Dostupni linkovi

Plaketa Žandarmerije Srbije prvom komandantu povezanim sa slučajem Bitići


Goran Guri Radosavljević (levo) bivši srpski komandant Žandarmerije Srbije od 2001. do 2004. godine prima plaketu od komandanta Žandarmerije Dejana Lukovića na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana žandarmerije u Novom Sadu, 30. juni 2021.
Goran Guri Radosavljević (levo) bivši srpski komandant Žandarmerije Srbije od 2001. do 2004. godine prima plaketu od komandanta Žandarmerije Dejana Lukovića na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana žandarmerije u Novom Sadu, 30. juni 2021.

Na obeležavanju Dana žandarmerije 30. juna u Novom Sadu, komandant Žandarmerije Dejan Luković uručio je plaketu u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju prvom komandantu ove policijske jedinice u Srbiji Goranu Radosavljeviću Guriju.

Stejt department je u decembru 2018. zabranio ulazak u Sjedinjene Američke Države Goranu Radosavljeviću Guriju zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

"Radosavljević je verodostojno upleten u ubistvo braće Bitići 1999. godine, trojice albansko-američke braće koji su ubijeni u Srbiji nakon rata na Kosovu", navedeno je tada u saopštenju.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu “Atlantske brigade” borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića – Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Radosavljević je odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići.

“Dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsens da govorim o tome uopšte”, izjavio je Radosavljević za RSE u decembru 2018. Godine.

On je tada rekao da ga odluka Stejt departmenta o zabrani ulaska u SAD "niti interesuje niti pogađa".

Iz nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo su više puta ukazali da je Goran Radosavljević bio upravnik kampa u Petrovom selu, gde su braća Bitići ubijeni, te da se bez njegovog znanja ništa tamo nije moglo desiti.

Brat ubijenih, Iljir Bitići je u martu 2018. godine za RSE izjavio da je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2015. godine, na sastanku sa članovima porodice Bitići i bivšim američkim ambasadorom u Srbiji Majklom Kribijem, izneo da je za ubistvo njegove braće odgovoran Goran Radosavljević Guri.

Bitići: Vučić imenovao Gurija kao odgovornog za ubistvo moje braće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Ovi navodi nisu potvrđeni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom 2019. godine rekao da je ubistvo braće Bitići bio težak zločin i da Srbija radi sve što treba da ispita slučaj i da sigurno neće štiti nikoga ko je počinio zločin.

On je tada potvrdio da je tokom sastanka sa američkim kongresmenima u Minhenu, u februaru te godine, dva puta spomenut nekadašnji policijski rukovodilac na Kosovu Goran Radosavljević Guri.

„Oni su ga u dva navrata spomenuli. Ja sam pitao imate li određenih dokaza, ali dokaze nisam dobio“, rekao je tada Vučić novinarima.

Rasvetljavanje slučaja braće Bitići do danas je važna tema u odnosima Srbije i SAD.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta.

XS
SM
MD
LG