, jedan od onih koji pokazuju koliko su se udaljili oni koji su poslednji razveli jugoslovenski brak, već da se prenese u krimi rubrike gde i pripada.

U tom smislu, svi naši sagovornici su optimisti.

„Ja to razumem kao kraj prepucavanja i kao iskrenu želju da se obe države dokazuju efikasno i ubedljivo da su krenule ka punoj suradnji,“
rekao je Kacin.

Lopta je u crnogorskom dvorištu


Simeon Pobulić smatra da će rezultat ovog susreta otkloniti glavne probleme:

„Skoro u potpunosti. Ostaće još malih nekih neverica, ali to se neće ni primetiti. Šarić je napolju, ali neki njegovi ljudi, neki ostatak njegove mreže u Crnoj Gori. Da će se potruditi crnogorske vlasti da to dovedu u pravi red. Lopta je u crnogorskom dvorištu.“


Igor Jovović, Foto: Savo Prelević
Igor Jovović, ambasador Crne Gore u Srbiji:

„Očito da je zadnjih nedelja za nas iz Crne Gore nenadano došlo do nove komplikacije u odnosima, ali ja vjerujem da su u pitanju prolazni vjetrovi i da ćemo svakako u skorije vrijeme ili najskorije se vratiti na normalnu komunikaciju.“


Sličan odmereni diplomatski jezik koristi i srpski ambasador u Podgorici Zoran Lutovac koji se vratio na svoje radno mesto posle višenedeljnog odsustvovanja:

„Mislim da će razmotavanje klupka doprineti približavanju dve zemlje. Jer, u interesu je obe zemlje i njihovih građana da to tako bude. Jedino bi organizovani kriminal mogao profitirati od produbljavanja nesuglasica po tom pitanju.“


I vicepremijer Crne Gore Svetozar Marović očekuje povoljne vesti iz Beograda sa susreta predstavnika pravosuđa, ali, našim podgoričkim kolegama nije propustio da kaže:

„Često mi se činilo ovih dana da se ne traže oni koji su osumnjičeni za probleme sa ovim velikim narko poslovima, već da je na neki način sama Crna Gora na meti.“

Nije ni srpski ministar Vuk Jeremić propustio, u danu kada se susreću dva ministra pravosuđa, da kaže povodom niza problema sa susedima:

“Srbija više ne pristaje na poniženja i insistiraće na korektnom i ravnopravnom tretmanu u skladu sa međunarodnim pravom i ranije preuzetim obavezama. Verovatno će biti potrebno još neko vreme, nadam se ne previše dugo, da se svi susedi naviknu na tu činjenicu.”


Sve u svemu, čak iako problemi budu izglađeni, može se desiti, kad je o Šariću reč, da sve bude po onoj narodnoj: kasno Marko na Kosovo stiže. Slučajno ili namerno, ostaje da se nagađa.

„Ako je Šarić izašao iz Crne Gore, on je sad pod okriljem svetske mafije. I oni neće dozvoliti da se on živ uhvati. U narko poslu nema hvatanja glavnih vođa. To ne postoji. On ili gubi glavu ili nestaje. E, tu smo nemoćni,“ kaže Pobulić.

Pročitajte i ovo:
Lutovac: Za prijateljsko rešavanje problema Srbije i Crne Gore

Nepoznanice u slučaju o crnogorskim bjeguncima
Poziv Vladi da otkloni propuste i procesuira Šarića
Krivokapić optužio Srbiju da je glava problema sa Šarićem
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos

Ministri pravde Srbije i Crne Gore dogovorili intenzivniju saradnju

Ministri pravde Srbije i Crne Gore dogovorili intenzivniju saradnju

Piše: Zoran Glavonjić

Predstavnici ministarstava pravde Srbije i Crne Gore su se u četvrtak, tokom susreta u Beogradu, založili za intenziviranje saradnje, kao i za to da se problemi u slučaju međunarodnog šverca droge zvanom "Balkanski ratnik" prevaziđu kroz efikasniju komunikaciju državnotužilačkih organizacija, navodi se u zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka.

Dogovoreno je da se naredne nedelje sastanu predstavnici tužilaštava kako bi u neposrednoj komunikaciji razmotrili korake koji vode prevazilaženju nesporazuma nastalih u proceduri pružanja međunarodne pravne pomoći.

"Sagovornici su se složili da pitanje međunarodne pravne pomoći između pravosudnih organa dve države ne sme biti predmet politizacije i da će ubuduće komunikacija po tom osnovu biti ostvarivana isključivo na stručnom nivou", saopšteno je u Beogradu.

Izražena je zajednička spremnost za unapređenje pravosudne saradnje i posvećenost borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala, čije suzbijanje je od prvorazrednog značaja za obe države i region u celini.

Rezultate sastanka, koji je u zgradi Vlade Srbije trajao je skoro tri sata, čekali su brojni novinari, ali je predstavnicima medija rečeno da članovi delegacija neće davati izjave i da će, po odluci obe strane, biti emitovano zajedničko saopštenje.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG