Dostupni linkovi

FIFA pokrenula još jedan disciplinski postupak protiv Srbije, selektor 'nema komentar'


Tenzije između švajcarskog veziste Granita Džake (Xhaka) i igrača Srbije tokom fudbalske utakmice Grupe G Katara 2022. između Srbije i Švajcarske na stadionu 974 u Dohi, 2. decembra 2022.
Tenzije između švajcarskog veziste Granita Džake (Xhaka) i igrača Srbije tokom fudbalske utakmice Grupe G Katara 2022. između Srbije i Švajcarske na stadionu 974 u Dohi, 2. decembra 2022.

"Nemam komentar" – tako je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi reagovao na dva disciplinska postupka koje je Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) pokrenula protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog incidenata na Mundijalu u Kataru.

FIFA je 5. decembra, drugi put tokom Mundijala, pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije.

U novom postupku se ispituje da li je FSS na utakmici Srbija - Švajcarska, odigranoj 2. decembra, prekršio tri člana kodeksa - koja se odnose na neprilično ponašanje igrača i zvaničnika, diskriminaciju i red i bezbednost na utakmicama, navodi se u saopštenju FIFA.

Prethodno je FIFA 26. novembra pokrenula postupak protiv Srbije jer je, navodno, u svlačionici Srbije nakon utakmice sa Brazilom istaknuta zastava u kojoj je Kosovo prikazano kao deo Srbije.

Obe žalbe FIFA protiv Srbije uložio je Fudbalski savez Kosova, ocenjujući da su u pitanju nacionalistički incidenti.

"Dobro je što se FIFA bavila ovim i što je to ozbiljno shvatila", izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi, nakon što je saopšteno da svetska fudbalska federacija pokreće postupak protiv Srbije.

Srbija je takmičenje na Svetskom prvenstvu završila u grupnoj fazi, a selektor Stojković je konferenciju za novinare održao 5. decembra, po povratku reprezentacije iz Dohe.

Nakon što je novinar postavio pitanje o istrazi FIFA protiv FSS, zvaničnik saveza je pre selektora Stojkovića izjavio da se to neće komentarisati.

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, tokom utakmice između Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Kataru 2. decembra 2022.
Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, tokom utakmice između Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Kataru 2. decembra 2022.

FSS i Ministarstvo sporta Srbije nisu odgovorili na hitan upit RSE o disciplinskim postupcima.

Šta je prethodilo?

Fudbalski savez Kosova podneo je 4. decembra tužbu Međunarodnoj federaciji fudbalskih asocijacija (FIFA) protiv Fudbalskog saveza Srbije i selektora Dragana Stojkovića Piksija.

Povod za tužbu bili su događaji na meču 3. kola Mundijala u Kataru između Srbije i Švajcarske 2. decembra, na kojoj je pobedila Švajcarska rezultatom 3:2 i plasirala se u osminu finala.

Na toj utakmici su, kao reprezentativci Švajcarske, nastupili Đerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri) i Granit Džaka (Xhaka), obojica poreklom sa Kosova.

Granit Džaka je kao kapiten predvodio reprezentaciju Švajcarske, dok je Šaćiri postigao prvi gol na meču.

Fudbalski savez Kosova tražio je reakciju FIFA, zbog "teških uvreda selektora Srbije i rasističkih postupaka srpskih navijača" na meču protiv Švajcarske.

U saopštenju je navedeno da su na toj utakmici "isticani slogani sa političkim porukama", a da su se "rasistički pozivi protiv Albanaca čuli tokom čitavog meča".

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, što zvanični Beograd ne priznaje. Kosovo je član fudbalskih organizacija FIFA i UEFA od 2016. godine.

Fudbalski savez Kosova je, kako se dodaje, za svoje tvrdnje o uvredama na utakmici Srbija-Švajcarska priložio dokaze Međunarodnoj fudbalskoj asocijaciji.

"Zahtevamo od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije za Fudbalski savez Srbije, kako bi jednom zauvek fašistička skandiranja nestala sa fudbalskih stadiona i događaja poput Svetskog prvenstva", dodaje se u saopštenju.

Fudbalski savez Kosova je naglasio i da "timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje ne bi trebalo da bude mesto na događajima kao što je Svetsko prvenstvo u Kataru".

Svetksi mediji su izveštavali da je pre i posle meča Srbije i Švajcarske bilo incidenata između navijača, na stadionu i van njega.

U televizijskom prenosu se moglo videti da je selektor Dragan Stojković posle drugog pogotka Srbije protiv Švajcarske izrekao psovke.

Meč su u finišu obeležile i tenzije na terenu između reprezentativaca Srbije i igrača Švajcarske Šaćirija i Džake.

Neposredno nakon utakmice, selektor Srbije je održao konferenciju za novinare.

Upitan o tenzijama na terenu i da li je Granit Džaka uvredio nekog igrača Srbije, Stojković je rekao da "ne zna, ali da je moguće" i da su tenzije i razmena reči "normalne stvari u fudbalu".

