Dostupni linkovi

Selaković tvrdi da Srbija ne može prihvatiti rezultate referenduma Ukrajini


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Beogradu sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, u decembru 2020. godine.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Beogradu sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, u decembru 2020. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedjelju, 25. septembra, da Srbija neće priznati rezultate referenduma u okupiranim ukrajinskim regionima.

U četiri ukrajinska regiona pod kontrolom Kremlja od 23. do 27. septembra traju montirani referendumi, koji su, prema ocjeni zapadnih zvaničnika, korak ka aneksiji tih teritorija od strane Rusije.

Referendum, koji se očekuju od prvih mjeseci rata u Ukrajini, provode se u regijama Lugansk, Herson, Zaporožje i Donjeck.

Selaković je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da "Srbija te rezultate ne može da prihvati", među ostalim, zbog posvećenosti Povelji UN i pravilima međunarodnog prava.

Ukrajina i Zapad osudili su referendum u Ukrajini kao nedemokratski, a u nekoliko izvještaja upozoreno je na zastrašivanje lokalnih stanovnika koje su ruski vojnici prisilili na glasanje.

Selaković je 23. septembra potpisao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine.

Dokument je potpisan na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta podrazumijeva taj plan i kakva se time poruka šalje Evropskoj uniji, Selaković je u nedjelju odgovorio da "taj dokument napadaju oni koji ga nisu ni vidjeli"

"Sve što se tiče napada i pitanja vezanih za taj plan predstavlja traženje dovoljnog raloga da se Srbija napadne i pokušaj da se Srbija disciplinuje", rekao je.

On je naveo da se plan konsultacija sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije "potpisuje od 1996, i to na svake dvije godine", ističući da je riječ o "tehničkim stvarima poput bilateralnih odnosa i multilateranih aktivnosti".

Izvjestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik napisao je na Twitteru da vijest o potpisivanju sporazuma vidi kao veliki udarac za proces pridruživanja Zapadnog Balkana.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Viola von Cramon ocijenila je da Plan konsultacija predstavlja "ozbiljan skandal", ističući da "ulazak u EU ne ide preko Moskve".

"Dok bjesni rat, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potpisuje plan o budućoj saradnji sa ruskim agresorom. Možda je to samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore, jer ulazak u Evropsku uniju ne ide preko Moskve", napisala je na Twitteru.

Potpisivanje diplomatskog dokumenta između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije osudila je prethodno i opoziciona Stranka slobode i pravde.

Ocijenila je "nevjerovatnim da u momentu dok čitav svijet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svjetski mir i gleda svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda", Selaković zaključuje sporazum sa državom koja "direktno krši Povelju UN i namjerava da svojoj teritoriji prisjedini terotoriju druge međunarodne priznate zemlje".

Ovo je prvi diplomatski dokument na visokom nivou koji su Srbija i Rusija potpisale od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu nalazi pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu. Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG