Dostupni linkovi

SAD pozvale vlasti Srbije da nađu ubice braće Bitići


Fotografije ubijene braće Bitići
Fotografije ubijene braće Bitići

Ambasada SAD u Srbiji pozvala je vlasti u Srbiji da privedu pravdi počinioce i one koji su zataškali ubistva braće Bitići pre 23. godine.

Ambasada na godišnjicu ubistava trojice američkih državljana, Jilija, Agrona i Mehmeta Bitići, podsetila da je prošla još jedna godina bez raspleta za ožalošćenu porodicu.

"Još jedna godina u kojoj srpsko pravosuđe nije nikog privelo pravdi zbog ovog mučkog ratnog zločina. Nećemo zaboraviti taj zločin", stoji u saopštenju ambasade SAD.

Američki državljani albanskog porekla Ili (Ylli), Agron i Mehmet Bitići (Bytyqi) ubijeni su 1999. godine u Srbiji, nakon rata na Kosovu.

Oni su se u sastavu "Atlantske brigade" borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Na čelu kampa gde su 2001. godine pronađeni posmrtni ostaci braće Bitići bio je tadašnji komandant Žandarmerije Srbije Goran Radosavljević Guri, koga je komandant srpske Žandarmerije odlikovao 2021.

Radosavljević je odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići.

"Dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsens da govorim o tome uopšte", izjavio je Radosavljević za RSE u decembru 2018. godine.

Slučaj braće Bitići nalazi se u Tužilaštvu za ratne zločine, koje je 7. jula 2021. za Radio Slobodna Evropa (RSE) saopštilo da se prikupljaju novi dokazi i činjenice "u cilju utvrđivanja identiteta" počinioca ubistva Ilija (Ylli), Agrona i Mehmeta Bitićija.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da se predmet ubistva braće Bitići nalazi u fazi istrage, koja se vodi "protiv nepoznatih izvršilaca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

"Tačno je da se izvode novi dokazi i prikupljaju nove činjenice u cilju utvrđivanja identiteta učinioca, a sve u cilju da bi se stepen dokaza podigao na nivo potreban za podizanje optužnice", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru 2019. godine izjavio da je ubistvo braće Bitići bilo težak zločin i da Srbija radi sve što treba da ispita slučaj, kao i da sigurno neće štiti nikoga ko je počinio zločin.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. usvojio rezoluciju kojom se zahteva od Srbije da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

I specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za vansudska pogubljenja Agnes Kalamard (Callamard) je u pismu nadležnima u Srbiji u avgustu 2020. godine istakla da Srbija ima obavezu prema međunarodnom pravu da istraži odgovornost zapovednika i drugih nadređenih u slučaju ubistva trojice braće Bitići 1999. godine.

XS
SM
MD
LG