Šta je sledeći korak?

Kad FIFA odluči da pokrene istragu, komisija utvrđuje da li je došlo do povrede Statuta FIFA i Disciplinskog kodeksa.

U slučaju povrede, komisija može da izrekne kazne. Vremenski rok za donošenje odluke uglavnom nije određen.

Agencija Asošijejted pres (AP) je ranije izvestila da se povrede disciplinskog kodeksa FIFA uglavnom završavaju novčanim kaznama.

Šta kaže kodeks FIFA?

Prema Članu 12 Disciplinskog kodeksa FIFA, igrači i službena lica zbog nesportskog ponašanja mogu biti suspendovani jednu utakmicu, dok se suspenzija u trajanju od tri utakmice izriče zbog fizičkog napada.

Član 13 navodi da svako ko diskriminatorskim ili ponižavajućim izrazima ili radnjama vređa dostojanstvo ili integritet države, ličnosti ili grupe ljudi može biti kažnjen "suspenzijom u trajanju od deset utakmica ili na određeno vreme, ili drugom odgovarajućom disciplinskom merom".

Ukoliko su takvo ponašanje iskazali navijači, fudbalski savezi mogu biti kažnjeni novčano ili igranjem pred smanjenim brojem navijača, odnosno bez publike. Ukoliko su takvi incidenti učestali, može se doneti odluka o smanjenju bodova ili isključenju iz takmičenja.

Prema članu 16 Disciplinskog kodeksa, savezi i klubovi se smatraju odgovornim za ponašanje svojih navijača čak i ako dokažu da nije bilo nemara sa njihove strane u pogledu organizacije.

Ministar kulture Kosova očekuje kaznu

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku izjavio je da istražni proces FIFA "ne bi trebalo da traje dugo" do konačne odluke o disciplinskim merama.

"Činjenice su javne, prekršaje je vrlo lako utvrditi i dokumentovati. Sada ostaje samo da se završi procedura i utvrdi visina kazne za Srbiju", rekao je Čeku za Radio Slobodna Evropa.

Čeku je dodao da je ponašanje selektora, fudbalera i navijača Srbije "skandalozno i sramotno".

"To je flagrantno kršenje pravila Svetskog prvenstva i pravilnika FIFA i definitivno je još jedan dokaz srpskog šovinističkog ponašanja kada su u pitanju Kosovo i Albanci uopšte", dodao je on.

Kako su regovali zvaničnici Srbije i Kosova?

Nakon utakmice sa Švajcarskom, predstavnici Fudbalskog saveza i državni zvaničnici Srbije nisu komentarisali incidente.

Premijer Albanije Edi Rama je 4. novembra, u komentaru na utakmicu Srbija - Švajcarska, izjavio da nije u redu da se dvojica švajcarskih reprezentativaca "koriste u političke svrhe".

Rama je rekao i da ne smatra da je neophodno da komentariše pobedu Švajcarske.

"Zato što je u pitanju reprezentacija druge zemlje. Nisam premijer Švajcarske, ja sam premijer Albanije…I raspirivao bih vatru nacionalizma…A nacionalizam je koliko smešan, toliko i opasan", dodao je Rama.

Za koga se igra Svjetsko prvenstvo u fudbalu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Nakon pobede Švajcarske, toj reprezentaciji su čestitali premijer i predsednica Kosova Aljbin (Albin) Kurti i Vjosa Osmani.

"Srbija nije prošla, čestitke Švajcarskoj", napisao je Kurti na Fejsbuku, uz fotografije fudbalera Šaćirija i Džake.

"Bravo Albanci" – napisala je predsednica Kosova Vjosa Osmani, uz fotografiju Džake i Šaćirija sa meča protiv Srbije na prošlom Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Tada su, nakon postignutih golova dvojica igrača rukama gestikulirali orla, što je Srbija smatrala uvredljivim.

FIFA ih je zato novčano kaznila zbog nesportskog ponašanja, a obojica su uputili i zvanična izvinjenja i obećali da takav gest više neće ponoviti.

Iskustva navijača na utakmici Srbija - Švajcarska

Hasan Ramani, navijač koji je bio prisutan na stadionu 974, gde je 5. decembra odigrana utakmica između Švajcarske i Srbije, rekao je za Radio Slobodna Evropa da njemu i njegovom bratu nije bilo dozvoljeno da na stadion uđu sa dresovima i šalovima sa albanskim simbolima.

On izražava iznenađenje što je srpskim navijačima, kako kaže, bilo dozvoljeno da nose transparente sa porukama "Kosovo je srce Srbije", "Kosovo je Srbija", "Srbija do Tokija" i slično.

"Mrzim nacionalizam i još više ultranacionalizam. Mi smo samo fudbalski navijači. Ja nemam problema sa Srbima. Ali, ono što sam doživeo tog dana u Dohi, tokom Svetskog prvenstva, bilo je strašno", izjavio je Ramani za RSE.

