Dostupni linkovi

Srbija zabranjuje skupove u zatvorenom prostoru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Srbije u cilju sprečavanja širenja korona virusa donosi odluku o zabrani skupova u zatvorenom prostoru sa više od 100 ljudi. To je saopšteno nakon sastanka epidemiologa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Za sada, kako tvrde nadležni, nema potrebe za zatvaranjem škola. U Srbiji je do srede, 11. marta u 20 časova registrovano 18 lica zaraženih korona virusom.

„Sve košarkaške, odbojkaške, rukometne utakmice igraće se bez publike. Fudbalske utakmice mogu da se igraju sa publikom. Jedino što je važno – perite ruke“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Druga mera, koja je najavljena, je pojačana kontrola na graničnim prelazima.

„Neki privremeni granični prelazi biće zatvoreni da bismo imali lakšu i puniju kontrolu i da bismo mogli da angažujemo veći broj sanitarnih inspektora i policajaca“, rekao je Vučić.

Prema rečima predsednika Vučića jedna osoba se nalazi u teškom stanju i taj čovek iz Kikinde primljen je u bolnicu zbog drugih bolesti, dijabetesa i bubrežnih bolesti, te da je tek kasnije ustanovljeno prisustvo korona virusa, budući da nije lekarima rekao da je boravio u Milanu.

Do sada je, kako je rečeno, jedna osoba na respiratoru.

Vučić kaže da Srbija ima dovoljno respiratora, a da od četvrtka stižu nove količine zaštitne opreme.

„Mi smo obezbedili respiratora sasvim dovoljno, što za jednu zemlju koja nije na nivou razvoja Italije, Španije, Nemačke, Francuske nije uobičajeno. Imamo ih više nego dovoljno u slučaju i drastičnog povećanja broja obolelih“, tvrdi Vučić.

On je najavio da od četvrtka stižu nove količine skafandera, čizama, specijalnih epidemioloških maski.

Gradovi sveta u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Kon: Radimo na usporavanju prenošenja

Kako je objasnio epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje sada se radi na usporavanju prenošenja virusa.

„Usporavanje prenošenja itekako je značajno da ne bi došlo do nagle eksplozije i do naglog obolevanja sa teškim formama. Tada zdravstveni sistem bilo koje zemlje, vidimo i Italije, ne može da se suoči sa tako eksplozivnim porastom teško obolelih, starijih od 75 godina“, rekao je Kon.

On je naveo da se sada zna ko se od koga zarazio i da je ta situacija još uvek pod punom kontrolom.

„Međutim, procenjujemo da će uskoro doći do lokalne transmisije kada će od tih 12 zaraženih, koje sada znamo, početi da obolevaju neki od kontakata koje sada pratimo na dnevnom nivou“, rekao je Kon na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije u sredu, 11. marta oko podneva, kada je broj obolelih bio manji.

On je preneo da stručnjaci smatraju da je prerano zatvaranje škola nepotrebno i pogrešno.

„Ova bolest nije pokazala tešku formu kod školske dece. Međutim, mi ćemo nastaviti sa posebnim praćenjem. Ukoliko se bude primetilo bilo šta što je povezano sa izostajanjem ili većim registrovanjem oboljenja sličnih gripu tada ima smisla donositi mere za zatvaranje škola“, kaže Kon.

Koliko su građani informisani o korona virusu?

Pitali smo građane u Beogradu da li znaju šta treba da urade ako posumnjaju da su zaraženi korona virusom. Razgovarali smo sa Marijom Rakočević, Marijanom Alimpijević, Zvezdanom Krsmanovićem, Majom i Đorđem.

Šta će korona virus zaustaviti, a šta neće?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti ekonomskih posledica zbog korona virusa, a da je jedna od njih odlaganje otvaranja nekoliko fabrika.

"Otvaranje nekoliko fabrika biće odloženo zbog poslovne odluke investitora. Posledice tog odlaganja će se osetiti u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine", rekao je Vučić.

On je rekao da će od Evropske unije tražiti finansijsku pomoć zbog situacije sa korona virusom.

"Želimo da kao zemlja kandidat za članstvo u EU, ne budemo isključeni iz paketa dodele pomoći", rekao je Vučić navodeći da će tokom predstojeće posete Nemačkoj o tome razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da s obzirom na trenutnu situaciju izbori raspisani za 26. april neće biti odloženi.

"Spremam se za 26. april, a ako i dođe do pomeranja izbora, pomerićemo ih za dve nedelje, i to ako budemo imali mnogo težu situaciju s korona virusom nego danas, a ja to ne vidim", rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima medicinskih ustanova u Srbiji.

Srpska napredna stranka (SNS), čiji je Vučić predsednik, kao i koalicija u kojoj je SNS, otkazali su iz preventivnih razloga sve predizborne skupove, i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, do 1. aprila. Istu odluku donela je i Socijalistička partija Srbije. Opozicioni Savez za Srbiju takođe je otkazao sve planirane skupove u kampanji bojkota izbora.

Organizatori antivladinih protesta u Beogradu i Kragujevcu odlučili su da obustave subotnje proteste dok se ne popravi epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom.

Vučić je, međutim, rekao da svi koji hoće da protestuju slobodno to mogu.

"Niko neće zabranjivati proteste na otvorenom. Pitao sam lekare, rekli su mi da nije problem na otvorenom prostoru jer je u pitanju respiratorna bolest", rekao je Vučić.

Savez za Srbiju (SzS) pozvao je Vladu Srbije da odmah donese odluke o zabrani javnih okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, o privremenom zatvaranju svih predškolskih i školskih ustanova i fakulteta na najmanje tri nedelje kao i da preporuči svim preduzećima da omoguće zaposlenima da rade od kuće u narednom periodu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je političare, Ministarstvo zdravlja i nadležne organe da daju potpune informacije o slučajevima zaraženih Kovidom-19 novinarima, istovremeno štiteći identitet i podatke koji mogu učiniti obolele osobe prepoznatljivim, a od medija očekuje da se prilikom izveštavanja klone senzacionalizma i nagađanja.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovalo je na novinare i medije da izveštavaju profesionalno o temama u vezi sa javnim zdravljem, a predstavnike vlasti i političkih partija da se ponašaju odgovorno i da svojim javnim porukama ne dovode građane u zabludu u pogledu opasnosti vezanih za korona virus i javno zdravlje, na šta ih obavezuju i zakoni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će svakodnevno u Vladi Srbije neko od zvaničnika sa lekarima izveštavati o situaciji sa korona virusom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG