Dostupni linkovi

Izglasana nova Vlada Srbije


Ana Brnabić po treći put izabrana je za premijerku na glasanju u Skupštini Srbije, 26. oktobra 2022. Na fotografiji prima čestitke od predsednika Parlamenta, i svog stranačkog kolege, Vladimira Orlića.
Ana Brnabić po treći put izabrana je za premijerku na glasanju u Skupštini Srbije, 26. oktobra 2022. Na fotografiji prima čestitke od predsednika Parlamenta, i svog stranačkog kolege, Vladimira Orlića.

Sa 157 glasova "za", 68 "protiv" i bez uzdržanih, poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu Vladu Srbije 26. oktobra.

Vladu na čelu sa Anom Brnabić, čini 25 resornih ministara i tri bez portfelja.

Članovi Vlade su položili svečanu zakletvu i preuzeli poverene mandate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da od nove Vlade očekuje da joj interesi Srbije i njenog naroda budu jedini cilj, a da ih rad, znanje i čast uvek vode ka njegovom ostvarenju.

"U ovim teškim i nestabilnim vremenima Srbiji je potrebna vlada koja će znati da sačuva mir, nastavi ekonomski napredak i odbrani nezavisnost i slobodarski duh naše zemlje. Želim vam mnogo uspeha na tom putu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Prethodno je mandatarka Ana Brnabić na zasedanju predstavila ekspoze na 76 stranica podeljenih u nekoliko celina.

Ona je navela da je energetika apsolutni prioritet Vlade, a da je rat u Ukrajini "postala gotovo jedina spoljnopolitička tema".

Brnabić će i u novom mandatu biti premijerka u zemlji koja odbija da uvede sankcije Rusiji, uprkos pozivima zvaničnika Zapada.

Ona je navela da će Srbija, koja je kandidat za članstvo u EU, "bez obzira na sve probleme i mnoga neslaganja oko značajnih pitanja", nastaviti da radi na evropskim integracijama Srbije.

Kako je navela u svom ekspozeu, Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Kosovom, ali da "pre bilo kakvih dogovora o daljim sporazumima o normalizaciji, Briselski sporazum, mora biti u potpunosti implementiran".

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine uz posredovanje EU.

Od potpisanog Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prošlo je 11 godina.

U budućoj Vladi Srbije će biti 28 ministara - od kojih je troje bez portfelja.

Kritike programa Vlade

Predstavnici opozicije su tokom rasprave u Skupštini i drugi dan iznosili kritike na program i sastav nove Vlade.

Šef poslaničke grupe "Evropski regioni" Aleksandar Olenik izjavio je 26. oktobra da njeni članovi neće glasati za sastav nove Vlade Srbije koji je predložila Ana Brnabić, prenosi Beta.

On je kao razlog za to naveo da u ekspozeu mandatarke nije spominjana Vojvodina, kao i zbog politike neuvođenja sankcija Rusiji "iako je Srbija na putu za članstvo u Evropskoj uniji i ima obavezu usklađivanja spoljnje politike sa EU".

"Ništa se neće promeniti u novoj Vladi, i dalje će spoljnja politika biti kao kada se gurne glava u pesak i pravićemo se da ne znamo šta se dešava oko nas. Osam meseci traje varvarska agresija (Rusije) na Ukrajinu, mi sankcije nismo uveli", ističe on.

On je istakao i da je politika neuvođenja sankcija Rusiji "nije u korist ni građana, ni Evrope", već da je u pitanju "lična korist ostanka na vlasti".

Enis Imamović iz iste poslaničke grupe i član Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka takođe je rekao da neće glasati za novu Vladu zbog njene netransparentne unutrašnje i nejasne spoljnje politike, prenosi agencija Beta.

Imamović je kritikovao Brnabić za "neselektivno" poštovanje međunarodnog prava navodeći da preedstavnici vlasti "negiraju presude međunarodnih sudova pravde za genocid u Srebrenici".

"Vlada kontinuirano radi neplanski, nesistemski i što najviše zabrinjava, netransparentno. Nećemo podržati Vladu koja ima nejasnu spoljnu politiku, spoljna politika Srbije mora biti usaglašena sa politikom EU, jer smo kandidati za clanstvo u EU, a to podrazumeva i sankcije Rusiji", rekao je Imamović.

Imamović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao i da u ekspozeu mandatarke za sastav Vlade nije primetio "kako planira da integriše Bošnjake u institucijama koji neće biti ograničeni mandatom Vlade".

Predsednica opozicione poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić izjavila 26. oktobra da od nove Vlade očekuju "jedino kontinuitet pogoršanja i sve goreg stanja".

Tepić je 25. oktobra takođe navela da ljudi odlaze iz Srbije zbog lošeg života, skupe hrane i energenata i zato što u Srbiji nema institucija.

XS
SM
MD
LG