Dostupni linkovi

Makron rekao da će se Francuska postarati da svaki korak Ohridskog sporazuma bude ispunjen


Francuski predsednik Emanuel Makron (desno) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (levo) održavaju zajedničku konferenciju za novinare uoči radne večere u predsedničkoj Jelisejskoj palati u Parizu 8. aprila 2024. godine.
Francuski predsednik Emanuel Makron (desno) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (levo) održavaju zajedničku konferenciju za novinare uoči radne večere u predsedničkoj Jelisejskoj palati u Parizu 8. aprila 2024. godine.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je 8. aprila tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će se Francuska postarati da svaki korak Ohridskog sporazuma između Kosova i Srbije bude ispunjen.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, poznat kao Ohridski sporazum, Srbija i Kosovo su postigli u februaru 2023, a u martu su se usaglasili oko Aneksa primene.

Vučić i Makron obratili su se medijima pre planiranog sastanka.

Makron je u obraćanju rekao i da "pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona" i da je to sve sadržano u sporazumu koji je zaključen pre godinu dana.

On je naveo i da je važno da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni.

Naoružana grupa Srba je 24. septembra prošle godine napala policiju Kosova u mestu Banjska, kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku, dok su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza organizacije ovog napada, što je Beograd negirao. Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

"Želim i da Priština ispoštuje svoje obaveze koje je preuzela, kao i da izbori budu ispoštovani sa punim demokratskim legitemitetom, posebno u opštinama sa pretežno srpskim stanovništvom", rekao je predsednik Francuske i naglasio da ceni privrženost Srbije jedinstvu Bosne i Hercegovine.

"Znamo koliko je važno da Bosna i Hercegovina ostane jedinstvena zemlja", rekao je Makron.

Makron je takođe rekao da Srbija ne treba da sumnja "u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje", ali i da Srbija treba da nastavi "da usklađuje svoje stavove sa EU".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obraćanja da izjava Makrona da su Beograd i Priština "ponešto učinile" u dijalogu nije tačna i da "jedna strana nije učinila ništa".

"Kažete da su obe strane nešto učinile, i da niste to pomenuli, ne bih nikada ni govorio", rekao je Vučić.

Vučić se u delu govora osvrnuo na dijalog Kosova i Srbije pod okriljem EU tvrdeći da je Srbija ispunila "tri stvari" koje se tiču Ohridskog sporazuma, a da je preduslov toga bilo formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, što Kosovo nije ispunilo.

"(Kosovo) sprovodi eksproprijaciju (imovine) na severu, nema istrage zbog ranjavanja Srba na Kosovu", rekao je Vučić.

Beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe Ohridskog sporazuma. Kosovo takođe ne primenjuje obaveze, posebno one koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Brisel je ranije optužio obe strane da ne implementiraju sporazum.

Uoči odlaska Vučić je najavio da će sa francuskim predsednikom razgovarati o 14 tema – od namenske industrije, preko poljoprivede i veštačke inteligencije do nuklearne energije.

Jelisejska palata saopštila je ranije da će dvojica zvaničnika razgovarati o evropskim integracijama Srbije i odnosima Beograda i Kosova, te da će Makron ovom prilikom "ponovo potvrditi svoju privrženost i punu podršku evropskim integracijama Srbije" i "da je normalizacija odnosa sa Kosovom sastavni deo procesa pridruživanja" Evropskoj uniji.

Ovo je do sada dvadeseti susret Vučića i Makrona.

Razgovori o nuklearnoj energiji

Tokom dana Vučić se u Parizu sastao sa predstavnicima francuske kompanije zadužene za energiju Electricite de France (EDF). Nakon sastanka ministar finansija Srbije Siniša Mali je sa direktorom EDF-a potpisao memorandum o razumevanju o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Potpisivanje memoranduma sa EDF-om je ranije tokom dana najavio Vučić u izjavi za medije u glavnom gradu Francuske.

"To će za Srbiju značiti ogromnu novu snagu i neuporedivo veću sigurnost jer se sa njima vode razgovori kako bi dobili znanje i ekspertizu za izgradnju hidroelektrana i nuklearnih elektrarana", rekao je Vučić.

On je rekao bi se Srbija "spasila" ako bi u narednih deset godina uspela da izgradi nuklearni reaktor.

"Moramo da radimo na korišćenju nuklearne energije jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da to traje najmanje 10 godina. Da sve završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasli za sve što donosi i veštačka inteligencija i elektrifikacija mreže", kazao je Vučić.

Vlada Srbije je 5. aprila usvojila Memorandum o razumevanju sa Francuskom Elektroprivredom (EDF) o uspostavljanju saradnje u energetskoj tranziciji, čime se, kako je objašnjeno iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

XS
SM
MD
LG