Dostupni linkovi

Šesti protest u Beogradu zbog navoda o izbornoj krađi, u štrajku glađu još dva opozicionara


Poruke sa šestog protesta u Beogradu zbog navoda o izbornoj krađi aludiraju na proteste iz 1996/97 u vreme režima Slobodana Miloševića, 23. decembar 2023.
Poruke sa šestog protesta u Beogradu zbog navoda o izbornoj krađi aludiraju na proteste iz 1996/97 u vreme režima Slobodana Miloševića, 23. decembar 2023.

Ispred Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu 23. decembra održan je šesti protest zbog navoda o izbornoj krađi, a još dva predstavnika najjače opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" započela su štrajk glađu zahtevajući poništavanje izbora.

U štrajk glađu stupili su predsednik Pokreta za preokret (PzP) Janko Veselinović i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP).

"Želim da pokažem da smo mi političari spremni na ovakav čin, kao što je štrajk glađu", rekao je Veselinović novinarima.

Prethodno je Marinika Tepić započela štrajk glađu 18. decembra, a tri dana kasnije priključile su joj se Jelena Milošević i Danijela Grujić.

Stranka slobode i pravde saopštila je da će njena potpredsednica Marinika Tepić svakodnevno primati infuzije od 23. decembra navodeći da joj je štrajk glađu ugrozio zdravlje.

"Hrabre žene pokazuju da imaju volju i želju da izguraju ovu priču do kraja i one šalju poruku celoj Srbiji", poručio je za N1 sa protesta Miroslav Aleksić, jedan od nosilaca izborne liste "Srbija protiv nasilja.

Građani protestuju na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" koja ne priznaje rezultate izbora i tvrdi da je vladajuća Srpska napredna stranka do pobede došla izbornom krađom.

Okupljeni su na protestu uzvikivali "lopovi, lopovi".

Republička izborna komisija razmatrala je u trenutku protesta zahtev koalicije "Srbija protiv nasilja" za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ponovio je da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

Većinom glasova članova RIK-a usvojen je predlog predsednika Komisije da se od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatraži provera poziva za glasanje koje je RIK-u dostavila koalicija "Srbija protiv nasilja", uz tvrdnju da je reč o "fantomskim glasačima".

Članovi RIK-a koji su izabrani na predlog stranaka okupljenih oko koalicije "Srbija protiv nasilja" naveli su da predlog predsednika maši suštinu problema.

"Tražili smo da RIK donese odluku o formiranju radne grupe koja bi razmotrila koji je najefikasniji način da se revidira birački spisak i ukinu fantomski birači, ali oni nisu imali razumevanje za naš predlog", rekao je član RIK-a Tanasije Marinković, preneo je N1.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je navode o izbornoj krađi i prekrajanju volje građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. decembra da su izbori održani 17. decembra "bili do sada najčistiji i najpošteniji".

Domaći i međunarodni posmatrači izvestili su da je na izborima bilo ozbiljnih neragularnosti.

Posmatračka misija CRTA-e objavila je da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvale su nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG