Dostupni linkovi

Fudbalski savez Kosova podneo prijavu FIFA-i zbog 'vređanja' Albanaca


Kapiten Švajcarske Granit Džaka tokom okršaja sa fudbalerima Srbije na utakmici održanoj u Kataru 2. decembra 2022.
Kapiten Švajcarske Granit Džaka tokom okršaja sa fudbalerima Srbije na utakmici održanoj u Kataru 2. decembra 2022.

Fudbalski savez Kosova je saopštio da je podneo žalbu Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA), zbog "teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije", te "rasističkih postupaka srpskih navijača" na utakmici Švajcarske i Srbije 2. decembra u okviru Svetskog prvenstva.

Kako navodi Fudbalski savez Kosova, isticanje slogana sa političkim porukama protiv Albanaca mogli su da se vide i čuju tokom utakmice, u kojoj je Švajcarska pobedila Srbiju sa 3:2.

Takođe, Fudbalski savez Kosova od FIFA-e traži istragu povodom ovog slučaja, te sankcionisanje Fudbalskog saveza Srbije.

U reprezentaciji Švajcarske igraju fudbaleri albanskog porekla, među kojima su Granit (Xhaka) Džaka i Džerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri) sa Kosova, te Ardon (Jashari) Jašari iz Severne Makedonije.

Utakmica između Švajcarske i Srbije su obeležile tenzije između kapitena Švajcarske Džake i igrača reprezentacije Srbije koji su bili na terenu, ali i onih koji su bili na klupi.

Švajcarska je prošla grupnu fazu takmičenja dok je Srbija eliminisana.

Fudbalski savez Kosova je nedavno podneo žalbu FIFA-i i zbog isticanja zastave u svlačionici reprezentativaca Srbije, na kojoj je bila karta Kosova u bojama srpske zastave sa natpisom "Nema predaje".

XS
SM
MD
LG