Dostupni linkovi

U Srbiji raspisani parlamentarni i lokalni izbori za 17. decembar


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisali su u sredu vanredne parlamentarne i izbore u više gradova i opština, uključujući i glavni grad, Beograd.

Izbori će biti održani 17. decembra 2023. zajedno sa pokrajinskim izborima.

Raspisivanjem izbora, predsednik Srbije raspustio je Skupštinu Srbiju koja je izabrana 3. aprila 2022. i koja nije radila ni pola svog četvorogodišnjeg mandata.

Prethodno je u Skupštini Srbije predsednik te institucije Vladimir Orlić raspisao izbore u skupštinama 65 gradova i opština.

U kratkom obraćanju, predsednik Srbije poželeo je građanima "srećne izbore". Rekao je da "živimo u vremenima teškim za ceo svet, u vremenu globalnih izazova i u kojem je neophodno da svi budu ujedinjeni u borbi za očuvanje nacionalnih i državnih interesa".

"Kampanja je prilika da na civilizovan način prikažemo različite ideje, programe, politike koji treba da se takmiče, ali koji nikada neće ugroziti naše vitalne državne, narodne i nacionalne interese“, poručio je Vučić.

Poželeo je svima "dobar izborni rezultat" i rekao da želi da kampanja i izbori prođu na "demokratski i civilizovan način".

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pozvao je građane da učestvuju na izborima, da Srbija, kako je rekao, kao društvo pokaže "pun demokratski kapacitet".

Vlada Srbije 30. oktobra je predložila Vučiću da raspusti Skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

U saopštenju Vlade je navedeno da bi održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo, između ostalog, "viši stepen demokratičnosti i smanjenje tenzija između suprotstavljenih opcija u društvu.

Sa raspisivanjem izbora, u Srbiji će i zvanično početi predizborna kampanja.

Stranke i koalicije koje žele da učestvuju na izborima, imaju rok da do 28. novembra podnesu svoje izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji.

Za podnošenje liste neophodno je da prikupe najmanje 10.000 potpisa građana, dok je za stranke manjinskih zajednica potrebno 5.000.

Da bi stranke ili koalicioni savezi imali poslanike u Skupštini Srbije nakon parlamentarnih izbora, potrebno je da na njima osvoje najmanje tri odsto od ukupnog broja glasova.

Za stranke nacionalnih manjina primenjuje se takozvani prirodni prag. To znači da im je mesto u parlamentu praktično garantovano ali broj poslanika zavisi od broja odvojenih glasova.

Do održavanja izbora Skupština Srbije, koja je raspuštena, po zakonu obavlja samo neodložne poslove.

Kampanja će trajati do 14. decembra u ponoć kada će početi izborna ćutnja.

XS
SM
MD
LG