Dostupni linkovi

Izborna komisija u Srbiji traži proveru navoda o pozivima za 'fantomske' glasače


Zgrada Skupštine Srbije u kojoj se nalazi sedište Republičke izborne komisije
Zgrada Skupštine Srbije u kojoj se nalazi sedište Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je većinom glasova predlog predsednika Komisije da se od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatraži provera poziva za glasanje koje je RIK-u dostavila koalicija "Srbija protiv nasilja", uz tvrdnju da je reč o "fantomskim glasačima".

Članovi RIK-a koji su izabrani na predlog stranaka okupljenih oko koalicije "Srbija protiv nasilja" nisu glasali za predlog predsednika, smatrajući da on ne odgovara na suštinu problema.

RIK je razmatrao zahtev koalicije "Srbija protiv nasilja" za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ponovio je da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

RIK je saopštio da će nadležnim ministarstvima biti upuećni dopisi sa molbom za proveru upisa u Jedinstveni birački spisak i prijave prebivališta za birače čije je pozive za glasanje na izborima 17. decembra, kao dokaz navodne izborne krađe RIK-u predala koalicija "Srbija protiv nasilja".

Od navedenih ministarstava će se zatražiti informacija o broju birača upisanih u Jedinstveni birački spisak po godinama upisa, odnosno broju birača koji imaju efektivno prebivalište na adresama navedenim u spornim pozivima za glasanje.

Takođe će se tražiti i informacija gde je efektivno prebivalište onih birača za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdi da im prebivalište nije na adresama iz poziva.

Dimitrijević je naveo da će zahtevi nadležnim ministarstvima biti upućeni "radi otklanjanja u javnosti izražene sumnje da je izvršeno fiktivno prijavljivanje prebivališta i upisa birača u jedinstveni birački spisak", prenela je Beta.

Marinković: Usvojen predlog ne odgovara na suštinu problema

Članovi RIK-a koji su izabrani na predlog stranaka okupljenih oko koalicije "Srbija protiv nasilja" kažu da predlog predsednika maši suštinu problema.

"Tražili smo da RIK donese odluku o formiranju radne grupe koja bi razmotrila koji je najefikasniji način da se revidira birački spisak i ukinu fantomski birači, ali oni nisu imali razumevanje za naš predlog", rekao je član RIK-a Tanasije Marinković, preneo je N1.

Marinković je naveo da predlog koji je usvojila većina članova RIK-a ne odgovara na suštinu problema koji je uočen u poslednjih nekoliko dana, a koji je bio evidentan na samom danu glasanja i pogotovu nakon glasanja njihovim uvidom u materijale Gradske izborne komisije i drugih saznanja o problemima u biračkom spisku.

Najjača opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje rezultate izbora i tvrdi da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) do pobede došla izbornom krađom.

SNS je odbacila navode o izbornoj krađi i prekrajanju volje građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji dolazi iz SNS izjavio je 21. decembra da su izbori održani 17. decembra "bili do sada najčistiji i najpošteniji".

Domaći i međunarodni posmatrači izvestili su da je na izborima bilo ozbiljnih neragularnosti.

Domaća nevladina organizacija CRTA saopštila je da je na dan održavanja izbora u Srbiji, došlo do "organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora".

Na to je reagovala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je sa vanredne konferencije za novinare optužila ovu organizaciju za "pokušaj rušenja ustavnog poretka". Odbacujući tvrdnje, Brnabić je izjavila da Crta demonstrira "navijačko ponašanje".

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvale su nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG