Dostupni linkovi

Makron podsetio Vučića na Banjsku: Da li će Beograd morati da rešava napad na Kosovu?


Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, tokom zajedničkog obraćanja uoči sastanka u Parizu, 8. april 2024.
Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, tokom zajedničkog obraćanja uoči sastanka u Parizu, 8. april 2024.

Pola godine od napada u mestu Banjska na Kosovu, Srbija ne podiže optužnicu protiv Milana Radoičića.

Iz Višeg javnog tužilaštva nisu odgovorili ponovljeni upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o toku postupka protiv nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste, koji je preuzeo odgovornost za napad u kom je 24. septembra ubijen kosovski policajac.

U poslednjem odgovoru koji je RSE dobio 8. februara, Tužilaštvo je navelo da "proverava iskaz osumnjičenog" Radoičića.

Na važnost rešavanja slučaja Banjska ukazao je 8. aprila predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu.

Vučić je sutradan novinarima rekao da razgovori sa francuskim predsednikom o Kosovu nisu bili jednostavni, ali da misli da je Makron "razumeo poziciju Srbije".
Rezultate istrage o Banjskoj, međutim, nije spominjao.

Šta dokazi Kosova govore o pripremama grupe Milana Radoičića?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

"Ne može biti napretka u dijalogu Srbije i Kosova dok se postoji pretnja da će se Banjska ponoviti", ocenjuje Enđeluše (Engjellushe) Morina iz Evropskog saveta za spoljne odnose.

"Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde jer bezbednosna situacija mora da bude dobra da bi se rešio kosovsko-srpski spor", kaže za RSE viša naučna saradnica ove think-thank organizacije.

Morina dodaje da, uprkos pozivima na rasvetljavanje slučaja, međunarodna zajednica ne vrši dovoljan pritisak na Srbiju.

"Ovo što vidimo sada i u poslednjih nekoliko godina je više činjenje ustupaka, a ne toliko prinude", kaže ona.

Šta kažu međunarodni zvaničnici?

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je 8. aprila da će ta zemlja postarati da svaki korak Ohridskog sporazuma između Kosova i Srbije bude ispunjen.

U zajedničkom obraćanju sa Vučićem uoči sastanka u Parizu, Makron je rekao da "pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona".

Podvukao je i da je važno da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni.

"To je samo potvrda da Evropljani nisu zaboravili ono što bi Vučić želeo da se zaboravi", ocenjuje za RSE spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Dodaje da se važnost slučaja Banjska ogleda u činjenici da Makron to pitanje nije pokrenuo "u četiri oka".

"Smatrao je da to mora da kaže pred javnošču", kaže Jakšić.

Predsednik Srbije je u obraćanju optužio Kosovo da ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma i da ne procesuira slučajeve napada na Srbe na Kosovu.

"Već svi pominju samo Banjsku", rekao je Vučić u Parizu.

Naoružana grupa Srba je 24. septembra 2023. napala policiju Kosova kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku, a u razmeni vatre stradala su trojica napadača.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza organizacije ovog napada, što je Beograd negirao.

Odgovornost je preuzeo Milan Radoičić koji je tada i podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Milan Radoičić (fotografija preuzeta iz videa)
Milan Radoičić (fotografija preuzeta iz videa)

Enđeluše Morina iz Evropskog saveta za spoljne odnose ocenjuje da je predsednik Srbije "svestan da mora da preduzme određene akcije kada je reč o Banjskoj".

"Ali pokušava da kupi što više vremena do novembra (izbori u SAD), do kada se nada da će se promeniti administracija u Americi", navodi Morina.

Ona dodaje da je veoma važno da evropski lideri ne ignorišu oružani napad na severu Kosova.

"Spor između Kosova i Srbije je postao bezbednosno pitanje, i to ozbiljno, u političkom kontekstu u kojem se Evropa nalazi. Evroatlanska zajednica pažljivo prati potencijalnu nestabilnost u regionu", navodi ona.

Da li EU razmatra kaznene mere?

Međunarodna zajednica je nekoliko puta pozivala na odgovornost, te da se umešani u napad izvedu pred lice pravde.

Iz Brisela nisu odgovorili na pitanje RSE da li se razmatra uvođenje kaznenih mera Srbiji, na kojima institira Kosovo koje smatra da je reč o terorizmu. Iz Evropske nije (EU) je za RSE ranije rečeno da Unija još čeka završetak zvaničnih istraga kosovskih vlasti.

"EU ne vodi samostalno nikakve istrage o ovom napadu, niti ima mandat da to uradi. EU je dosledno najoštrije osuđivala napade, nudila podršku u procesu i na najvišem političkom nivou izrazila potrebu da se istraga brzo završi i da svi umešani snose odgovornost", saopšteno je iz Brisela.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da će se zahtevi da se kazne odgovorni intenzivirati.