Protiv Srbije već jedan disciplinski postupak

Već nakon prve utakmice koju je Srbija odigrala na Svetskom prvenstvu, pokrenut je discilpinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije.

FIFA je 26. novembra saopštila da disciplinska komisija pokreće postupak zbog istaknute zastave u svlačionici uoči utakmice Srbija-Brazil.

Zbog ovog slučaja je takođe Fudbalski savez Kosova podneo žalbu.

FIFA je tim povodom citirala delove svog disciplinskog kodeksa koji se bave nedoličnim ponašanjem, uključujući "uvredljive gestove, znakove ili jezik" i "korišćenje sportskog događaja za poruke nesportske prirode."

Pre toga se na društvenim mrežama se pojavila navodna fotografija iz svlačionice fudbalera Srbije uoči meča protiv Brazila 24. novembra, na kojoj je poruka "Nema predaje" preko mape Srbije u čijem sastavu je i Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je tada odluku FIFA nazvao "licemerjem".

Fudbalski savez Srbije se nije oglašavao, a bez odgovora su ostala i pitanja stranih novinara na pres konferencijama u Kataru, koje su držali pojedini igrači i selektor reprezentacije.

Na konferenciji održanoj 26. novembra, predstavnik Fudbalskog saveza Srbije nije dozvolio reprezentativcima da odgovore zašto su odlučili da okače zastavu na kojoj je Kosovo prikazano kao deo Srbije.

Zvaničnik FSS je tada izjavio da je tema konferencije isključivo nastupajuća utakmica sa reprezentacijom Kameruna.

I selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je na konferenciji za medije narednog dana odbio da odgovori na pitanje o istrazi koju je pokrenula FIFA.

'FSS da uputi izvinjenje'

Da Fudbalski savez Srbije podnese izveštaj o incidentima tokom Mundijala, traži regionalna nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

"Mislim da bi zvanično saopštenje FSS bio minimum, da se izvini svima koji su pratili meč, ali i da se osudi ponašanje igrača, selektora, predstavnika saveza tim povodom. Po svemu sudeći, kako su se ponašali u prethodnom periodu, ja nemam očekivanja da će oni tako postupiti", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Milosavljević iz beogradske kancelarije YIHR.

On ističe da je, sudeći po snimcima utakmice Srbija-Švajcarska 5. decembra, "jasno da je u nekoliko navrata iskazana određena vrsta rasizma prema Albancima".

Ističe da je takvo ponašanje na utakmici "slika raširene i ukorenjene kulture poniženja".

"Ako analiziramo izjave predstavnika izvršne vlasti, kao što je šef diplomatije Ivica Dačić, oni su na neki način normalizovali negiranje državnosti Kosova, ali i govor mržnje koji smo i na poslednjoj utakmici sa Švajcarskom mogli da vidimo", dodao je Milosavljević.

'Međunarodna zajednica da preduzme korake'

Za kosovskog trenera, Biljbilja Sokolija (Bylbyl Sokoli) rasistički povici na račun Albanaca na utakmici Srbije i Švajcarske na Mundijalu su "besmisleni".

On smatra da se takvi problemi ne mogu rešiti samo disciplinskim merama FIFA.

"FIFA ne može da reguliše odnose Kosova i Srbije kaznama. Međunarodna zajednica treba što pre da preduzme konkretne korake za smirivanje situacije u ovom delu Evrope", rekao je Sokoli, profesor Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta za RSE.

Ranije kazne zbog rasizma

Fudbalski savez Srbije je tokom 2022. godine kažnjen novčano i igranjem bez publike na jednom meču, od strane Evropske fudbalske unije (UEFA).

Razlog je bilo ponašanje navijača i, pored ostalog, rasistički ispad.

Na utakmici Lige nacija protiv Švedske, u septembru 2022, koja je odigrana pred praznim tribinama, reprezentativci Srbije su morali da nose i transparent sa porukom "ne rasizmu".

Evropska fudbalska unija je zbog rasističkih ispada kažnjavala i dva najveća fudbalska kluba u Srbiji – Partizan i Crvenu Zvezdu.

Odnos Srbije i Kosova utiče i na sport

Veliku pažnju javnosti privukla je fudbalska Srbija – Albanija u oktobru 2014. godine, kada se iznad stadiona Partizana u Beogradu pojavila bespilotna letelica koja je nosila zastavu takozvane Velike Albanije.

U tom trenutku došlo je do sukoba igrača dve ekipe, a potom su na teren ušli pojedini navijači i napali gostujuće fudbalere, nakon čega su igrači Albanije napustili teren i odbili da nastave utakmicu.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara 2008. godine, srpska strana je u više navrata sprečavala kosovske sportiste da sa svojim državnim obeležjima učestvuju u međunarodnim manifestacijama koje se održavaju u Srbiji.

XS
SM
MD
LG