Dostupni linkovi

Ministarka rudarstva negira da je Srbija potpisala ugovor sa Rio Tintom


Minstarka rudarstva je za agenciju Beta 6. januara 2022. izjavila da ne postoji nikakav ugovor između države Srbije i njenih institucija sa kompanijom Rio Sava Exploration, koja je ćerka firma Rio Tinto u Srbiji.
Minstarka rudarstva je za agenciju Beta 6. januara 2022. izjavila da ne postoji nikakav ugovor između države Srbije i njenih institucija sa kompanijom Rio Sava Exploration, koja je ćerka firma Rio Tinto u Srbiji.

Minstarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoji nikakav ugovor između države i njenih institucija sa firmom Rio Sava Exploration, koja je ćerka međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u Srbiji, niti sa bilo kojom drugom kompanijom za eksploataciju rude jadarita.

Ministarka je 6. januara za beogradsku agenciju Beta rekla da je Rio Rinto do sada na ime naknade za geološka istraživanja platio državi Srbiji oko 13 miliona dinara (više od 110 hiljada evra), a da bi naknada za eksploataciju zavisila od količine eksploatisane rude.

"To se može precizirati tek kada to privredno društvo, nakon dobijanja neophodnih odobrenja, počne sa eksploatacijom i kroz kvartalne izveštaje izrazi količinu rude koja je eksploatisana", rekla je Mihajlović.

Jadarit je mineral otkriven u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji i kombinacija je bora i litijuma. Litijum je važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje.

Opozicija najavljuje nove proteste

Deo opozicionih stranaka i ekoloških pokreta dao je vlasti u Srbiji rok do 7. januara 2022. godine da "izbriše" projekat Jadar međunarodne kompanije Rio Tinto. Taj britansko-australijski rudarski gigant želi da kod Loznice u zapadnoj Srbiji, razvije rudnik litijuma vredan 2,4 milijarde dolara.

Zbog bojazni da bi rudnik mogao da ima negativne posledice po životnu sredinu, tokom 2021. godine u Srbiji su organizovane blokade puteva i protesti protiv Rio Tinta, a kompanija je najavila poštovanje ekoloških propisa i standarda.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da će organizovati "duže i brojnije" blokade puteva i "radikalizovati" proteste širom zemlje ako Vlada do 7. januara ne objavi "sva dokumenta potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji".

Ministarka: Otvaranje rudnika zavisiće od uticaja na životnu sredinu

Mihajlović je rekla da Srbija ima obavezu da poštuje zakonske propise, kao što i svaki potencijalni nosilac istraživanja ili eksploatacije ima obavezu da ispuni propisane zakonske uslove.

"Konkretno, za projekat 'Jadar' urađen je elaborat kojim su overene rezerve litijuma i bora u količini od 158.647.256 tona rude, čemu je prethodilo sprovođenje geoloških istraživanja koje je kompanija Rio Sava Exploration sprovodila u skladu sa odobrenjima koja su izdavana od 2004. godine", rekla je Mihajlović.

Dodala je da se na zahtev meštana Gornjih Nedeljica, sela u zapadnoj Srbiji gde je planiran rudnik, stalo sa projektom "Jadar" i da je ključno za sve dalje odluke u vezi sa projektom da se završe studije u vezi sa njegovim uticajem na životnu sredinu.

Odluka o otvaranju rudnika, kako je rekla ministarka, zavisiće od rezultata Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i stava građana - kad budu završene sve studije i javnost bude upoznata sa svim činjenicama.

Na pitanje da li je logično da stručnjake za Studiju o uticaju na životnu sredinu angažuje sama kompanija, a ne država, Mihajlović je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike po važećim zakonima nema mogućnost da određuje firme i organizacije koje će raditi investiciono-tehničku dokumentaciju.

"Nadležna ministarstva kroz kontrolnu funkciju daju saglasnost na dostavljenu projektnu dokumentaciju i Studiju uticaja na životnu sredinu. U konkretnom slučaju 'Jadar', Ministarstvo zaštite životne sredine daje saglasnost, odnosno procenjuje da li je studija uticaja na životnu sredinu adekvatno sagledala sve čionioce uticaja eksploatacije", rekla je Mihajlović.

Istakla je da sve studije "svakako ne može raditi bilo ko, jer investiciono-tehničku dokumentaciju mogu raditi firme ili institucije koje imaju relevantno iskustvo i odgovarajuće licence, kako bi bili ispunjeni svi standardi koji se zahtevaju za ovakve projekte".

Ulaganje Rio Tinta preko 200 miliona dolara

Na pitanje u kojim spornim slučajevima je moguća arbitraža i šta tačno podrazumeva, jer je firma Rio Sava Exploration registrovana u Velikoj Britaniji sa kojom je potpisan sporazum o zaštiti investicija, Mihajlović je odgovorila da su sva odobrenja koja poseduje Rio Sava izdata iz okvira nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike i odobrena na osnovu važećih zakona.

"Drugim rečima, svi nosioci odobrenja se obaveštavaju poukom o pravnom leku, kao sastavnom delu rešenja, da je rešenje konačno i da se protiv njega može pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u Beogradu u roku od 30 dana. Dakle, nije predviđeno učešće arbitraže u postupku izdavanja odobrenja", rekla je Mihajlović.

Na pitanje koliko je novca do sada Rio Tinto uložio u istraživanje, Mihajlović je rekla da su od 2004. do 2020. godine ukupna ulaganja u projekat "Jadar" iznosila 209,11 miliona američkih dolara.

XS
SM
MD
LG