Dostupni linkovi

Vulin i Šojgu o 'uzlaznom trendu' u saradnji Srbije i Rusije


Ministar odbrane Rusije u poseti je Srbiji na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina.
Ministar odbrane Rusije u poseti je Srbiji na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Srbija želi snažnu i jaku vojsku, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tokom susreta sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom u ponedeljak (17. februara) u Beogradu.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navedeno je da je Vulin, tokom razgovora sa Šojguom, ukazao da je nedopustivo formiranje Vojske Kosova, njeno naoružavanje i jačanje, te izrazio "zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma".

Vulin je, zahvaljujući na dosadašnjoj saradnji, naveo da je Šojgu, uz vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina, "od jedne demoralisane, gotovo prežaljene armije koja jedva da je bila u stanju da sačuva svoju teritoriju, napravio vojsku bez premca u svetu koja je u stanju da sačuva svoj narod gde god da je i da sačuva mir".

"Stav da u politici ne postoje prijatelji, nego samo interesi, istina je za svakoga osim za onog koji je upoznao našeg druga, našeg brata Sergeja Šojgua", poručio je Vulin u Domu Garde na Topčideru tokom svečanosti uručenja Šojguu diplome počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu za doprinos jačanju saradnje Srbije i Rusije.

Šojgu je, primajući diplomu, ukazao na izraženu vojnu saradnju Srbije i Rusije i na "duhovnu bliskost" dva naroda koji su se, kako je rekao, u prethodna dva veka borili protiv zajedničkog neprijatelja.

"Današnji susret naglašava visoki nivo saradnje i partnerstva među nama. Svake godine imamo više i više zajedničkih projekata između naših ministarstava odbrane. Regularno sprovodimo zajedničke vežbe. Takođe, razvijamo vojničku saradnju u školovanju vojnih kadrova. Sve je veći broj srpskih oficira školovanih u Rusiji. Naravno, to doprinosi duhovnoj bliskosti naša dva naroda", izjavio je Šojgu.

Aktivnosti vojne saradnje

Vulin i Šojgu, kako je saopšteno iz Ministarstva, su inače razgovarali o saradnji u oblasti odbrane, "koja ima uzlazni trend i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena".

Vulin je zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije, a kako je navelo Ministarstvo, samo u 2019. godini realizovane su 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje. Saradnja u oblasti odbrane odvija se u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu.

Ministar odbrane Srbije rekao je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.

Susret sa Vučićem

Sa gostom iz Rusije sreo se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na radnom ručku. Vučić je na svom Instagram nalogu objavio fotografiju razgovora sa ministrom Sergejom Šojguom uz reči: "Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu!", kao i fotografiju sa poklonom koji je dobio od Šojgua.

Vučić je potom objavio da je "dragom prijatelju Šojguu" poklonio lovačku pušku "Crvena zastava".

Vučić je, uoči posete ruskog ministra odbrane, rekao za Sputnjik da Šojgu nešto donosi u Beograd, ali da ne može on o tome da govori već da će pustiti "Sergeja da o tome priča".

Šojgu je u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv ministra Vulina. Njemu je ispred Palate "Srbija" organizovan svečani doček uz intoniranje himni Rusije i Srbije i smotru počasne garde. Svečanom dočeku prisustvovali su ruski ambasador u Srbiji Bocan Harčenko i predstavnici Vojske Srbije.

Šojgu u glavnom gradu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Vulin i Šojgu su položili vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a zatim su položili kapsulu u spomen ploču na mesto budućeg spomenika "Večna vatra" na Groblju oslobodilaca Beograda.

Šojgu i Vulin položili su vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu u Beogradu
Šojgu i Vulin položili su vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu u Beogradu

Dvojica ministara obišla su i izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda, koja je posvećena obeležavanju 20. godišnjice od NATO intervencije na SR Jugoslaviju.

Šojgu je u knjizi utisaka, kako prenosi Ministarstvo odbrane Srbije, napisao: „Agresija NATO-a protiv Jugoslavije je odnela živote mnogih nevinih ljudi – žena, staraca, dece. Ali srpski narod, zahvaljujući njegovoj odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen. Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve moguće da se to više ne ponovi.“

Kako je uoči poste najavljeno iz Ministarstva odbrane, ovo je "prva poseta ministra Šojgua nekoj zemlji nakon što je ponovo izabran za ministra odbrane".

Mediji su uoči posete najavljivali da postoji mogućnost da sa Šojguom u Beograd stigne "Pancir", ruski sistem protivvazdušne odbrane koji je Srbija naručila iz Moskve.

Prethodna poseta i MIG-ovi

Šojgu je poslednji put posetio Beograd 20. oktobra 2017. kada je prisustvovao obeležavanju 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Tada je na vojnoj manifestaciji "Sloboda 2017" na aerodromu Batajnica u Beogradu javnosti bilo predstavljeno pet od ukupno šest polovnih aviona MIG 29 koje je Ruska Federacija donirala Srbiji i tom prilikom Šojgu ih je zvanično predao Srbiji.

Ipak, posle te manifestacije MIG-ovi su vraćeni u Rusiju na remont koji je finansirala srpska strana. Istom prilikom, predstavljena su i dva nova ruska helikoptera "Mi-17" i proizvodi odbrambene industrije Srbije.

Ruski MiG-ovi poleću sledeće godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Osim MIG-ova 29 Srbija je, kako je saopšteno 2016. godine na sajtu Vlade Srbije, od Rusije dobila i "30 tenkova 'T72 S' i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila 'BRDM 2' i cevi 14,5 milimetara".

Osim donacija, u prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je iz Rusije pet helikoptera Mi-17V-5, četiri borbena helikoptera Mi-35M, a kupljen je i ruski protivvazdušni sistem "Pancir-S1".

Prema podacima iz sektora odbrane, u projektu modernizacije iz 2016. Srbija je, zaključno sa 2020. godinom ugovorila veće nabavke naoružanja iz Rusije, Kine, Evropske unije, i od domaćih proizvođača vredne više od milijardu evra.

U oktobru prošle godine, u srpsko-ruskoj vojnoj vežbi u Srbiji "Slovenski štit 2019" učestvovali su ruski raketni sistemi S-400 i "Pancir".

Zbog sve češćih nabavki naoružanja iz Rusije, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) izrazio je krajem 2019. godine zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji. Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Rusije potpisan je 2013. godine, a potpisali su ih tadašnji ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i Šojgu.

Šojgu je u Beogradu kada Srbija obeležava Dan državnosti, a za mart je najavljena poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. Kako je ranije najavio Vučić Lavrov bi u Beograd trebalo da dođe 24. marta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG