Dostupni linkovi

Predstavljeni novi vojni helikopteri u Batajnici


Helikopteri Mi-35 i H-145 prvi put u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Helikopteri Mi-35 i H-145 prvi put u Srbiji

Novi ruski helikopteri Mi-35, Mi-17 i zapadnoevropski H-145 Erbas za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu Vojske Srbije predstavljeni su 7. decembra na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici kod Beograda.

Četiri desantno-jurišne letelice Mi-35M, u vojnim krugovima poznate pod nazivom "Leteće tvrđave", iz Rusije su Srbiji na aerodromu u Batajnici isporučene 2. decembra. Ovi borbeni helikopteri imaju oklopljenu pilotsku kabinu, mogu da nose protivtenkovske rakete, kao i projektile vazduh-vazduh, a namenjeni su i za primenu u desantnim akcijama.

Dva nova helikoptera H-145M, od ukupno pet koje je Srbija kupila za svoju vojsku, sletela su na isti aerodrom 29. novembra. Ti helikopteri francusko-nemačke proizvodnje imaju više namena, od transporta ljudstva, preko traganja i spasavanja, do lakih borbenih akcija.

Novi helikopteri na Aerodromu u Batajnici
Novi helikopteri na Aerodromu u Batajnici

Polovinom oktobra 2019. novi vojno-transportni helikopteri Mi-17V-5 koje je Srbija kupila od Rusije stigli su u Srbiju. Prethodno su, po srpsko-ruskom ugovoru, dve letelice tog tipa u Beograd isporučene krajem juna 2016. godine. Ti helikopteri bili su prve nove letelice u srpskoj vojsci od kada su 1988. u Jugoslaviju stigli poslednji od 16 borbenih aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje.

Prezentacija za medije organizovana je uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je 3. decembra, uoči službenog puta u Rusiju saopštio da Srbija prestaje sa kupovinom oružja.

Prema podacima iz sektora odbrane, u projektu modernizacije Vojske Srbija je od 2016. godine ugovorila velike nabavke naoružanja iz Rusije, Kine, Evropske unije, i od domaćih proizvođača vredne više od milijardu evra. Jedan od glavnih ciljeva bio je da se obnovi vojno vazduhoplovstvo vraćanjem po jedne lovačke i helikopterske eskadrile.

U prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je iz Rusije pet helikoptera Mi-17V-5, četiri borbena helikoptera Mi-35M, preuzeta je donacija od šest lovaca MiG-29, na remontu su četiri 29-ke koje su donacija Belorusije, za ukupno 14 aviona tog tipa dogovoreno je održavanje i podrška, od Erbasa je nabavljeno pet helikoptera H-145M, kupljen je i ruski protivvazdušni sistem Pancir-S1 čija isporuka se očekuje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG