Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija po zakonu ne može da kaže 'ne' Rio Tintu


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 28. decembra da ne postoji dokument prema kome Srbija ima obaveze prema kompaniji Rio Tinto, ali da prema Zakonu o rudarstvu i energetici ima obavezu prema toj kompaniji.

"Kada date investitoru pravo da istražuje, ukoliko investira svoj novac i ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa ne duguje. Ukoliko nešto nađe i ispuni dalje sve uslove u skladu sa zakonima, onda vi po zakonu ne možete da kažete ‘ne’", rekla je Brnabić novinarima u Skupštini Beograda.

Deo opozicionih stranaka i ekoloških pokreta dao je vlasti u Srbiji rok do 7. januara 2022. godine da "izbriše" projekat Jadar, jer međunarodna kompanija Rio Tinto pritiska ljude da im prodaju imovinu. Taj britansko-australijski rudarski gigant želi da u Srbiji razvije rudnik litijuma u području Jadar, kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, vredan 2,4 milijarde dolara.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. decembra izjavio da taj projekat neće biti povučen.

Ana Brnabić je istakla da je predsednik Srbije bio jasan kada je ranije rekao da će projekat Rio Tinta "Jadar" zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i od javnog uvida.

"Ako po zakonu studija o proceni uticija na životnu sredinu kaže da to ne možete da uradite jer će biti negativnog uticaja na životnu sredinu, onda možete da izađete iz toga, zato je to ključni dokument, ali mi do te studije uopšte nismo ni došli," rekla je Brnabić.

Ona je kazala da, ako studija o proceni uticaja na životnu sredinu pokaže da je to u redu, ali građani na referendumu kažu ‘ne’, onda će se "verovatno ići na arbitražu".

"Šta će dalje da se desi, ja zaista u ovom trenutku ne znam", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se Srbija obavezala kao zemlja kada je 2004. godine data prva dozvola za istraživanje, jer je Rio Tinto tada uložio novac i dodala da misli da je Rio Tinto do sada u Srbiju uložio oko 400 miliona dolara.

Izjavila je da nikada nije samo jedna osoba u Vladi zadužena za komunikaciju sa pojedinačnim investitorom, ali da ona jeste komunicirala sa Rio Tintom i da nema dokumenta na osnovu kog postoje neke obaveze prema toj kompaniji.

Premijerks je rekla da je Rio Tinto uložio u to što je zaposlio ljude u Srbiji, platio rudarsko-geološke kompanije da rade bušotine, kupio zemljište od građana, a da Srbija nije dobila ništa sem novca od prava na istraživanje, koje je uvedeno 2016. godine.

"Vlada nije menjala zakone, menjala je samo to da mi možemo da naplatimo za istraživačke radove koje ranije nismo mogli da naplatimo", kazala je Brnabić.

Kompanija Rio Sava Exploration, koja je ćerka firma Rio Tinta u Srbiji, saopštila je 23. decembra da planira dazastane sa projektom “Jadar”.

To saopštenje je stiglo nakon što je vlast u Srbiji, pod pritiskom dela javnosti i masovnih protesta širom zemlje, povukla Zakon o izmenama Zakona o eksproprijaciji, kao i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Usvajanje ta dva akta u Skupštini Srbije izazvalo je blokade puteva i mostova u više gradova Srbije tri subote zaredom. Protesti i blokade su bili organizovani sa zahtevom da se povuku ta dva zakona, za koje su demonstranti tvrdili da pogoduju Rio Tintu za izgradnju rudnika.

Aktivisti strahuju da bi otvaranje rudnika litijuma imalo brojne negatinve posledice po životnu sredinu.

Predsednik Srbije nije potpisao Zakon o eksproprijaciji i taj akt do daljeg neće biti u proceduri, dok je Zakon o referendumu vratio Skupštini na ispravku, pa su u tom aktu na zahtev uzbunjene javnosti hitno promenjeni sporni delovi.

XS
SM
MD
LG