Dostupni linkovi

Krivokapić optužio Srbiju da je glava problema sa Šarićem


Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je danas u intervjuu Radiju Crne Gore, osvrćući se na slučaj Šarić, međusobne optužbe Beograda i Podgorice i odgovornosti za to, ne sporeći da u Crnoj Gori ima kriminala kome bi, kako je rekao, trebalo odlučno stati na put, optužio Srbiju da pokušava da sjedište organizovane kriminalne grupe "Amerika" prebaci u Crnu Goru:

"Sjedište klana Amerika i gospodina Šarića, da ga tako zovemo, odnosno u ovom slučaju nije ni gospodin nego okrivljeni Šarić u Srbiji. Oni su doveli do tog kriminala, on je njihov državljanin, da budem do kraja otvoren da se više i ta magla skine, isključivo je njihov državljanin. Nema dvojno državljanstvo, nego samo njihovo. Oni jedino hoće da Crnoj Gori natovare taj problem. Crna Gora ima taj problem, u jednom kraku, i mi ćemo ga rješavati. I direktor policije je nesumnjivo rekao ko su ta kriminogena lica i to ćemo rješavati. Međutim, gospodo draga iz Beograda, vi ste glava tog problema. Vi ste izvor ovog problema. Vi ste domovina tog problema. Bez ikakvog izuzetka, to mogu sada otvoreno da kažem. Izvolite, optužujete nas da smo kriminalna država, mi ne govorimo da su vaši političari kriminalci, vi samo riješite problem. Spremni smo da sarađujemo. Mi ne mislimo da ministar pravde treba da ide za Beograd poslije ovakvih teza njegove koleginice. Mislim da eventualno dostojanstvo ministra pravde obavezuje da sačeka, pa neka gospođa dođe ođe ako hoće da zbori, to što ima da zbori s one strane granice. Neka bude toliko kulturna, pa neka nam to kaže u lice."

Mi ne mislimo da ministar pravde treba da ide za Beograd poslije ovakvih teza njegove koleginice. Mislim da eventualno dostojanstvo ministra pravde obavezuje da sačeka, pa neka gospođa dođe ođe ako hoće da zbori, to što ima da zbori s one strane granice.

Imena su mrska

Predsjednik crnogorskog parlamenta, obrazlažući jučerašnji zaključak kolegijuma predsjednika parlamenta da je nedavni napad na poslanika Nebojšu Medojevića zbog pominjanja imena kontroverznog biznismena Branislava Brana Mićunovića napad na skupštinu, Krivokapić je negodovao jer su mediji, kako je rekao, izostavili drugi dio njegove izjave oko odgovornosti poslanika i poštovanja prezunkcije nevinosti čime je, tvrdi, djelimično narušen kontekst njegove poruke:

"Vi možete prozvati bilo koga na bijelom svijetu i reći da je kriminalac i nećete riješiti problem. Ako institucije ne rade svoj posao vi morate prozivati institucije i mijenjati ih da biste postigli određeni rezultat. I zato sam i juče bio direktan. Ne smijemo dirati slobodu građana. Ne smijemo povrijediti njihovo osnovno pravo na prezumpciju nevinosti, ali zato imate sve nas u redu vlasti da nas prozivate zašto nešto nije urađeno, bez obzira ko je na slobodi i ko je kriv. U plenumu ja ne dozvoljavam da se spominju imena ljudi koji su van politike. Nijedno ime van politike ne može se spominjati. Uzimam riječ i prekidam. Izvolite, saopštavajte svoje stavove opisno, bez imena. Latini su govorili - imena su mrska. Ne možete spominjati bez dokaza. Onda, obesmišljavate sudstvo i tužilaštvo i državu obesmišljavate. Onda ulazimo u ovom što jeste zakon sile. Onda provocirate zakon sile i idete tamo da ne rješavate problem, nego da pravite političku kampanju. Cilj je da mi rješavamo problem u ovoj državi i borbu protiv kriminala, a ne da vodimo političke kampanje koje ništa ne donose, koje su baloni koji puknu za jedan dan, koji neko dobije ili izgubi glasove, ali država od toga nema koristi."


Pročitajte i ovo:
Poziv Vladi da otkloni propuste i procesuira Šarića
Napad na Medojevića miriše na devedesete
Opasan zaključak tužilaštva u slučaju Medojevića
Napadač na Medojevića neće biti krivično gonjen
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos
XS
SM
MD
LG