Dostupni linkovi

Ko će upravljati zaplenjenom Radoičićevom imovinom na Kosovu?


Milan Radoičić u Beogradu, Srbija, 2022.
Milan Radoičić u Beogradu, Srbija, 2022.

Oduzetom pokretnom i nepokretnom imovinom Milana Radoičića upravljaće Agencija za administraciju zaplenjene ili konfiskovane imovine do konačne odluke suda, rečeno je Radiju Slobodna Evropa iz Ministarstva pravde Kosova.

Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste - glavne stranke kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda - prihvatio je odgovornost za organizovanje oružanog napada na kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra prošle godine.

U tom napadu je ubijen kosovski policajac, dok su u razmeni vatre koja je usledila ubijena i trojica srpskih napadača.

Agencija za administraciju zaplenjene ili konfiskovane imovine je 4. aprila u akciji na severu Kosova zaplenila dve nekretnine u Severnoj Mitrovici, restoran i stan, kao i vilu u opštini Zubin Potok – sve imovina Milana Radoičića.

"Nekretnine su u fazi procene i još nemamo njihovu pocenjenu vrednost", navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva pravde.

Čelnica ovog ministarstva Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) na pres-konferenciji prošle nedelje je rekla da će Radoičićeva zaplenjena vila, koja se nalazi u blizini jezera Gazivode i pod nadzorom je kosovske policije, biti data na korišćenje ovoj instituciji, čim se dobije pravosnažan sudski nalog konfiskacije.

Vila, neotuđiva nekretnina?

U slučaju da se vila Radoičića da na korišćenje Policiji Kosova, ova institucija bi imala koristi od strateškog položaja za obavljanje svojih dužnosti na severu Kosova, smatra saradnik Kosovskog centra za bezbednosne studije u Prištini, Mentor Vrajoli (Vrajolli).

"Činjenica da je spomenuto da [vila] treba biti stavljena u službu kosovske policije, pokazuje da policija tamo mora da ima objekat i da taj objekt mora da bude na strateškoj tački, radi efikasnije uloge ove institucije", kaže Vrajoli.

Restoran Grey, koji su zaplenile kosovske vlasti, Severna Mitrovica, 4. aprila 2024.
Restoran Grey, koji su zaplenile kosovske vlasti, Severna Mitrovica, 4. aprila 2024.

Ali, bez pravomoćne odluke pravosudnih organa, zaplenjena nekretnina ne može biti otuđena, ocenjuje Lavdim Makšana (Makshana) iz Kosovskog instituta za pravosuđe (IKD).

Prema njegovim rečima, sud bi prethodno trebao da donese pravomoćnu odluku kojom bi se istaknulo da je navedena imovina pribavljena krivičnim delom ili je korišćena za izvršenje krivičnog dela od strane određenog lica.

"U ovom slučaju, može se dati samo na korišćenje [imovina]. Ali, ne prenositi vlasništvo ili ga potpuno otuđiti, jer to uvek mora da bude sudskom odlukom", kaže Makšana za Radio Slobodna Evropa.

Još nije jasno kada će takva odluka biti donesena.

Oružje i vozila koristi kosovska policija

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu objavila je u četvrtak na svom Fejsbuk nalogu spisak Radoičićeve imovine koja je, kako je istakla, zaplenjena i oduzeta.

Sekvestracija je privremeno oduzimanje pokretnih i nepokretnih stvari, novca i vrednosnih papira, a oduzimanje je trajno oduzimanje ovih stvari, na osnovu pravosnažne odluke nadležnog suda.

U Ministarstvu pravde kažu da je "imovina automatski oduzeta a koja je korišćena za izvršenje krivičnog dela u Banjskoj".

Među njima su i 34 različita vozila, navode iz ovog ministarstva.

Snimak kojim Kosovo dokazuje da je Radoičić umešan u napad na severu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Hadžiu je prošle nedelje kazala da su sudskom odlukom ova vozila data na korišćenje bezbednosnim institucijama.

"Ministarstvo pravde ga je dalo kosovskoj policiji za njene potrebe", rekla je ona.

Nakon napada u Banjskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izložilo je zaplenjeno oružje i vozila, koji su bili korišćeni u tom napadu.

Tada je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti rekao da je vrednost ovog oružja veća od pet miliona evra.

Ovo ministarstvo i Policija Kosova rukovode zaplenjenim oružjem, kaže Makšana.

"Neka od njih [oružja] su odmah podložna uništenju, ali neka od njih koristi kosovska policija. O vozilima, koja nisu obuhvaćena oružjem, odluka se donosi u saradnji sa drugim institucijama, u ovom slučaju sa Agencijom [za administraciju zaplenjene ili konfiskovane imovine]", naglašava on.

Dok vlasti Kosova još rade na proceni vrednosti Radoičićeve oduzete imovine, u Srbiji je on bio suvlasnik pet preduzeća (sa braćom Žarkom i Zvonkom Veselinovićem), poslovnog prostora, hotela na Kopaoniku i vile u elitnom delu Beograda.

Milan Radoičić je u oktobru prošle godine sve svoje udele u preduzećima i imovini preneo na braću Veselinović, koji su osumnjičeni za brojna krivična dela na Kosovu.

'Nije akademik, ali štiti Srbe': Aleksandar Vučić o Milanu Radoičiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00

Na Kosovu još nema optužnice protiv Radoičića, iako je najavljeno da će biti podignuta do kraja marta ove godine.

Decembra prošle godine, Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtev Kosova, koji im je upućen preko Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), izdala nalog za hapšenje Radoičića.

Pretpostavlja se da se Radoičić nalazi u Srbiji.

Viši sud u Beogradu ga je početkom oktobra prošle godine saslušao ali odbio predlog Višeg javnog tužilaštva za određivanje pritvora. Određena mu je mera zabrane napuštanje teritoriju Republike Srbije, te zabrana odlaska na Kosovo.

Međunarodna zajednica je nekoliko puta pozvala na odgovornost, te da se umešani u napad izvedu pred lice pravde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG