Dostupni linkovi

Dvanaesti slučaj korona virusa u Srbiji, pacijenti u Nišu stabilno, Vlada će zabraniti skupove


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Srbiji je do osam sati 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva Covid-19, objavilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" je do 8.00 testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja 10. marta u 18.00 do 11. marta u 8.00 testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Stabilno stanje četvoro obolelih od korona virusa u Nišu

Stanje četvoro osoba koje su zbog korona virusa hospitalizovane u niškoj Klinici za infektivne bolesti stabilno je i nijedan od pacijenata trenutno nije životno ugrožen, saopšteno je iz Kliničkog centra u tom gradu.

"Infektolozi budno prate zdravstveno stanje obolelih, poštujući sve propisane mere i algoritme propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije i Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut", stoji u saopštenju.

Navodi se da je Klinički centar Niš "u potpunosti snabdeven svom ličnom zaštitnom opremom, aparaturom i dovoljnim brojem respiratora koji će se eventualno koristiti kod pacijenata gde ovakav vid životne potpore bude medicinski indikovan".

Dodaje se da su obezbeđeni svi potrebni prostorni i kadrovski kapaciteti za prijem, izolaciju i lečenje svih pacijenata sa sumnjom na virus.

Vučić: Vlada će zabraniti skupove u zatvorenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada danas doneti odluku o zabrani zatvorenih skupova sa više od 100 ljudi, dok skupove na otvorenom još uvek nema potrebe ograničavati.

Vučić najavljuje i da će biti pojačana kontrola na graničnim prelazima, dok će neki manji prelazi biti privremeno zatvoreni.

"Stranka koju vodim (SNS) i koalicija u kojoj je ona, odlučila je da sve skupove: napolju i u zatvorenom prostoru, odloži do 1. aprlla", kaže Vučlć nakon sastanka u Predsedništvu državnog vrha i zdravstvenih vlasti.

U Srbiji su za 26. april raspisani republički, pokrajinski i loklani izbori.

Vlada Srbije uvela vanredne mere

Vlada Srbije je ranije uvela privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske, saopšteno je iz kabineta Vlade nakon sednice.

Javno preduzeće "Aerodromi Srbije" saopštilo je u utorak da su privremeno suspendovani svi letovi sa aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu do Italije i Švajcarske i obrnuto, na osnovu odluke Vlade Republike Srbije.​

Situacija u region

U Albaniji je danas zabeležen prvi smrtni slučaj od korona virusa, dok u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj broj zaraženih raste. Slovenija za sada ima 34 slučaja, što je najveći broj u region.

Još uvek nema zaraženih na Kosovu i u Crnoj Gori.

Prema poslednjim podacima, u BiH ima sedam potvrđenih slučajeva, a pod zdravstvenim nadzorom su 384 osobe. U Hrvatskoj je dijagnostifikovano 16 slučajeva.

U region su uvedene i strože mere u borbi protiv korona virusa prema. Hrvatska je odredila da svi stranci koji ulaze u zemlju, a dolaze iz žarišta zaraze moraju biti u dvonedeljnom karantinu. Zabranjeni su i svi skupovi u kojima učestvuje više od hiljadu ljudi.

Slične mere preduzela je i Bosna i Hercegovina, a razmatra se i obustava nastave u sonovnim i srednjim školama. U Republici Srpskoj takva odluka je već na snazi.

XS
SM
MD
LG