"Nadanja Srbije (da će se to zaboraviti) su ustanovljena na praksi koju vlast sprovodi u Srbiji, a to je tehnika da se zaborave stvari i da one zastare", kaže on.

Dodaje i da "relativizacija" slučaja Banjska u Srbiji kratkovida politika "koja neće proći bez posledica".

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) ocenio je početkom godine da treba iskazati nezadovoljstvo ponašanjem Vlade Srbije posle događaja u Banjskoj.

"Treba da pokažemo sve veću frustraciju ponašanjem Vlade Srbije. Da li Evropska unija i SAD dele ovu frustraciju, ne znam. Ali, iz razgovora koje sam vodio, osetio sam da je došlo do frustracije jer je Banjska bila trenutak velike opasnosti", rekao je Kameron 9. januara.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) poručio da SAD istražuju veze Srbije sa napadom u Banjskoj.

"Mislimo da je bilo nekih finansijskih i organizacionih veza, ali to istražujemo u celini", rekao je Eskobar u intervjuu za RSE 15. marta i dodao da se od Srbije traži odgovornost.

Eskobar: Istražujemo veze Srbije sa napadom u Banjskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:28 0:00

Naveo je i da je neprihvatljivo to što je Milan Radoičić i dalje na slobodi.

"Rekli smo da on mora biti uhapšen i optužen za sve zločine za koje može biti optužen u Srbiji", rekao je Eskobar.

Šta je Srbija do sada uradila?

Radoičić je nakon što je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj u pritvoru u Beogradu proveo jedan dan.

Priveden je 3. oktobra pod optužbom "udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljene proizvodnje, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teških dela protiv opšte sigurnosti".

Pušten je dan kasnije, uz meru da ne napušta Srbiju.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu su za RSE 8. februara rekli da u saradnji sa policijom i carinom "prikupljaju dokaze, kako bi se utvrdilo poreklo oružja i kanali kojima je stiglo na Kosovo".

Institucije Srbije nisu odgovorile da li je još neko, osim Radoičića, obuhvaćen istragom.

Predsednik Srbije je prethodno u obraćanju javnosti rekao rekao da će se "u dogledno vreme" izaći sa optužnim predlozima.

"To je posao nadležnih tužilaca, videćemo za koja krivična dela i kako i na koji način", rekao je Vučić 2. februara.

Do napada u Banjskoj, Radoičić je bio jedan od lidera Srpske liste kojeg je predsednik Srbije nazivao "braniocem srpskog naroda na severu Kosova".

Nakon napada na društvenim mrežama pojavila se fotografija koja prikazuje Radoičića u društvu ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića u restoranu.
Nije poznato kada je i gde nastala fotografija koja je na mreži X objavljena 9. marta, niti ko je autor.

Đurić, koji se nakon objavljivanja fotografije oglasio porukom "da se ne stidi svojih kontakata", nije odgovorio na pitanje RSE o detaljima susreta sa Radoičićem i kada je fotografija nastala.

Predsednik Srbije je 10. marta izjavio da Đurića povodom fotografije "nije pitao ni kad, ni gde, ni zašto".

"Ni da li je ustao od svog stola da se vidi sa Milanom Radoičićem, da sedne na minut – dva ili je došao sa njim, ništa ga nisam pitao", rekao je Vučić.

Šta kažu na Kosovu?

Pretpostavlja se da je Radoičić u Srbiji.

Zvanična Priština traži njegovo izručenje kako bi mu se na Kosovu sudilo za terorizam.

Beograd odgovara da je to "nemoguće" i da će se Radoičiću suditi pred domaćim sudovima.

Više javno tužilaštvo u Beogradu nije odgovorilo ni na pitanje da li je Srbija spremna da sarađuje sa kosovskim institucijama i međunarodnom zajednicom u rasvetljavanju ovog slučaja.

Na Kosovu još nema optužnice protiv Radoičića, iako je najavljeno da će biti podignuta do kraja marta ove godine.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) ranije je navela da se pridružuje pozivima premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija da slučaj Banjska nadležne institucije moraju hitno da procesuiraju.

Decembra 2023, Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtev Kosova izdala nalog za hapšenje Radoičića.

U međuvremenu, nadležni na Kosovu konfiskovali su 4. aprila restoran i stan u Severnoj Mitrovici i vilu u opštini Zubin Potok, koji se dovode u vezu sa napadom oružane grupe na policiju u Banjskoj.

Ove tri nepokretnosti je septembra 2023, nakon napada, najpre zaplenilo tužilaštvo Kosova.

XS
SM
MD
LG